Шест пациентски организации изпратиха жалба до министъра на здравеопазването Кирил

...
Шест пациентски организации изпратиха жалба до министъра на здравеопазването Кирил
Коментари Харесай

Сестрите в училища и градини да могат да дават лекарства на хронично болни деца, настояват пациентски организации

Шест пациентски организации изпратиха тъжба до министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев с гледище да бъде разрешено на медицинския личен състав в образователните заведения да слага инжекции и да дава медикаменти на деца с хронични болести.

В момента медсестрите в яслите, градините и учебните заведения имат право да окажат първа помощ, да наблюдават за здравословното положение на децата, да предлагат ограничения за предварителна защита за болести, само че не и да дават медикаменти и да правят операции. Това затруднява родителите на тези деца, като ги принуждава да стоят в региона на учебното заведение, с цел да дават медикаменти или да вършат рутинни операции. Тези родители не могат да стартират работа на по-отдалечено място. Особено наранени са родителите на деца с диабет, епилепсия, хемофилия, адренална непълнота и други

Жалбоподателите изясняват казуса по следния метод:

Става въпрос за деца с хронични болести, които нямат друга спънка да посещават тези заведения, с изключение на невъзможността сами да извършат така наречен подпомагащи медицински грижи, които другояче правят техните родители в къщи – например слагане на инжекция инсулин, промяна на памперс, катетри при децата със Спина бифида, предоставяне на лекарства и/или други сходни дейности, които не съставляват каквато и да е компликация или несъразмерна грижа от страна на медицинския личен състав в съответното заведение. 

Разминаване в законовата уредба попречва това да се случи, макар че България е измежду страните с най-голям % медицински личен състав в образователните заведения, показват от пациентските организации. Макар че опцията тези операции да се вършат от учебните лекари и сестри е вписана с промени в Закона за здравето (чл. 120), същите промени не са дописани в наредбите, касаещи активността на градините и учебните заведения. Законът разрешава - наредбата не разрешава. 

Жалбата е подписана от „ Сдружение „ Асоциация Хипофиза ”-Варна, „ Сдружение За инсулинови помпи ”, „ Сдружение Докосни дъгата “, „ Сдружение Спина бифида и хидроцефалия ”, „ Фондация Живот със синдром на Даун “ и „ Сдружение Диабет, предиабет и метаболитен надзор “.

Считаме, че е неприемливо да продължава незаконосъобразното безучастие по повод децата с хронични болести и следва в неотложен порядък да се одобряват промени в цитираните нагоре две наредби, които да уредят реда, отговорностите и отговорността на медицинския личен състав в детските ясли, градини и учебни заведения по повод децата с хронични болести, пишат създателите на жалбата. Те цитират и сполучливия опит на Община Варна и Варненското сдружение на лекарите по детска ендокринология, които работят по основаване на система за грижа за децата с диабет в детските и образователни заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР