Широко разпространеното мнение, че бирата е питието на простолюдието и

...
Широко разпространеното мнение, че бирата е питието на простолюдието и
Коментари Харесай

Бирата се оказва достойно питие за гурме специалитети и дори десерти

Широко публикуваното мнение, че бирата е питието на простолюдието и се употребява главно с картофи, наденички и пържоли бе разрушено на пух и прахуляк от интернационалния бирен сомелиер Хавиер Галобарт. По покана на Съюза на пивоварите в България той показва по какъв начин кехлибарената течност може да се комбинира съгласно типа и характерностите й с гурме специалитети и даже с десерти.
Дегустацията, в която се включи и специалистът по здравословно хранене и диетолог доктор Райна Стоянова, беше част от осведомителната акция на българските пивовари " Бирата на фокус ", подбудена от все по-силния интерес на българите към бирата и съпътстващата я просвета.

Испанският гуру на бирени дегустации сподели на участниците във вечерта по какъв начин пиенето на питие може да е цялостен обред, когато се комбинира с подобаващи храни и когато хората се отдадат изцяло на преплитането на усет, интензитет, ароматни нотки, компактност и цвят на питието. Удоволствието от него може да бъде реализирано при композиция с храни, както с непосредствен до съответния тип бира привкус или изцяло контрастни блюда.

Сомелиерът, който е стратегически консултант на няколко международни компании за храни и питиета, предизвестява, че с цел да е цялостно удоволствието от пивото и за се усети цялата му вкусова палитра, то би трябвало да се пие на огромни глътки.

Така при светлата бира на напред във времето изпъква чистият хмелов и малцов мирис. За алените и тъмни пива, чийто сезон настава със захлаждането, е присъща карамелената или кафеена нотка, която господства, поради употребяваните специфични тъмни малцове, комбиниращи се със свежи и меко-горчиви хмелови аромати. Пшеничената бира се оказа идеална за предястия с компактен усет, а бок бирата – за леки плодови десерти

Галобарт поучава по-леките ястия да се допълват със свежия усет на светлите бири, а по-тежките блюда с повече подправки с по-силно, компактно и богато на нюанси питие.

" Комбинирането на бира с храна е висшо наслаждение за всеки чревоугодник, само че съчетанието на другите типове питие с уместно ядене не е толкоз известно. Изборът на съответстваща храна към стила бира добавя усета и може да ни разкрие непредвидени нюанси ", изясни и доктор Стоянова.

Диетоложката съобщи, че прословутото " бирено коремче " идва от несъразмерна консумация и от мезетата, които постоянно са мазни, пикантни меса и салами и фъстъчени ядки. В умерени количества бирата е потребна, защото в 100 мл. ярко питие има приблизително 45 калории, в тъмната бира към 48-52, пшеничното вайс питие съдържа 45, аленото – 51 калории, а безалкохолното - едвам 18.

Стоянова изясни, че бирата е потребна за дамите, защото потреблението й е потребна за костите и попречва развиването на остеопорозата. Тя напомни редица проучвания, съгласно които пивото е богато на съществени витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините за нейното произвеждане.

Резултатите от изследванията демонстрират, че въпреки и с по-голяма енергийна стойност, тъмната бира съдържа два пъти повече антиоксиданти от светлата, както и полифеноли, флаваноиди, които я вършат изключително подобаваща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече сила и естествена био отбрана. Този тип питие се съчетава отлично с присъщите за студените месеци ястия и червени меса, а в добавка към това е скъпа и екстравагантна съставна част в кулинарията. По думите ѝ също по този начин не е добре пивото да се употребява дружно с други алкохолни питиета, тъй като форсира тяхното влияние.

" Тънкостите на биреното сомелиерство, което показва органолептиката на продукта и уменията за съчетаването на питие и храна са доста значими детайли на бирената просвета. Потребителите от ден на ден се въздействат от всички аспекти на храната и напитките и е наша отговорност да им предоставяме вярна и многостранна информация, с цел да се развива категорията ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите в България.

Тя изясни, че съгласно представително изследване на Международния репутационен институт, извършено в края на август тази година, 70% от българите, правят оценка доста високо пивото като артикул. А като негово най-голямо преимущество показват огромното многообразие на усети и стилове бира, натуралността на напитката и смисъла й за обществения живот и другарство на хората.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР