Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха споразумение във вторник

...
Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха споразумение във вторник
Коментари Харесай

Нов военен съюз в Европа? 6 държави с общи мерки за защита на Северно море

Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха съглашение във вторник за отбрана на сериозната подводна инфраструктура от непознати саботажи и офанзиви.

Споразумението, подписано от Белгия, Холандия, Германия, Норвегия, Обединеното кралство и Дания, има за цел да „ укрепи съдействието “ за отбрана на енергийната инфраструктура и повишение на сигурността в района, съобщи " Евроком ".

„ Северно море е електроцентралата, която движи упоритостите на Европа за възобновима сила и нулева чиста сила, помагайки за подсилване на енергийната сигурност на континента “, сподели Андрю Боуи, член на английския парланет, за нуклеарната сила и възобновимите енергийни източници.

 „ Така че е извънредно значимо да защитим нейната сериозна енергийна инфраструктура в този момент и в бъдеще. “, добави той.

Министерството на климата, енергетиката и комуналните услуги на Дания съобщи, че Северно море се трансформира в „ хъб за сериозна инфраструктура “, свързвайки европейските страни посредством захранващи кабели, газопроводи и телекомуникационни връзки.

„ Това значи, че се е появила възходяща трансгранична причинност – и с това нараснал риск от бойкот и нежелано внимание от страна на враждебни участници “, споделиха от министерството.

Европейските страни стават все по-предпазливи по отношение на уязвимостта на своята подводна инфраструктура след бомбардировката на Северен поток през 2022 година, когато два газопровода, свързващи Русия с Германия в Балтийско море, бяха развалени от няколко детонации. Не е разпознат провинен за офанзивата против " Северен поток ".

След това през октомври 2023 година газопровод, свързващ Финландия и Естония в Балтийско море, беше развален при различен случай, който повдигна спомагателна паника за подводни саботажи и хибридни офанзиви.

Като част от новото съглашение за сигурност в Северно море, страните от Северна Европа ще преразгледат актуалните ограничения за отбрана и сигурност, ще споделят информация и познания и ще рапортуват съответната информация на оперативно равнище, съгласно датското министерство.

Споразумението се концентрира най-много върху „ устойчивостта и предварителната защита “ и е „ допълващо към работата на НАТО “, се споделя в изказване на Норвегия.

„ Тази взаимна декларация е значима основа за гарантиране на сигурността и е явен образец за нашите общи цели. Заедно сме по-силни “, сподели министърът на енергетиката на Норвегия Терие Асланд в изказване.

Белгийският министър на правораздаването Пол Ван Тигхелт сподели, че новото съглашение ще подсигурява, че „ офшорната и подводната инфраструктура е обезпечена на същото равнище на сигурност през границите, вместо да варира „ от страна на страна “.

„ Ангажирани сме с обединен метод, по-добър продан на информация и докладване на произшествия посредством предпазена платформа “, сподели той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР