Шест адвокатски съвета излязоха с остра обща позиция по скандала

...
Шест адвокатски съвета излязоха с остра обща позиция по скандала
Коментари Харесай

Адвокати гневни на прокуратурата заради кръга Божанов и Пепи Еврото

Шест адвокатски съвета излязоха с остра обща позиция по абсурда към убития Мартин Божанов - Нотариуса и данните за мрежата му за въздействие в правосъдната система, и за гравитиращите към кръга му съдии и прокурори. В нея се акцентира още за неналичието на съответни дейности към различен сходен скандал в системата - за мрежата на някогашния следовател, а в този момент юрист Петьо Петров - Еврото (вписан във Видинската адвокатска колегия), който в този момент е в неопределеност.

" Необходимо е уверено деяние на всички равнища – Народно заседание, Министерство на вътрешните работи, Министерство на правораздаването и най-много прокуратурата ", пишат юристите. " Изказваме общественото си отвращение и непоносимост против изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете към обществено осветлените Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров – Еврото, както и против цялостното насрещно безучастие на прокуратурата като единствен орган в страната, имащ правото да повдига и поддържа обвиняването против лица, направили закононарушение ", пишат юристите от колегиите във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Адвокатите изясняват какъв брой е неуместно, че вместо неотложно да бъдат задържани лицата, за които арбитър Владислава Цариграска е алармирала, че са я заплашвали, те се разхождат свободно, а тя е със правосъдна защита. Това, съгласно тях, са палиативни грижи.

" За нас звучат неуместно изнесените данни висши представители и ръководители на органите на прокуратурата да са сраснали и да поддържат престъпността. И в това време същите тези органи не подхващат никакви дейности по следствие, които да опровергаят изнесените обстоятелства, даващи съображение за предполагане на съществуване на проведени незаконни групи, с присъединяване на прокурори и съдии на управителни постове, или пък, в случай че изнесената информация е вярна, да се предприеме наказателно гонене на отговорните лица, които да понесат санкции с цялата суровост на закона ", се споделя още в позицията.

Според юристите прокуратурата оглушително мълчи и за изказванията, че " тези две групи евентуално са подкрепяни от висши политици ".

Адвокатите показват цялостната си поддръжка към арбитър Цариградска. " Пpaвнaта oбщнocт в страната нe мoжe дa бъдe бeзyчacтнa, ĸoгaтo e пocтaвeнa пoд зaплaxa нeзaвиcимocттa нa cъдa и ycтoитe нa пpaвoвaтa дъpжaвa. Упражняването на адвокатската специалност в частност и всички юридически специалности имат смисъл само при действието на обективен, неутрален и самостоятелен съд, зависим само на закона ", пишат юристите.

Те обръщат и внимание и на практиката над магистрати да се упражнява напън посредством оскърбителен акции в жълти медии.

" Апелираме цялата юридическа общественост да не стои безучастна и да не изрича единствено в диалози на четири очи възмущението си от протичащото се. А да застане с ясна позиция, с която да изиска от способените органи да влязат във функционалностите си ", пишат още юристите. И приканват, с изключение на да се обезпечава защита на Цариградска, да бъдат " обезвредени неотложно източниците на отправените закани ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР