Широкото използване на жилища под наем чрез онлайн платформи като

...
Широкото използване на жилища под наем чрез онлайн платформи като
Коментари Харесай

ЕП даде зелена светлина за по-добра регулация на онлайн пазара на краткосрочни наеми

Широкото потребление на жилища чартърен посредством онлайн платформи като Airbnb оказва напън върху жилищния пазар на доста места, защото понижава предлагането на дълготрайни наеми

Европейският парламент утвърди нови правила за продан на данни, които лимитират противозаконните краткосрочни наеми, с цел да защитят жителите на европейските градове, доста от които изпитват дефицит на жилища на налични цени, заяви " Франс 24 ". Широкото потребление на жилища чартърен посредством онлайн платформи като Airbnb оказва напън върху жилищния пазар на доста места, защото понижава предлагането на дълготрайни наеми.

Новите правила имат за цел да подкрепят градовете да ползват комбинация от съществуващи правила, предопределени да лимитират краткосрочните контракти, които се употребяват за към една четвърт от всички туристически жилища в Европейския съюз.

В туристически центрове като Париж и Амстердам са въведени годишни ограничавания за броя нощувки, които даден парцел може да предлага в Airbnb или други сходни платформи. Барселона отива по-далеч и е забранила краткосрочните наеми. Според новите правила на Европейски Съюз огромните онлайн платформи, предлагащи наеми за къси интервали, би трябвало да споделят данни с локалните управляващи ежемесечно, до момента в който по-малките ще би трябвало да го вършат на всеки три месеца.

Airbnb приветства разпоредбите, като ги назова " повратен миг за компанията и нашата промишленост ".

" За първи път разпоредбите са ясни, което е от изгода за домакините, управляващите и туристическото предложение на Европа за посетителите ", съобщи Джорджина Брауз, началник на политиката на Airbnb в Европейски Съюз.

Нидерландският народен представител от Зелените Ким ван Спарентак, който прокара текста в Народното събрание, съобщи на 28 февруари, че регламентът " ще покаже ясно, че огромните технологии не основават разпоредбите, и ние задължаваме тези платформи да споделят постоянно данни с управляващите ". По-добрият продан на данни ще разреши " премахването на противозаконните разгласи и ще способства за битката с жилищната рецесия посредством справяне със спекулациите и гарантиране на достъпа до налични жилища ", акцентира тя по време на парламентарен спор.

За да илюстрира казуса, Спарентак даде образец с Амстердам, където съгласно нея 78% от обявите в Airbnb са за цели къщи или жилища. " Това значи, че съвсем 7000 къщи или жилища се отдават чартърен по-скоро за туризъм, в сравнение с за непрекъснато живеене ", означи тя.

Преговарящите от 27-те страни членки на Европейски Съюз и Народното събрание реализираха краткотрайно съглашение по разпоредбите през ноември. Те ще станат закон едвам след формалното им приемане от страните от Европейски Съюз и законодателите. След това локалните органи и платформи ще разполагат с 24 месеца, с цел да приложат разпоредбите в целокупност. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР