Шест месеца след началото на руската инвазия, ето какво да

...
Шест месеца след началото на руската инвазия, ето какво да
Коментари Харесай

Пет прогнози за следващите шест месеца на войната в Украйна

Шест месеца след началото на съветската инвазия, ето какво да чакаме през идващите шест месеца, през погледа на военния специалист Дан Сабаг за „ Гардиън “.

Шестте месеца на войната може и да са минали, само че нито Украйна, нито Русия са подготвени да спрат да водят война, макар загубите, които са понесли. Украйна желае да си върне окупираните територии, а Русия желае да продължи да предизвиква болежка освен на своя съперник, само че и на Запада. Кремъл има вяра, че зимата ще играе в негова изгода.

Откакто се появиха доказателства за кланетата в Буча, Ирпин и на други места в окупираните от руснаците територии на север от Киев, сред двете страни не се водят договаряния. Но придвижването по фронтовата линия е минимално след рухването на Лисичанск в края на юни. И двете страни се борят за динамичност и от ден на ден наподобяват изтощени от бойните дейности.

Украйна би желала да си върне Херсон, на запад от река Днепър, само че почитан представител на администрацията признава на четири очи, че " нямаме задоволително благоприятни условия да ги изтласкаме назад ". Киев промени тактиката си, като стартира да нанася ракетни удари с отдалечен обхват на деяние и започва дръзки нападения на специфичните сили против съветските бази надълбоко зад фронтовата линия.

Ключовият президентски консултант Михайло Подоляк съобщи, че задачата е да се " сътвори безпорядък в съветските сили ", само че въпреки това да притъпи успеваемостта на нашественика, не е евентуално да докара до неговия срив и непринудено подчинение на Херсон, както се надяваха някои украински представители.

Русия няма нов нападателен проект, с изключение на да усили артилерията, да унищожава градове и да си пробива път напред. Тя прави това частично тъй като е дейно, и частично с цел да сведе до най-малко жертвите, защото по някои западни оценки до момента са починали 15 000 души. Продължава да ползва тази тактика към Бахмут в Донбас, само че напредъкът е муден, частично тъй като трябваше да пренасочи някои сили за подсилване на Херсон.

Кремъл може и да не е постигнал това, на което се надяваше при започване на войната, само че в този момент Русия държи огромни елементи от украинската територия в източната и южната част на страната и интензивно приказва за осъществяване на референдуми за анексиране. С наближаването на хладното време тя евентуално ще се концентрира върху укрепването на това, което има.

Зимата е преди всичко в стратегическото мислене и на двете страни. Украйна към този момент е обезпокоена от филантропични проблеми, защото няма газово отопление за жилищните блокове в Донецка област и други фронтови региони. Служител по продоволствената сигурност предвижда, че през зимата ще има нова миграционна вълна, като може би до 2 млн. души ще пресекат границата с Полша.

Руснаците виждат в зимата опция. Украйна се притеснява, че Русия ще се насочи към енергийната ѝ мрежа, което ще направи алтернативата ѝ с отоплението още по-остра, и може просто да изключи голямата атомна електроцентрала в Запорожие. Москва също по този начин желае да удължи болката на Запада от енергийните разноски и има всички тласъци да усили натиска.

Украйна щеше да бъде предпазена и без западната военна помощ. Но в нито един миг до момента Западът не е доставил задоволително артилерия или други оръжия, като да вземем за пример изтребители, които биха разрешили на Киев да отблъсне нашествениците. Политиците приказват за нуждата да принудят Русия да се върне в довоенните граници, само че не обезпечават задоволително материални средства за това.

В същото време филантропичните потребности на Украйна нарастват. Например, парите за възобновяване не са задоволителни и доста домове на североизток и северозапад от Киев остават разрушени пет месеца след напускането на руснаците, като постоянно обезверените поданици живеят в гаражи или краткотрайни постройки на място.

Хората, които са вътрешно разселени, постоянно би трябвало да живеят в учебни заведения или детски градини - краткотрайни пространства, в които мъчно могат да останат за по-дълъг интервал от време. Заради войната от бюджета на Украйна липсват 5 милиарда $ месечно; помощта и възобновяване ще костват неведнъж повече.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР