Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор Богородична стъпка“ и

...
Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор Богородична стъпка“ и
Коментари Харесай

За 16-ти път курортното селище Старозагорски бани е център на тракийския фолклор и българския дух

Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “ и тази година събра хиляди фенове на българското национално творчество в курортното населено място Старозагорски бани.

Събитието, което обичайно притегля родолюбци от близко и надалеч, се организира в последните почивни дни на август и е чакано и обичано. Официалното начало бе обещано в 11.00 часа с празнично водоосвещение, осъществено от отец Йордан Карагеоргиев.

„ Добре пристигнали сте, поддръжници и фенове на тракийския фолклор! Зад мен на сцената са огромна част от хората, които отдават доста труд, сърце и сила, с цел да бъдат тези дни изпълнени с чудо и дух. Нашата цел  и тази година е да протегнем ръка към младите реализатори, към децата, които имат задачата да продължат традицията, да я запазят и предадат напред любовта към българското. Нека идващите два дни са изпълнени с страст. Споделете ги със семейство и другари, насладете се на фолклорната българска магия “, сподели в словото си отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

 Красимир Премянов, ръководител на Тракийските сдружения в България също поздрави от сцената участниците и гостите в емблематичното събитие. „ Това е едно значимо събитие от календара на Тракийските сдружения. Благодаря на всички, които поставят старания да запазят тази национална традиция и за 16-ти път да сме тук дружно. Ние поддържаме богатото културно завещание на нашите предшественици. Благодарение на тракийския фолклор – жива е нашата идея “, сподели той и напомни, че началото на традицията „ Богородична стъпка “ бе сложено от Петра Мечева, която години наред бе отпред на Търговско дружество „ Одринска епопея “ – Стара Загора. От името на старозагорската организация бе връчено най-високото тракийско отличие – Златен орден „ Капитан Петко Войвода “, на акад. Крум Георгиев за цялостния му принос.

„ Вие вършиме този събор същински, идвайки от цяла България – вие сте сърцето му. На добър час! “, обърна се към посетители и участници Станчо Станев, кметски наместник на курортното населено място. Той разгласи събора за открит и пожела следващата година отново да се съберат в центъра на селото пазителите на българския дух, обичай и фолклор.

Сред формалните посетители на тържественото разкриване бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, ръководителят на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ – Стара Загора Цанко Атанасов, ръководители на Тркийски сдружения от Сливен и Ямбол, носителят на огромната премия на квадриналето „ Митове и митове на моя народ “ художникът Надежда Кутева, участниците в VI Международен арт пленер „ Безгранично изкуство “, представители на локалната и държавната власт и други.

Още от 9.00 часа сутринта, на сцените се надпяват и надиграват гении от  почти всички фолклорни области. Програмата продължава през целия съботен ден, а вечерта е непокътната за Празничен концерт на Калина и Георги Германови, Недялко Недялков – дудук, Пейо Пеев – гъдулка, Ангел Димитров – китара, Живко Иванов – ударни, Стоименка Недялкова – вокал, Общински фолклорен отбор „ Загоре “. Началото му е 19.00 часа. По мрачно, небето ще озари огън, а по жаравата ще затанцуват нестинари.

В неделния ден програмата и на двете подиуми стартира още веднъж в 9.00 часа, а оповестяването на отличените участници ще бъде в 15.00 часа. Общо 50 плакета за повсеместен принос ще отидат в ръцете на хората, които горят със събора и вършат съществуването му факт. Отново акцент е подложен върху най-малките гении, които изпъстрят програмата. За първи път те ще получат специфични медали и грамоти.

Над 170 бяха получените поръчки за присъединяване от самостоятелни и групови артисти, танцьори и музиканти. Над 3 хиляди души ще преминат през двете конкурсни подиуми, както и през атрактивните съпътстващи прояви. Участниците са от 50 общини в цяла България. Авторитетното жури на тазгодишното издание на форума е в съствав – доцент доктор Валентина Райчева, акад. Крум Георгиев, Христо Иванов, гл. ас. Петьо Кръстев, акад. Кирил Тодоров и Енчо Енчев.  

Любимо място на емблематичния събор е „ Селският двор “ – там не се кани, припомнят уредниците, а в рамките му времето се връща обратно, с цел да напомни бита и културата на старите българи. Традицията е спазена и в центъра на Старозагорските бани има Занаятчийска чаршия, ухае на преславенски гюзлеми, пухкави мекички, дъхава ракия от хрищенски божествен ябълки, чай от билки, фасул супа и още десетки кулинарни изкушения, излезли отдолу под ръцете на майстори от разнообразни читалища в района. Посетителите на събора могат да се включат в Школо за национални песни и хора, да добият разнообразни умения в забавни работилници, да следят демонстрации на везбарство, ножарство, грънчарство, кошничарство, както и шивачница, билкарница, плетачница, чепканица и предачница. Наредена е и фото галерия „ Старинни занаяти “, а Хайдушко сборище демонстрира старинни оръжия. Любопитните очи могат да открият и „ Съкровищата от скрина “  -автентични национални носии и аксесоари.  Керкенез полетя в небето, с помощта на Спасителен център за диви животни „ Зелени Балкани “. Има още Детски пленер „ Майсторете ръчички, за наслада на всички ”, национални игри за дребни и огромни, викторина с награди, както и гратис посещаване до естествения феномен „ Богородична стъпка “.

Организатори са Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските сдружения в България, Тракийско сдружение „ Одринска епопея “, с поддръжката на Общество за фолклор, РЕКИЦ „ Читалища “ и ОФА „ Загоре “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР