Шест сигнала за замърсявания са постъпили на Зеления телефон в

...
Шест сигнала за замърсявания са постъпили на Зеления телефон в
Коментари Харесай

Черна пяна и черни парцали край Крапец, морска вода с мокри кърпички и умряла мишка - до Варна

Шест сигнала за замърсявания са постъпили на Зеления телефон в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през юли, демонстрира информация на уеб страницата на ведомството. На Зеления телефон жителите могат да подават сигнали за замърсяване на въздуха и водите, нерегламентирано изхвърляне на боклуци и други. Общо 60 са постъпилите сигнали в интервала януари - юли тази година.

Оплакване за съществуване на черна пяна и черни парцали във водите на морето, в региона на къмпинга в село Крапец, община Шабла, е постъпило на 4 юли. Със сигнала се е заела Басейнова дирекция „ Черноморски регион “. Извършена е незабавна инспекция, като не е открито съществуване на черна пяна, черни парцали и мазни петна, идващи от морето. Взета е проба от три точки в региона от крайбрежните морски води.

Сигнал за нечиста плажна линия и морска вода с мокри кърпички и умряла мишка е подаден на 21 юли. Казусът е от компетенцията на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) – Варна. Няколко институции са се заели с инспекция в региона от вълнолома до локално заведение. Установено е, че водите са мътни, нечисти с мокри кърпички и отпадни хигиенични материали. Констатирани са и три умрели гризачи.

Замърсяване от сходен темперамент е открито и на пясъчната линия в обходения регион. Извършен е оглед на преливника на битовата канализация в дъждовния колектор, заустен в Черно море в региона на Централен плаж. Установено е било, че поставената от „ ВиК “-Варна решетка е без проводимост. Като причина се показва интензивният дъжд ден по-рано, довел до преливане на отпадъчни води от битовата канализация в дъждовния колектор, заустен в Черно море, при Вълнолома, в най-южната част на Централен плаж. След това сигналът е ориентиран по подготвеност на кмета на Община Варна, шефа на „ ВиК “ – Варна, Областната администрация с център – Варна и Регионалната здравна инспекция-Варна

За горящо от три дни бунище в Кърджали е различен сигнал, постъпил на 15 юли. Проверката на РИОСВ–Хасково е открила, че пожарът в клета 1 и 3 е погасен. Дадени са наставления на Община Кърджали за предприемане на ограничения за очистване на вредите от пожара.

Нивото на водата на язовир „ Патичарника “ спада заради строшен изпускателен кран – гласи различен сигнал през юли. От страна на Столичната община са подхванати нужните дейности за привеждане в обикновено експлоатационно положение на спирателния кран, показват от Министерство на околната среда и водите.

На 3 юли е получен сигнал за осъществяване на строителни действия наоколо до находище на минерална вода „ София-Баталова воденица “. Сигналът е ориентиран към Столичната община.

Нерегламентирана паша на крави в Национален парк „ Пирин “, в местността Корията, село Плоски, е открита след подаден сигнал. Незабавно е почнало административно наказателно произвеждане.

Няколко са телефоните, на които жителите могат да алармират за случаи, свързани с опазването на околната среда. Сигнали се одобрявам и в почивните дни. Освен към Министерство на околната среда и водите, зелени телефони има към районни екоинспекции, басейновите дирекции и към дирекциите на националните паркове. Всички телефонни номера са налични в секция „ Зелен телефон за подаване на сигнали “.  

На Зеления телефон се одобряват и сигнали за вероятно замърсяване по бреговата линия след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна. В края на юли от министерството оповестиха, че проби от 22 пункта в Черно море демонстрират, че няма замърсяване от Украйна в българската акватория. 

Сигнали за нарушавания против природата се подават и на Спешния телефон 112, от кое място се насочва по компетентност към съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР