Шестстотин български шофьори на тирове тръгват тази сутрин към Европарламента

...
Шестстотин български шофьори на тирове тръгват тази сутрин към Европарламента
Коментари Харесай

Българските тирове блокират Брюксел

Шестстотин български водачи на тирове потеглят тази заран към Европарламента в Брюксел, където от 9 часа стартира митинг против новите правила за организацията на интернационалните транспорти. Пакетът, препоръчан от президента на Франция Еманюел Макрон и провокирал гневни реакции в България, Литва, Латвия, Румъния, Полша, Хърватия, ще се разисква през днешния ден в транспортната комисия на Европейския парламент.

Българските превозвачи, измежду които са и пловдивските компании " Петко Ангелов БГ " и ПИМК, са наели два чартърни самолета, с които протестиращите поемат за Брюксел. Останалите водачи ще се включат в митинга с тировете.Това е първата интернационална стачка, в която България взе участие, откогато е член на Европейски Съюз. Протестът е подсилен от българските евродепутати. Транспортният министър Росен Желязков също застава твърдо зад настояванията на сектора.

Протестът ще е на пл. " Люксембург ". " Надявам се, че членовете на транспортната комисия ще се отнесат с схващане към нашите претенции и от оферти пакет ще отпаднат всички неточни оферти, които ощетяват българския отрасъл ”, сподели шефът на Камарата на автомобилните превозвачи Петко Ангелов.

През декември оспорваният пакет „ Мобилност ” беше утвърден от Съвета на транспортните министри на Европейски Съюз. Въпреки това превозвачите чакат да отпадне условието да се връщат в страната на всеки четири седмици, както и изискването почивката да бъде отвън кабината на камиона. Шофьорите настояват, че разпоредбите " Макрон " са неизгодни, тъй като ще губят пари, в случай че ги съблюдават. Разказват, че мотелите, в които ще би трябвало да нощуват, нямат охраняеми паркинги, където биха могли да оставят на несъмнено тировете.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР