Шестима са задържани на 10 декември в Лом при специализирана

...
Шестима са задържани на 10 декември в Лом при специализирана
Коментари Харесай

ГДБОП разби престъпна група за лихварство, действала от години

Шестима са арестувани на 10 декември в Лом при профилирана полицейска интервенция на ГДБОП със съдействието на чиновници от Главна Дирекция " Жандармерия, специфични интервенции и битка с тероризма “. Операцията е осъществена под управлението на Специализираната прокуратура.

При осъществените претърсвания на 5 адреса, употребени от упрекнатите, са открити и конфискувани към 1 кг украшения от жълт метал, 13 350 евро, 1320 лева, телефони, преносим компютър, документи, банкови карти и други движимости, за които се допуска, че са употребявани за незаконна активност.

В хода на дейностите по следствието е открито, че групата е работила на територията на гр. Лом от началото на 2015 година Участниците давали пари на нуждаещи се против 10-процентна рента.

Предоставяни били неголеми суми - сред 1000 лева и 2000 евро. При веселба на вноска на длъжниците била начислявана спомагателна рента, упражняван бил физически и душевен тормоз. Мнозина от тях били принуждавани да дават банковите си карти и ПИН кодове, с които получавали детски надбавки и обществени помощи. Една от потърпевшите била принудена да им даде пълномощие, с което месеци наред теглили цялата й пенсия.

Специализираната прокуратура притегли към наказателна отговорност шестимата за присъединяване в проведена незаконна група за противозаконна банкова активност - лихварство.

На 12 декември Специализираният углавен съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража “ за двама от упрекнатите. На останалите четирима съдът взе мярка " домакински арест “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР