Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно

...
Шестото велико народно събрание (VI ВНС) е българско велико народно
Коментари Харесай

В България е открито 6 Велико народно събрание

Шестото велико национално заседание (VI ВНС) е българско велико национално заседание, което заседава от 7 ноември 1946 година до 21 октомври 1949 година Основната му задача е окончателното унищожаване на Търновската конституция и юридическото одобряване на комунистически режим посредством Димитровската конституция. По време на съвещанията му е дефинитивно ликвидирана парламентарната съпротива в страната.
Изборите за VI Велико народно събрание се организират на 27 октомври 1946 година Те са планувани със специфичен Закон за допитване до народа за унищожаване на монархията и прокламиране на Народна република и за привикване на Велико национално заседание, признат на 26 юли от предходното 26 Обикновено национално заседание. Под мощен напън от страна на държавното управление изборната интензивност доближава 92,6%, като Българската работническа партия (комунисти) получава 53,14% от гласовете и 277 от 465 места в Народното събрание. Останалите организации от прокомунистическия Отечествен фронт получават 89 места, а опозиционните партии – 99.
 Родена е Санда Йовчева, българска писателка Родена е Санда Йовчева, българска писателка
Санда Йовчева е българска писателка, журналистка, преводачка и общественичка. Родена е на 6 ноември 1882 година в Нова Загора. Завършва ги...
За ръководител на VI Велико национално заседание е определен Васил Коларов, един от водачите на Коминтерна. В нарушаване на Търновската конституция събранието създава напълно нов главен закон, като също така действа и като нормално национално заседание. В хода на съвещанията 90 народни представители от опозицията са отстранени и задържани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР