Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Заради тежко нарушение: Шестима прокурори от ВСС поискаха освобождаването на Иван Гешев

Шестима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са внесли през днешния ден предложение за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев, оповестиха от съвета. , е подписан от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова.

В предлагането си те упорстват Пленумът на Висш съдебен съвет да откри „ тежко нарушаване на основния прокурор “, което „ уронва престижа на правосъдната власт “, както и да предложи на президента освобождението му от служба.

Прокурорите виждат " тежкото нарушаване на служебните отговорности " на Иван Гешев в дейностите по отношение на следствието на гърмежа до кортежа му на 1 май, както и присъединяване на израелски специалист.

По-късно денем от Софийска градска прокуратура разпространиха известие по случая, съгласно което „ на местопроизшествието е имало задграничен специалист, само че същият не е бил позволен от наблюдаващите прокурори и не е взел присъединяване в осъществяваните дейности по следствието “.

Ето и главните претекстове по предлагането:

„ Считаме, че дейностите на основния прокурор по време на първичния оглед на местопроизшествието съставляват тежко нарушаване на неговите служебни отговорности. Съгласно член 46 алинея 1 т. I от Наказателно-процесуален кодекс, следствието се управлява от прокурор (в случая прокурор от СГП). При практикуване на управление и контрол, този наблюдаващ прокурор разполага с пълномощията по член 196 Наказателно-процесуален кодекс. Разследващи органи по съответното досъдебно произвеждане са следователи от състава на Национална следствена служба. Огледът се организира от проверяващите по разпоредбите на Наказателно-процесуален кодекс — член 155 член 156 Наказателно-процесуален кодекс. В същото време, по време на осъществяване на това деяние по следствието, на мястото на гърмежа е позволено външно лице, което няма никакво процесуално качество. То се среща с събитията по осъщественото закононарушение и дори дава „ насоки ” на следователите, без на самите тях да е известна даже самоличноста му и заеманата служба . Това става по директно устно предписание на основния прокурор Иван Гешев до проверяващите органи. Именно това съставлява визираното от нас тежко нарушаване на служебните задължени я по смисъла на член 129 алинея З т. 5 от конституцията, тъй като:

- основният прокурор не разполага с пълномощия да дава такива директни устни инструкции на органите на досъдебното произвеждане, на процедура той, като административен началник, няма пълномощия по Наказателно-процесуален кодекс да реализира управление и контрол над досъдебното произвеждане подготвеност на наблюдаващия прокурор и по този начин е осъществена неприемлива и противозаконна интервенция в разследването;
- тази интервенция в следствието е несъвместима с пълномощията на основния прокурор по член 126 алинея 2 от Конституцията, тя няма темперамент на методически инструкции, а е несъвместима и с наредбите на член 138 алинея I от Закон за съдебната власт,
- в съответното досъдебно произвеждане Иван Гешев, без значение от заеманата служба „ основен прокурор ” има процесуалното качество на потърпевш, а при всички случаи е предстоял и разпитът му като свидетел;
- по директно устно предписание на основния прокурор, на разположение без процесуално качество са станали известни материали по следствието, в нарушаване на член 198 Наказателно-процесуален кодекс. Нещо повече, видно от изказванията на господин Гешев пред БНР, самият той очевидно е получил такава информация от така наречен „ израелски специалист ”, макар че по делото е потърпевшо лице с права, регламентирани в член 75 Наказателно-процесуален кодекс.

Описаната директна интервенция в следствието е изключително укорима, като осъществена от най-висшият административен началник в системата на държавното обвиняване. Тежкото нарушаване на служебните отговорности е съображение за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор ”. "

 
Преобръщане
Интересна е смяната на мнението на Йордан Стоев, подписал днешното предложение за освобождението на Гешев. Преди десетина дни в изявление за Българска телеграфна агенция, той декларира, че „ цялата страна, като пестник, би трябвало да се сплоти и да застане зад усилието за разкриването на причинителите на това действие “, визирайки гърмежа против кортежа на Гешев.

В отговор на въпрос дали счита, че актът на експанзия против основния прокурор би могъл да докара до оставката му, Стоев сподели, че това е " меко казано акт на експанзия, това е опит за ликвидиране ". Като, по думите му, не би довело до оставката на Иван Гешев, защото той не би се уплашил от сходни прояви.

„ Трябва да бъдат открити причинителите на действието, да получат заслужено наказване и отмъщение, с цел да може това да бъде един възпиращ образец за правосъдие, защото през днешния ден протягат ръка на основния прокурор, на следващия ден кой може да подсигурява, че няма да посегнат на член на държавното управление, на член на Народното събрание, президента “, добави Йордан Стоев.

 
Още апели за оставка
В следобедните часове на деня дойде и още един апел за отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор - този път от Апелативната прокуратура в София.

„ Подкрепяме настояването на членовете на Висшия правосъден съвет за предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Гешев “, се споделя в мнението на прокурорите. Според тях има нужда от нова визия за развиване на държавното обвиняване.

„ Притежаваме професионален опит и благоприятни условия да го осъществяваме. Не утвърждаваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в прорез с нейните законови компетенции. Считаме, че активността на институцията би трябвало да е ориентирана към справяне със своите задания и упованията на обществото, към бъдещето с ясна визия по отношение на метода на работа и администриране на активността си “, считат прокурорите.

В мнението си те показват и противоречие с интервенция в работата на органите на правосъдната власт, „ без значение от кого е реализирана “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР