Шестстотин състезатели от 17 страни са заявили участие за Световното

...
Шестстотин състезатели от 17 страни са заявили участие за Световното
Коментари Харесай

600 гребци идват за Световното в Пловдив

Шестстотин състезатели от 17 страни са декларирали присъединяване за Световното състезание по гребане за юноши и девойки, разгласи ръководителят на Организационния комитет Иван Попов. То ще се организира от 11 до 15 август в Пловдив. Досега имаме поръчки от 17 страни с 594 гребци. С най-големи тимове са Германия - 86 гребци, Съединени американски щати - 77, и Италия - 75.

Първи идват тимовете от други континенти, с цел да имат време за акомодация към „ най-бързата “ вода в света, както е прочут измежду експертите каналът в Пловдив. На него са сложени 14 международни върха за всички възрастови групи.

Пловдив е потвърдил опциите си като уредник на най-големите гребни надпревари, особеното в този момент е, че ще бъдем по-взискателни с противоепидемичните ограничения, съобщи кметът на града Здравко Димитров. Той напомни, че през последните 8 години градът е бил хазаин на 8 от най-големите надпревари по гребане в света, а за идното е бил определен в конкуренцията против 4 града от Съединени американски щати и Европа, които също са желали да станат домакини.

Спортистите ще бъдат настанявани в сертифицирани от Организационния комитет хотели. В писмо от 10 май 2021 година на Мат Смит - изпълнителен шеф на FISA (Световна федерация по гребане), се дава зелена светлина на Световното състезание в Пловдив. Задължително условие е „ всеки участник в регатата да показа негативен резултат от PCR Сovid-19 тест, не по-стар от 72 часа, в центъра за акредитация при идване на мястото “, написа в писмото на шефа на FISA.

През 2021 година Община Пловдив е вложила близо 100 000 лв. за замяна на гребни уреди и за ремонт на огромното осведомително видеотабло на финала на Гребния канал – оповести заместник-кметът по спорта на Пловдив Георги Титюков. Остава ни още малко работа по засаждане на нови цветя и шубраци, както и боядисване на някои уреди, довърши той.

Прогнозата на икономическите анализатори на FISA е, че Световното състезание по гребане за юноши и девойки през август ще донесе доходи в страната и в града за 8 -10 милиона евро, заяви ръководителят на Организационния комитет. По традиция тимовете се съпровождат от родители и другари на младите гребци, които освен ще поддържат своите, само че ще имат време да се срещнат с Пловдив – заключи Иван Попов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР