Филипини: Шестима полицаи отстранени след стрелба по тийнейджър в Манила

...
Шест полицаи във филипинската столица са изправени пред наказателно разследване
Коментари Харесай

Шест полицаи във филипинската столица са изправени пред наказателно разследване за фаталната стрелба по тийнейджър, когото погрешно са сметнали за убийство заподозрян.

Jerhode Baltazar се удави в рибарско селище в предградието на Манила, след като беше прострелян в главата миналата сряда.

Той се гмурна във водата в паника, когато полицията се опита да го арестува.

За полицаите беше „пропуск в преценката“ да стрелят той, като се има предвид, че 17-годишният е бил невъоръжен, признаха властите.

"Те не могат да се позовават на самозащита. Те не успяха да докажат, че жертвата е оказала съпротива при ареста ”, каза началникът на полицията в град Навотас полк. Алън Умипиг пред местна телевизия.

Не е ясно какво е накарало полицията да повярва, че тийнейджърът е човекът, когото преследват. Те бяха натоварени със задачата да арестуват заподозрян в отделна стрелба, която също се случи в Навотас.

Шестимата служители бяха отстранени от постовете си и задържани, докато властите проучете дали могат да бъдат обвинени в убийство, което се наказва с максимум 20 години затвор според филипинското законодателство.

Стрелбата е отразена на видно място от местните новини търговски обекти.

Във видеоклипове, публикувани в социалните медии, бащата на жертвата, Джеси Балтазар, беше показан да стиска тялото на сина си, след като то беше извадено от водата.

Г-н Балазар попита защо синът му е бил прострелян в главата, когато полицаите твърдят, че са стреляли само предупредително.

Майката на жертвата, която работи в Катар, видя ковчега на сина си чрез видео разговор. Тя каза пред местната телевизия, че никога не е предполагала, че следващият й паричен превод ще бъде за погребението на сина й.

Сестрата на жертвата, Джералдин Толентино, също каза пред местните медии, че е отказала 50 000 -песо ($1000; £698) подкуп, за да обезкуражи семейството да преследва случая.

Правоприлагащите органи във Филипините през последните години отхвърлиха твърденията за извънсъдебни убийства на заподозрени в престъпления, особено тези, замесени в незаконни наркотици. Те отрекоха да са извършили нарушение.

Предполагаемите бързи екзекуции на заподозрени, за които се твърди, че са оказали съпротива при арест, се увеличиха по време на управлението на бившия президент Родриго Дутерте, чийто мандат приключи в средата на 2022 г. Той е изправен пред разследване от Международния наказателен съд, което той отказва да признае. В момента г-н Дутерте живее в пенсия в град Давао.

Критиците казват, че твърдата му позиция срещу престъпността е насърчила атмосфера за неправомерно поведение на полицията. Той обаче защитава подписаната си кампания като необходима за предпазване на филипинците от улични престъпления.

Наследникът на Дутерте, Фердинанд Маркос младши, намали кампанията си срещу наркотиците. Държавни актьори обаче са обвинени в участие в високопоставени убийства, като това на журналиста Пърсивал Мабаса през ноември 2022 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР