Шофьор, който е сбъркал номера си при закупуване на онлайн

...
Шофьор, който е сбъркал номера си при закупуване на онлайн
Коментари Харесай

Шофьор сбъркал 50 пъти за е-винетката, трябва да плати 3500 лв.

Шофьор, който е сбъркал номера си при закупуване на онлайн винетка, има регистрирани 50 нарушавания единствено в границите на 3 месеца, за които той схваща от екип на БГТОЛ. Мъжът ще би трябвало да плати 3 500 лева, в случай че желае да бъде освободен от административнонаказателна отговорност. За фрапантния случай заяви омбудсманът Диана Ковачева.

Ковачева сезира вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов за множеството тъжби до институцията, в които жители търсят съдействието й, за наложени обезщетителни такси поради позволена неточност в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетка. Проблемът е, че тези водачи на МПС схващат, че неведнъж са регистрирани като извършители, едвам когато бъдат спрени от екипи на БГТОЛ. По този метод те са приравнявани със случаите, при които въобще липсва платена пътна такса.

Омбудсманът упорства пред министър Караджов да бъде прекратена непозволената процедура по събиране на обезщетителни такси. А нарушителите да бъдат уведомявани навреме за наложените им санкции, в това число да се прави и нужната преценка за незначителен случай, според Закона за административните нарушавания и санкции.

„ Смятам тази процедура за неприемлива – записват се нарушавания и надлежно се постановат неведнъж обезщетителни такси, без съответните водачи на моторни транспортни средства да подозират за това. В дадения образец лидерът на транспортното средство следва да заплати 3 500 лева, в случай че желае да бъде освободен от административнонаказателна отговорност “, безапелационна е Диана Ковачева.

Овен това тя подчертава върху обстоятелството, че липсва гласност и бистрота за събраните и разходвани парични средства от обезщетителни такси.

Проф. Ковачева напомня, че в тази връзка омбудсманът неколкократно написа рекомендации към ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) – при налагане на наказания за липса на винетка, притежателят на лекия автомобил да бъде известен навреме, само че тези рекомендации остават без резултат.

„ От АПИ декларират, че на уеб страницата на bgtoll.bg, секция „ Проверка на нарушавания “, може да бъде осъществена инспекция за нарушавания на консуматори на платената пътна мрежа. Уверяват, че прецизно съблюдават регламентацията в законовата и подзаконова нормативна уредба по отношение на реда и метода на известяван на водачите на пътни транспортни средства при открити нарушавания, свързани с несъблюдение на отговорностите им за възнаграждение на изискуемите такси при прекосяване по платената пътна мрежа “, показва публичният бранител.

Диана Ковачева добавя, че е обърнала внимание на Агенцията и върху правосъдната процедура, с която се анулират наказателни постановления на шеф отдел „ Контрол и правоприлагане “ в Националното тол ръководство и АПИ към този момент е наказана да заплати правосъдните разходи.

„ В случай на неправилно изписване на регистрационен номер съдът приема /Решение № 400 от 8.07.2020 година по а.н.д. № 343/2020 година на Районен съд – Пазарджик/, че става въпрос за незначителен случай по смисъла на член 28 от Закона за административните нарушавания и санкции /ЗАНН/. Преценката за „ незначителност “ следва да се прави на база фактическите данни по всеки съответен случай. При неверно изписване на регистрационен номер е налице заплатена винетна такса и това е от значително значение, защото не може да се третира по един и същи метод лице, което в никакъв случай не е заплатило такава с лице, което е заплатило и несъзнателно е изписало неверно номера на транспортното средство. От това не би могло да настъпят каквито и да са вредоносни последствия или вреда за страната, респ. фикса “, показва омбудсманът.

Проф. Ковачева написа, че към този момент е отправяла рекомендация към АПИ да подхващат дейности – преди налагане на санкции, административнонаказващият орган да прави преценка дали е налице незначителен случай.

„ Съгласно член 28, алинея 1 от Закон за административните нарушения и наказания: „ За незначителен случай на административно нарушаване наказващият орган не постанова наказване на нарушителя, като го предизвестява документално, че при осъществяване на друго административно нарушаване от същия тип, представляващо незначителен случай, в едногодишен период от влизането в действие на предизвестието, за това друго нарушаване ще му бъде наложено административно наказване “, цитира наредбата омбудсманът.

Позицията на АПИ обаче е, че несъответствието сред данните на транспортно средство, с което е употребена платената пътна мрежа и за което е заплатена съответната пътна такса, съставлява нарушаване, във връзка с което се ползват разпоредбите на ЗДвП.

Проф. Диана Ковачева е безапелационна и че е нужна законодателна смяна – явен, бърз и обективен механизъм за възобновяване на недължимо платените суми в резултат на сбъркани е-винетки.

Подчертава, че направената м.г. смяна в Закона за пътищата дава опция за промяна на данните на е-винетката отсега нататък, само че не взема решение проблемите на пострадалите с към този момент платените преди корекцията санкции, поради което им се отхвърля връщане на импортираните суми, което съгласно омбудсмана е неприемливо.

„ Смятам че по този метод жестоко се нарушават правата и ползите на жителите. На процедура усвояването по този метод на средства е безпричинно обогатяване, като причините ми са същите като посочените нагоре претекстове на съда – при неверно изписване на регистрационен номер е налице заплатена винетна такса “, аргументира позицията си омбудсманът.

      През януари 2022 година са купени 499 019 електронни винетки за над 35,5 млн. лева Традиционно най-предпочитани са годишните електронни винетки. От тях са купени 336 492 бр. на стойност над 32,6 млн. лева На последващо място са седмичните винетки – 109 563 бр. за близо 1,6 млн. лева Следват месечните – 25 410 бр. за над 762 хиляди лева, уикенд винетките – 23 455 бр. за към 234 хиляди лева, и тримесечните винетки – 4099 бр. за над 221 хиляди лева

Как се купува

През февруари изтичат 560 183 годишни е-винетки. Шофьорите могат да ревизират валидността им и да купят нова на www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ.

На интернет страницата на BG TOLL от бутона „ Проверка на винетка “ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и страната, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния период на електронната винетка, без значение от кое място е купена – от търговски обекти на Агенция „ Пътна инфраструктура “ или в комерсиалната мрежа на сътрудниците на АПИ. Статусът може да е „ деен “, „ с изминал период “ или „ необработен “ в случаите, когато винетката е купена с отсрочен старт до 30 дни от началната дата на годност.

Предвид епидемиологичната конюнктура с Covid-19 Националното тол ръководство моли потребителите при пазаруване на е-винетка да употребяват сайта или мобилното приложение. Електронни винетки могат да бъдат купени и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише против заплащане в брой или посредством терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на главните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те регионални пътни ръководства в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Електронни винетки може да бъдат купени и от партньорската мрежа на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

За какво да внимаваме

При пазаруването на е-винетка е належащо потребителите деликатно да преглеждат и ревизират въведената от тях или от съответния чиновник информация преди да потвърдят финалното заплащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на правилна информация за номер на пътното транспортно средство, категорията му и интервала на годност на винетката е на притежателя или ползвателя му. В случай на погрешно декларирани данни се смята, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на знаците от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, само че да подхожда на знаците в самия регистрационен номер. При изписването на номера се вкарват единствено букви и числа. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера би трябвало да се изпише 0 (нула), а за писмен знак – „ О “. В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или период, те не се вкарват.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР