Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и Бойко Борисов Вариантите за

...
Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и Бойко Борисов Вариантите за
Коментари Харесай

Обмисля се създаването на българо-катарска енергийна компания


Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани и Бойко Борисов

Вариантите за съдействие в построяването на терминали за доставка в България на катарски полутечен (LNG) или компресиран (CNG) природен газ ще проучат двете страни. Също по този начин страните ще поддържат взаимни планове при търсенето и добива на петрол и и природен газ, като за задачата даже може да се сътвори смесена компания.

Това планува меморандум за съгласие сред енергийните министерства на България и Катар, подписан в четвъртък по време на среща в София сред премиера Бойко Борисов и емир Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, който е също по този начин вицепремиер и външен министър на Катар.

Двамата са разискали опциите за повече вложения от Катар в България, както и инфраструктурните планове за съгласуваност на Балканите и Европейския съюз, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов срещнал катарския емир с картата на транспортните коридори №4, №8, №9 и №10 и го осведоми за срещите със Световната банка, Европейската банка за възобновяване и развиване и Европейската капиталова банка. Той допълнил, че сред България и Катар към този момент е имало няколко положителни за бизнеса и свързаността покупко-продажби, само че е пристигнало времето двете страни да си слагат по-амбициозни задания в областта на вложенията.
" Договорихме се, че към този момент не трябва да губим време в говорене, би трябвало да работим. Затова обсъдихме няколко стъпки за доближаването сред нашите две страни и по-конкретно в областта на вложенията ", споделил Ал-Тани.

В енергийната сфера двете страни са се разбрали да поддържат присъединяване на своите национални енергийни компании и в дистрибуцията на въглеводороди.

От известието на Министерския съвет не излиза наяве дали концепцията е привличането на Катар в проектите на българското държавно управление да взе участие в градежа на LNG терминал край гръцкия град Александруполис, който също разчита на катарски доставки, или механизмът ще е различен.

Идеята за катарски газови доставки не е нова, само че в този момент действително се подписва съглашение в тази посока, което явно се прави в интерес на проектите на българското държавно управление да строи газов хъб край Варна и разнообразяването на източниците на суровината. В момента България е напълно подвластна от вноса на съветски газ, а Катар е най-големият производител и експортьор на полутечен природен газ в света с пазарен дял към 30%. Държавата има газови ресурси от 24 трлн. куб. м, което я слага на трето място в света по запаси.

В Министерския съвет бяха подписани и меморандуми в региона на спорта и образованието.

Целта на едното съглашение е насърчаването на развиването на стратегии за юношески и състезателен продан, съгласуване на позиции и отзиви по време на международни и интернационалните конгреси,

Другото планува Софийският университет " Св. Климент Охридски " и Катарският университет да открият ефикасни университетски връзки и културни връзки. Двете просветителни институции ще си оказва помощ в образованието и развиването на университетския състав, както и в обмена на познания и опит и реализиране на взаимна активност в другите сфери на науката и образованието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР