Шестима души са арестувани в Берковица и видинското село Арчар

Шестима души са арестувани в Берковица и видинското село Арчар ...

Шестима арестувани при мащабна акция в Берковица и село Арчар.


Шестима души са арестувани в Берковица и видинското село Арчар при мащабна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Разбитата организирана престъпна група се е занимавала с лихварство и насилствени действия. Участниците в нея живеят в ромската махала на Берковица в луксозни къщи и карат скъпи автомобили, уточниха разследващите. Дейността на престъпната група е наблюдавана в продължение на цяла година, за да се съберат достатъчно доказателства.

Берковица

При спецакцията са претърсени няколко къщи, в които са намерени веществени доказателства, сред които и 2 килограма злато, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев. Той уточни са иззети и луксозни коли, за които ще се проверява с какви средства са закупени. Проверка ще има и за законността на огромните къщи, собственост на ромския клан „Дренчовците".
Иван Гешев, зам. главен прокурор: Демонстрират висок стандарт, живеят по начин, по който много хора могат да им завидят. Луксозни коли, луксозни къщи, които най-вероятно ще се окажат незаконно построени. Давали са пари под лихва основно. Съответно схемата е следната: даваш един лев днес, до края на месеца дължиш няколко хиляди. Защото процента на лихвата е дневен и е огромен. В резултат на това се оказва, че ти в края на месеца дължиш една сума, която не можеш да платиш и се прави всичко възможно да ти се вземе всичко, с което разполагаш.
В село Арчар, освен един задържан при акцията са иззети два луксозни автомобила. Според съседи, семейството, което е разследвано, притежава магазин и не се е занимавало с лихварство.

Според разследващите обаче лихварите са прибирали цялото имущество на бедните длъжници, а понякога са установявали и пълен контрол над тях като си ги принуждавали да извършват престъпления.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Робство е силно казано, но тези хора са поставени под зависимост, за да могат да си покрият дълговете. Ползвали са ги за незаконни действия.
До утре от спецпрокуратурата ще изяснят на колко от задържаните ще бъдат повдигнати обвенения и по кои членове на Наказателния кодекс.

Източник: bnt.bg