Шест столични киносалона ще предлагат интригуваща палитра от български филми

...
Шест столични киносалона ще предлагат интригуваща палитра от български филми
Коментари Харесай

Специална програма в киносалоните за Деня на българското кино

Шест столични киносалона ще оферират завладяваща палитра от български филми в Деня на българското кино – 13 януари.

От 2005 година по самодейност на Националния кино център на 13 януари - датата на първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов „ Българан е галант ”, българската кино общественост празнува своя професионален празник. След оповестяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година, нашата столица пое още по-сериозен ангажимент за особено отношение и грижа за развиване на филмовата промишленост, сериозна част от която е най-голямото кино събитие в България, с повече от 20-годишна история – Международният кино фестивал София Филм Фест, който дружно с професионалното събитие и пазар за планове София Мийтингс е сериозна платформа за показване, обезпечаване на финансиране и разпространение на десетки български планове, множеството от които се трансфораха в най-успешните български филми и копродукции през годините.

В чест на Деня на българското кино изпълнителна агенция „ Национален кино център ” и Столична община в съдействие с Българската национална филмотека, Националния замък на културата, Съюза на българските кино дейци и Съюза на артистите в България провеждат прожекции на български филми в шест софийски киносалона.

Домът на киното като един от най-важните културни центрове в София, също взе участие в тази самодейност с три извънредно скъпи кино произведения. И трите са представяни като планове или подготвени филми на София Мийтингс и  София Филм Фест.

От 17,00 часа е кино лентата на Андрей Паунов „ Момчето, което беше цар ”. Ето какво написа за провокативния и извънредно завладяващ документален роман „ Time Out London ”: „ Миналото преследва сегашното, фактът се изправя против фикцията, а митът влиза в единоборство с действителността, с цел да опише удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически неуспех в един от най-големите опити на демокрацията в наши дни. Ерол Морис среща братя Коен в този документален филм – един същински деликатес... ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР