Шест нови операции бяха одобрени от Комитета за наблюдение на

...
Шест нови операции бяха одобрени от Комитета за наблюдение на
Коментари Харесай

Комитетът за наблюдение на ПРЧР одобри шест нови операции на обща стойност около 114 млн. лв.

Шест нови интервенции бяха утвърдени от Комитета за наблюдаване на Програма „ Развитие на човешките запаси “ /2021-2027/. Общата стойност на ограниченията е близо 114 млн. лева С тях ще бъде усъвършенствано качеството на административните услуги за жителите и бизнеса , ще се насърчи привличането на български и непознати жители за работа в България, ще се окаже поддръжка на специализантите в опазването на здравето и ще се подтиква обществения разговор и груповото договаряне. Това оповестиха от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/. 

Нова мярка за привличане на български и непознати жители за работа в България
„ Дестинация:България “ е новата мярка , с която се чака на работа у нас да бъдат привлечени минимум 705 български и задгранични жители . Бюджетът на интервенцията е в размер на 15 млн. лева , а дейностите по плана ще се извършват от Агенцията по заетостта до 2027 година

Участниците в плана следва да са обитавали в непозната страна през последните 12 месеца или да са приключили неотдавна висшето си обучение в друга страна. Основната цел на интервенцията е да бъдат подхванати дейности за привличане на работна мощ в България с подобаващи трудови характерности, в това число посредством даване на пакети от ограничения за поддръжка на подвижността.

С тях ще бъде обезпечена помощ за наем на жилище за интервал до 12 месеца , в случай че лицето стартира работа в обитаемо място, в което не има лично жилище. Чужди жители или членове на фамилията, които са непознати жители, ще могат да се включат в образования по български език . За почналите работа в България ще бъде обезпечен превоз от и до работното място.

20 млн. лева за поддръжка на специализантите в опазването на здравето

С новата мярка „ Специализация в опазването на здравето + “ по ПРЧР ще бъдат подкрепени учащите се специализанти в системата на опазването на здравето с фокус върху дефицитни специалности и области с открит дефицит на експерти. Очаква се с мярката да бъдат обхванати 280 заети в областта на опазването на здравето , които да покачат компетенциите си.

Операцията е с бюджет от 20 млн. лева и с дълготрайност до 2028 година Конкретен бенефициент е Министерството на здравеопазването /МЗ/. По мярката е планувано даване на месечен финансов тласък в размер на 807 лева за експертите, които се образоват отвън дефицитни за страната специалности или в области с открит дефицит на специалности.

АСП ще разкрие безвъзмездна телефонна линия за услугите си
Агенцията за обществено подкрепяне ще разкрие безвъзмезден телефон, на който ще бъде получавана информация за услугите, които се дават от организацията. Разкриването на единния колцентър ще бъде осъществено по мярката „ Повишаване на потенциала на чиновниците на Агенцията за обществено подкрепяне по отношение на модернизиране на системите за обществена протекция “ по ПРЧР. Основната цел на мярката е да бъде осъвременена активността на АСП като администрация, изпълняваща държавната политика по обществено подкрепяне и обществена протекция.

Дигитализация на архива на Национален осигурителен институт

Архивът на Националния застрахователен институт /НОИ/ ще бъде цифровизиран по мярката „ Модернизация и цифровизация на услугите на Националния застрахователен институт “, която беше гласувана от Комитета за наблюдаване на Програма „ Развитие на човешките запаси “ . Основната цел на мярката е повишение потенциала на институцията за по-качествено даване на услуги и обслужване на потребителите. В рамките на процедурата ще бъде нараснал административният потенциал на към 1500 чиновници на Национален осигурителен институт .

90 чиновници на Комисията за отбрана от дискриминация ще покачат компетенциите си

Общо 90 чиновници на Комисията за отбрана от дискриминация се чака да покачат компетенциите си по интервенция „ НЕ “ на дискриминирането “ по ПРЧР , която е с бюджет от 1,6 млн. лева и с дълготрайност до 2026 година Основната цел на мярката е повишение потенциала и експертизата на Комисията за отбрана от дискриминация като орган, виновен за обезпечаване равенството на жителите пред закона.

Близо 52 млн. лева за поощряване на обществения разговор и груповото договаряне

ПРЧР ще отвори за кандидатстване интервенция „ Социално партньорство “ с бюджет от 51 948 800 лева Кандидати и сътрудници по мярката могат да бъдат представителните организации на работодателите и на служащите и чиновниците на национално равнище.

С мярката ще бъде поощрен общественият разговор и груповото договаряне посредством взаимните действия и повишение потенциала на обществените сътрудници за създаване на принадлежности и политики, ускорение на цифровата и устойчивата промяна, пригаждане на служащите, предприятията и бизнесмените към измененията посредством усилване и подсилване на обществения разговор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР