Шест малки камиони с първата хуманитарна помощ от ООН пристигнаха

...
Шест малки камиони с първата хуманитарна помощ от ООН пристигнаха
Коментари Харесай

Дни след земетресението, първите камиони с помощи най-после пристигнаха в Сирия

Шест дребни камиони с първата филантропична помощ от Организация на обединените нации дойдоха в Сирия четири дни след което удари страната.

В четвъртък обезверено нужни медикаменти, одеяла, палатки и комплекти за заслон дойдоха от Турция в следения от бунтовниците северозападен регион на Сирия. Пратката е трябвало да бъде доставена още преди бедствието.

Местните спасители показват разочарованието си от обстоятелството, че към момента не е изпратено специфичното съоръжение, от което се нуждаят, с цел да избавят човешки животи.

" Това е постоянната и периодическа помощ на Организация на обединените нации, която е изпратена преди земетресението. Това не е специфична помощ и към момента нямаме съоръжение за екипите за търсене и избавяне, както и за добиване на затрупаните хора под руините ", написаха в профила си в Twitter " Белите каски " - доброволческа организация, която работи в следената от бунтовници част на страната.

Агенцията на Организация на обединените нации за миграцията съобщи, че камионите транспортират одеяла, матраци, палатки и материали за заслон, както и съществени филантропични артикули и слънчеви лампи, с цел да покрият потребностите на най-малко 5000 души.

" Работим в тясно съдействие с управляващите, с цел да окажем всякаква поддръжка и се надяваме, че помощта бързо ще доближи до най-засегнатите ", съобщи генералният шеф на организацията Антониу Виторино.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи: " Помощта е на път, само че е нужна още доста. "

Белите каски оповестяват за минимум 1970 смъртни случая, откогато земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер удари района в ранните часове на понеделник. Те предизвестиха, че цифрата евентуално ще нарасне доста, защото стотици фамилии към момента са в капан под отломките от разрушени здания.

Защо помощта за Сирия се бави?

Още преди земетресението да провокира безпорядък от двете страни на границата - броят на жертвите в сирийски анклав надвиши 19 000, защото хората там се борят с изключителна бедност, като доста от тях разчитат на филантропична помощ, с цел да оцелеят.

По силата на съглашение в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Баб ал-Хава е единственият пропускателен пункт, който Организация на обединените нации има право да употребява за доставка на помощи от Турция до анклава. Но хаосът след земетресението, развалените пътища и купищата парчета към пропускателния пункт пречат на интернационалната организация да доставя помощи.

Съобщава се, че други по-малки групи са съумели да доставят малко количество помощи през други гранични пунктове, само че чиновниците на Организация на обединените нации не са склонни да нарушават протокола.

Трансграничната помощ е политически обвързана, като сирийското държавно управление и основният му съдружник Русия упорстват за доставки в анклава от Дамаск, сирийската столица, а не от Турция. Представители на Дамаск упорстват, че са подготвени да разпределят помощта на всички места в Сирия, само че съгласно критици, държавното управление на президента Башар Асад в предишното е блокирало или насочвало погрешно помощта, предопределена за следените от бунтовниците региони.

Някои подлагат на критика Организация на обединените нации, че не е подхванала изключителни ограничения за даване на помощ след земетресението. В четвъртък Народното събрание в Дамаск прикани за незабавна анулация на водените от Запада наказания против Сирия, откакто разгласи, че се бори с дефицита на гориво и незадоволително съоръжение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР