Шестият фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи специално тематично

...
Шестият фестивал за улични изкуства 6Fest ще представи специално тематично
Коментари Харесай

Фестивал за улични огнени спектакли започва в Пловдив

Шестият фестивал за улични изкуства 6Fest ще показа особено тематично издание - за първи път у нас фестивалната стратегия ще включва единствено улични огнени спектакли на театрални и огнени групи от България, множеството от които ще бъдат премиерни. 6Fest ще се организира от 28 до 31 октомври 2020 година в Пловдив с финансовата поддръжка на Министерство на културата и партньорството на Община Пловдив. Входът ще бъде свободен.
Сред акцентите в програмата ще бъде премиерният театър на Театър на огъня и сенките " Fireter " " Легенда за нощта и деня - Балис и Ейрене ", който ще се играе за първи път точно на 6Fest на едно от знаковите места в Пловдив - Римски стадион. Премиерен за Пловдив ще бъде и новият театър на Мим Формация " Жар Театър " - " Метаморфози ", основан по фрагменти от поемата на Овидий.
Пътуващ спектакъл " Скрин " ще гостува със спектакъла си " Мегале теа " - първи от поредицата " Мъдрият огън ", която е основана на тракийската митология от Граовския район.
На 6Fest чакаме и две локални обединения от Пловдив - цирково-музикалният " Combino Project " с моноспектакъл на актьора Дарио Българио и Формация за огнено изкуство " Firestep " със спектакъла " Самодива ", още веднъж премиерен за фестивала.



За да поддържа развиването на този тип изкуство, 6Fest кани в програмата си и две юношески огнени групи - " Феникс " от Козлодуй и " Black Fire " от Габрово. Спектакълът на " Феникс " " Корени " е основан върху българския фолклор и мита за Героя. " Black Fire " ще гостуват на 6Fest с премиерния си театър " Четири стихии ".
6Fest е отправил покана и към арт групировката " Палячи " (Варна), специализирала се в огненото и светлинното изкуство на културно-историческа тема.
Участието на част от тези обединения на 6Fest обаче не може да бъде покрито от плана пред Министерство на културата поради фрапантно понижение на бюджета. Затова 6Fest започва и акция за дарения за самостоятелните актьори от фестивала в платформата HelpKarma на адрес https://bg.helpkarma.com/campaign/podkrepa-za-nezavisimite-artisti-na-6fest-2513/. С акцията си 6Fest цели да резервира всички спектакли от в началото плануваната си стратегия и да поддържа самостоятелните актьори в сложната за изкуството 2020 година
Фестивалът за улични изкуства 6Fest е основан през 2017 година През предходната година беше селектиран в формалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата, а на 25 юли 2020 година 6Fest направи танцово-музикално издание като част от културния календар на Община Пловдив. Създателят на 6Fest Момчил Цонев беше разгласен за една от 10-те " Най-изявени млади персони на България " за 2019 година от Международната младежка камара, а през септември беше номиниран в акцията " Будител на годината 2020 ".
Детайли и стратегия за идния 6Fest са налични във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2020 | Фестивал за улични огнени спектакли https://www.facebook.com/events/2685183218415072/.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР