Шестима военнослужещи, които се обучаваха за военни парамедици в Центъра

...
Шестима военнослужещи, които се обучаваха за военни парамедици в Центъра
Коментари Харесай

ВМА обучи първите военни парамедици

Шестима военнослужещи, които се образоваха за военни парамедици в Центъра за професионално образование към Военномедицинска академия (ВМА), сполучливо минаха теоретичната и практическата част от държавния изпит за придобиване на четвърта степен на професионална подготовка по специалността „ Военнослужещ-санитарен инструктор “.

Програмата се реализира взаимно сред ВМА и Професионалния старшински лицей към ВВМУ „ Н.Й.Вапцаров ”. Обучението им започва през есента на 2022 година, като в колежа изучаваха военни дисциплини и британски език, а от средата на декември м.г. започнаха и своята здравна подготовка – теоретична и практическа, във Военномедицинския симулационен подготвителен център на ВМА.



Основната задача на военнослужещите-санитарни инструктори е оказване на първа помощ, евакуация и превозване на ранени, изумени, заболели и потърпевши, и при нужда – асистиране на по-високо квалифицирания медицински личен състав в медицинските пунктове и незабавните отделения на МБАЛ към ВМА, разяснява полк. доцент Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА.



Освен това, реализират действия по оказване на първа помощ, свързани с първична оценка и поддържане на главните витални функционалности на потърпевш или ранен и с обезпечаване на профилиран превоз до лечебно заведение.



Оказването на първа помощ на пациенти в незабавно положение изисква висока степен на отговорност и благонадеждност. Военнослужещият-санитарен инструктор следва да е в положение бързо да взема съответни решения в рискови условия и да извършва разпоредби, както и да работи ефикасно, като регистрира и психическото положение на пациента, разясни още доцент Попиванов.



Военнослужещият-санитарен инструктор може да работи във военните формирования на Българската войска и в други военизирани структури за потребностите на Въоръжените сили, както и в съставите на многонационални екипи в страната и отвън нея. А след девоенизиране може да заема длъжности за парамедици в националната здравна система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР