Шести и предпоследен кръг от Българския симрейсинг шампионат SIMGEAR GT4

...
Шести и предпоследен кръг от Българския симрейсинг шампионат SIMGEAR GT4
Коментари Харесай

Виктор Върбанов докосва титлата в SIMGEAR GT4 Challenge след двойна победа на Окаяма

Шести и предпоследен кръг от Българския симрейсинг шампионат SIMGEAR GT4 Challenge ни върна още веднъж на японска земя, като този път хазаин бе пистата Окаяма. 34 автомобила се подредиха на стартовия грид за две надпревари изпълнени с доста борби и забавни моменти.

Поршетата демонстрираха, че ще преобладават на тази писта още от квалификацията, като първите две места бяха окупирани от Антон Стратиев (Jekov Rally School Red) и Рой Вервеке (Automek) точно с този автомобил. Трето най-бързо време в този сегмент бе обещано от Юлиян Геновски (Up to 50). Лидерите в шампионата още веднъж заложиха на тактиката да гонят последните места от топ 10 поради правилото за старт с извърнат грид в първото 15 минутно съревнование. Така Виктор Върбанов (Jekov Rally School Red), Владислав Шопов (Negative Delta SRT) и Даниел Марков (Vertical Grip) се подредиха един до различен за старт надлежно от втора, трета и четвърта позиция, а пред тях от полпозишън се бе озовал Мартин Янков (Reserve Racing).

Стартът бе извънредно трагичен точно за участниците в топ 5, като Мартин Янков съумя да удържи водачеството си, а зад него Върбанов загуби позиции от Шопов и Марков. В шести завой обаче Даниел изпусна от надзор автомобила си, което го извади отвън очертанията на пистата забавяйки целия грид зад него и отваряйки дребна преднина за Янков и Влади Шопов начело. При завръщането си на трасето Марков не бе от най-внимателните, което докара до контакт сред него и Христо Ублев (Jekov Rally School Red) и завъртане за двамата последвано от всеобщ случай в колоната зад тях. Секунди по-късно неприятният шанс удари и Владислав Шопов, откакто проблем с интернета му бе повода да изгуби връзка със сървъра и надлежно бе изхвърлен от надпреварата. Така записалия неоснователен старт Върбанов още веднъж се озова на втора позиция и с голямо преимущество пред съперниците си в генералното класиране на шампионата.

В седма обиколка Виктор съумя да настигне Мартин Янков и двамата започнаха спор за първата позиция, като Мартин успяваше да се пази съвършено до пети завой, където опита на Върбанов надви и изпреварването бе налице. Двубоят сред тях бе събрал колоната и от трето място Юлиян Геновски се опитваше да се възползва от борбата им, само че завой след промяната на водачеството позволи неточност, която изпрати колата му в стената преди седми завой и завърши очакванията му за подиум. Така на трета позиция излезе Венцислав Райчинов (Negative Delta SRT), който до края на надпреварата съумя да удържи Георги Райчев (Vertical Grip) и спечелилия от квалификацията Антон Стратиев. Пред него замяна тук-там също нямаше и по този начин Виктор Върбанов записа изключителна значима победа.

В клас Автомагистрала успеха сграбчи Милен Милчев (Off Track Racing), а зад него втори и трети останаха Константин Кирчев (Red Zone Racing) и Ради Воденичаров (IBR Racing).

За второто 30 минутно съревнование топ 5 бе формиран надлежно от Виктор Върбанов, Мартин Янков, Венцислав Райчинов, Георги Райчеви и Антон Стратиев. Още в първата обиколка видяхме доста разбърквания в колоната, като първо сериозен случай на първи завой разбърка съществено позициите в средата и, а начело Георги Райчев съумя да се пребори и с Райчинов и с Янков, с цел да излезе на второ място.

Последваха обиколки с борби за местата към десетото, като няколко от тях завършиха злополучно за Александър Смоленски (Vertical Grip) и Павел Иванов (VIP Racing), откакто и двамата бяха забъркани в произшествия изпратили колите им отвън трасето. В същото време изгубилите извънредно доста в първото съревнование Даниел Марков и Владислав Шопов опитваха да завоюват колкото се може повече позиции, като до края на четвърта обиколка Марков към този момент бе съумял да се добере до шестото място, а Шопов стартирал от последно място бе на 15-та позиция. Именно в края на тази обиколка Антон Стратиев затвърди доста мощното си пилотиране довечера и съумя да изпревари Венци Райчинов за четвъртото място, а една по-късно съумя да се оправи и с Мартин Янков, с цел да излезе трети, подгонвайки Райчев на втората позиция.

Невероятно каране показваше и Крис Вражилов (Negative Delta SRT), който бе осъден да започва без подготовка и от дъното на колоната за първото съревнование, а в този момент към този момент си бе пробил път до осмата позиция. В средата на надпреварата фокуса за феновете на Pitlane.tv бе преместен към битката към 20-то място, където няколко водача бяха влезнали в люта борба между тях, а незабавно по-късно станахме очевидци и на доста хубав спор за успеха в клас Автомагистрала. Дебютиращият в този кръг Александър Николов (Negative Delta Junior) опитваше да удържи първото си място в Автомагистрала от Милен Милчев (Off Track Racing), като двамата изнесоха същинско шоу с непрестанни офанзиви от Милчев парирани от доста добра отбрана от Николов. Битката им бе допълнена и от включилите се Йорис Оомс (Automek) и Христо Ублев, които също имаха апетити към 14-тото място на Алекс Николов.

В последните обиколки нещата в челото също се нагорещиха, откакто Антон Стратиев бе съумял да настигне Райчев и стартира безмилостни офанзиви за среброто. Плътно зад тях пък Даниел Марков подлагаше на същото Мартин Янков за четвъртото място. В последна сметка Райчев съумя да се отбрани и да резервира втората си позиция, а Марков се пребори с Янков и отмъкна четвъртата. Венци Райчинов също съумя да мине пред Мартин във финалните метри и да открадне последното място в топ 5. Недостижимият довечера Виктор Върбанов бе отворил над седем секунди преднина и пресече линията несмущаван за втора победа довечера.

В Автомагистрала Александър Николов (Negative Delta Junior) съумя да удържи всички офанзиви на които бе подложен и завоюва заслужена първа победа. Зад него остана Милен Милчев (Off Track Racing), а на третото ходило на подиума се качи още един водач с името Александър Николов, само че от тима на Jekov Rally School Lime.

Така след тази двойна победа Виктор Върбанов дръпна с едни гърди напред и допира шампионската купа кръг преди края. Зад него с най-големи очаквания остава Владислав Шопов, а третият Даниел Марков остава с минимални шансове, изключително откакто бе порязан от автобус контрола за случай, който аргументи в първото съревнование. При отборното класиране ще има борба за всяка точка сред Vertical Grip и Jekov Rally School Red, а на третото място бетонирани остават Negative Delta SRT. В категория Автомагистрала Милен Милчев води удобно с 22 точки на Владимир Мавродиев и 41 на Лазар Кацарски, а при тимовете безапелационен водач е Off Track Racing. На второ място се подреждат Red Zone Racing, а надалеч обратно третата позиция е за Super Sport.

В неделя на 3 март следва седми и финален кръг от BULERS SIMGEAR GT4 Challenge, като сцена ще бъде градската писта Лонг Бийч, където ще се реши всичко в шампионата. Очакваме ви от 20:00 в YouTube канала на Pitlane.tv, където можете да станете очевидци онлайн на всичко най-интересно от SIMGEAR GT4 Challenge.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР