Схемите за защита при безработица са частично застъпени в Азия

...
Схемите за защита при безработица са частично застъпени в Азия
Коментари Харесай

Управление на рисковете от безработица – как го правят в Азия

Схемите за отбрана при безработица са отчасти застъпени в Азия и в Тихоокеанския район, само че и там, както на всички места по света, се осъществят забавни усъвършенствания за разширение и възстановяване на покритието, като някои от тях бяха ускорени от пандемията от COVID-19, написа в анализ в третия брой на Информационния бюлетин на Националния застрахователен институт.  

В международен мащаб отбраната при безработица остава най-слабо прилаганият клон на общественото обезпечаване. През 2020 година правното му покритие е лимитирано до 36,6% в Азия и Тихия океан, спрямо 64,2% в Америка и 82,0% в Европа и Централна Азия и единствено 11,6% в Африка. Ефективното покритие е даже по-ниско - единствено 14% от безработните в Азия и Тихоокеанския район са получавали парични компенсации през 2021 година, спрямо 16,4% в Америка, 51,3% в Европа и Централна Азия и 5,3% в Африка. 

Структурата на пазара на труда в страните с ниски и междинни приходи в Азия и Тихоокеанския район съставлява голямо предизвикателство за разширение на отбраната при безработица. Високите равнища на неофициална и непълна претовареност, преобладаването на краткосрочна, сезонна претовареност, претовареност на ненапълно работно време и работа при доста работодатели, както и на независима претовареност, изключително измежду дамите, попречват ефикасната и устойчива отбрана при безработица. Ето за какво е добре пристигнал фактът, че вниманието към отбраната при положение на безработица се е нараснало в последно време в района, като 10 от 18-те схеми за отбрана са основани през 2005 година или по-късно, написа в разбора на Национален осигурителен институт. 

Тези нововъведения бяха отговор на съответни районни и световни стопански разтърсвания, само че те са съсредоточени основно в Югоизточна и Западна Азия, като общественото обезпечаване господства в множеството страни в региона с изключение на Австралия и Нова Зеландия (социално подпомагане) и Йордания (социално обезпечаване и/или самостоятелни партиди). Пандемията от COVID-19 докара до нараснал интерес отвън тези райони. 

Китай 

Китайското министерство на човешките запаси и общественото обезпечаване вкара няколко начинания за намаляване на въздействието на рецесията с COVID-19 върху предприятията, за поддържане на равнищата на претовареност и за защита на поминъка.

На първо място, на микро, дребните и междинните предприятия, които съставляват 90% от общата претовареност, бяха възстановявани импортираните преди този момент осигурителни вноски за безработица, в случай че лимитират съкращенията до авансово избрани равнища, избрани въз основата на размера на компанията, историята на вноските,
продължителността на битие и така нататък

Второ, вноските за сметка на работодателите за фирмите от тази група бяха анулирани, понижени и отсрочени на разнообразни стадии от пандемията в продължение на две години.

В допълнение към измененията в съществуващите схеми, обезпечаването за безработица беше разширено доста. Изплащането на компенсациите за безработица бяха удължени до декември 2020 година за тези, които са останали без работа, даже и интервалът, в който имат право на обезщетение, да е изминал.

Разграниченията сред локалните служащи и работниците-мигранти (крайъгълен камък на китайската система за обществено осигуряване) бяха краткотрайно разхлабени, тъй като домашните работници-мигранти получиха краткотрайни надбавки за прехрана въз основа на стандартите за прехрана в градовете, в които са плащали осигурителните си вноски. 

Индонезия

Индонезия вкара първата по рода си стратегия за компенсации за безработица в страната през 2021 година Програмата обгръща единствено тези служащи, които към този момент са регистрирани в двете публични стратегии за обществено обезпечаване: Социално обезпечаване за здраве към Административния орган за обществено обезпечаване за здравния бранш и Социално обезпечаване на служащите към Националния социалноосигурителен орган по заетостта. Институцията ръководи изплащането на парични компенсации, до момента в който за образованията и достъпа до информация за пазара на труда дава отговор Министерството на работната мощ. 

Като допълнение към кариерното консултиране и онлайн и офлайн образованията отговарящите на изискванията служащи могат също по този начин да получават парични компенсации за интервал до шест месеца, представляващи 45% от месечната заплата за първите три месеца и 25% за идващите три. Работодателите, които не съумеят да записват чиновниците си, ще би трябвало да им изплатят парични обезщетения като еднократна сума в допълнение към осигуряването на професионално образование. 

Програмата се финансира от общия размер на вноските в границите на 0,46% от месечната заплата, от които 0,22% се внасят от държавното управление, а останалите 0,24% от работодателя. Важно е да се означи, че вноската за сметка на работодателя в обезпечаването за безработица се взема от преформатирането на съставния елемент за застраховка живот и за трудови обезщетения в границите на пенсионната стратегия без това да води до спомагателна финансова тежест за работодателите.

През 2022 година се чака общият брой на бенефициентите по програмата за компенсации за безработица да доближи 629 000 души. 

Йордания

Правителството на Йордания започва стратегия с бюджет от 200 млн. йордански динара за отбрана на служащите по време на пандемията. При създаването на навременни и ефикасни ограничения в отговор на невижданото повишаване на безработицата Корпорацията за обществено обезпечаване (КСС) се управлява от Насоките на Международната асоциация по обществено обезпечаване (МАСО) за събиране на вноски и сходство и Насоките на МАСО за качество на услугата. Програмата е предопределена за служащите от две групи компании от декември 2020 година до декември 2021 година

На служащите, наети в предприятия, на които не е позволено да работят заради пандемичните ограничавания, бяха изплатени 50% от техните нетни заплати.

Осигурителните вноски за служащите също бяха направени за сметка на програмата при съблюдаване на избран таван. Второ, на служащите в браншове и компании, които са най-силно наранени от пандемията, бяха изплатени 75% от техните чисти заплати, взаимно финансирани от държавното управление и работодателя.

Освен това, Корпорацията за обществено обезпечаване поддържа работодателите при ръководството на въздействието на пандемията върху ликвидността, като понижи общите вноски за обществено обезпечаване от 21,75% на 5,25% от март до май 2020 година, и като им разреши да отсрочат заплащането на вноските за тези месеци за по-късна дата. 

Саудитска Арабия

Кралство Саудитска Арабия одобри Закон за обезпечаване при безработица (SANED) през 2014 година, с цел да обезпечи краткотрайна поддръжка за приходите на безработни служащи от частния бранш. Понастоящем всички чиновници и работодатели са задължени да внасят по 0,75% от заплатите в основания с закона фонд. Дизайнът на компенсациите е с плъзгаща се конструкция, с цел да се подтиква по-бързия преход към повторна претовареност:

Обезщетението за безработица се изплаща в размер на 60% от междинната месечна заплата за първите три месеца, последвана от 50% от тази стойност за идващите месеци, като максимумът е 12 месеца. Освен това, Генералната организация за обществено обезпечаване (GOSI), институцията, отговаряща за осъществяването на закона, работи в тясно съдействие с Министерството на труда и общественото развиване и Фонда за развиване на човешките запаси, с цел да осигури обучение и помощ за професионално развиване на безработните.

Ключовата иновация при SANED e, че влизането и излизането от системата на подпомагането се ръководят автоматизирано посредством пряк продан на данни сред съответните институции. 

SANED изигра ролята на инструмент за намаляване на въздействието на рецесията с COVID-19, изключително върху дребните и междинните предприятия. Програмата беше краткотрайно изменена, с цел да обезпечи поддръжка за 100% от заплатите за три месеца на всички компании с по-малко от 5 служащи и 70% за по-големите.

Програмата SANED похарчи към 6,2 милиарда саудитски риала за поддръжка на 478 077 служащи в 84 377 предприятия. Основната цел беше да се поддържа равнището на безработица към 12%, като в същото време се минимизират измамите. Усилията за разширение на програмата бяха обилни. GOSI преработи дизайна на програмата и на работните процеси, сътвори нови информационни канали и създаде нови модели за битка на измамите. Броят на чиновниците за обслужване на клиенти беше повишен със 700%. 

Република Корея

Схемата за обезпечаване за претовареност е главният инструмент в Република Корея, който пази безработните. Подкрепена от Закона за обезпечаване за претовареност от 1993 година, тя беше въведена през 1995 година Министерството на заетостта и труда обезпечава общ контрол, изплаща компенсации и управлява програмата. Корейската работа за компенсации и обществени грижи за служащите (COMWEL) дефинира размера на вноските, а Националната здравноосигурителна работа (NHIS) събира осигуровките. Въпреки че в началото схемата беше лимитирана до чиновниците от формалния бранш, тя последователно беше разширена по време на пандемията в опит да се разшири отбраната при безработица на всички служащи и изключително на независимо заетите лица, които сами се обезпечават и са подвластни в работата си от различен стопански индивид.

Обхватът на обезпечаването за претовареност беше уголемен до актьори и разнообразни категории самостоятелни реализатори посредством законови промени през декември 2020 година и юли 2021 година През 2020 година 14,1 млн. души са били обезпечени и близо 1,8 милиона са получавали компенсации за безработица.

Критични фактори за триумф

Координирането на схемите за обезпечаване при безработица посредством дейни ограничения на пазара на труда е от основно значение за максимизиране на тяхната успеваемост, защото те оказват помощ за спомагателна отбрана на уязвимите сегменти от популацията, които са в беднотия и неофициална претовареност или са изложени на риск от попадане в тях. 

В Саудитска Арабия GOSI работи в тясно съдействие с други държавни организации, с цел да добави финансовата помощ с психическа поддръжка и поддръжка за образование, с цел да подтиква по-бързото връщане на работа. 

Предоставянето на цялостна поддръжка при безработица изисква висок потенциал. Финансовият, механически и административен потенциал, нужен за даване на ефикасна информация за пазара на труда и услуги за намиране на работа, постоянно липсва, изключително в страните с ниски и междинни приходи.

В Република Корея държавното управление вкара идея за всеобща претовареност. В допълнение към изплащането на компенсации за безработица посредством своите 133 центрове за претовареност и обществена грижа в цялата страна, през декември 2020 г. Министерството на заетостта и труда сътвори пътна карта, целяща последователно разширение на осигурителното покритие за претовареност върху всички служащи до 2025 година, и даде трудова поддръжка на съществуващите стратегии за „ всички, търсещи работа ” през януари 2021 г. 

Институционалната подготвеност и еластичност са от решаващо значение за разширение обсега на обезпечаването при безработица по време на рецесии. Реакцията на китайското обществено обезпечаване беше улеснена от единната социалноосигурителна платформа, стартирала през 2019 година Чрез възстановяване на достъпността до електронните услуги на тази платформа, обслужването „ на гише “ беше доста понижено. Процесите на кандидатстване бяха опростени и критериите за допустимост бяха минимизирани, с цел да се доближи до ускорено кандидатстване.

Например, онлайн заявки за компенсации за безработица се одобряваха в 297 града, което краткотрайно размени постоянната наложителна процедура безработните да се записват в организации за публични услуги и да потвърждават своята нужда от намиране на работа.

Докато доста институции сполучливо разшириха обезпечаването за безработица в отговор на пандемията, финансовата резистентност остава открит въпрос. Успешният отговор в Йордания получи забележителна спомагателна поддръжка от правителството, като беше допълнен от остатъка от осигурителни средства в Корпорацията за обществена сигурност. 

В Китай насъбраните средства в осигурителните фондове против безработица в някои райони са изхарчени непропорционално, което в последна сметка ще повлияе на способността им да финансират бъдещи рецесии на заетостта. Все още се взимат политически ограничения за финансовото възобновяване и заобикаляне на вероятни бъдещи дефицити. 

Заключение

Почти половината от всички служащи или повече от 900 милиона души са наранени от рецесията със претовареност в района, като процентите варират от 31% в Източна Азия до 72% в Южна Азия. И въпреки всичко в района на Азия и Тихия океан се намират по-малко от 20% от схемите за отбрана при безработица в света. Повечето стратегии нямат преимущества за лицата, търсещи работа за първи път и изключват хората в ексцентрични форми на претовареност. 

Икономическите спадове нормално засягат по-голяма степен равнищата на претовареност измежду по-младите служащи, в сравнение с по-възрастните, и по тази причина отбраната на по-младите служащи е разпозната от Международната асоциация по обществено обезпечаване (МАСО) като един от 10-те най-важни целта за обществена сигурност в района. Окуражително е, че от ден на ден страни се готвят да вкарат схеми за обезпечаване при безработица в района. 

Във Филипините, да вземем за пример, законопроектът за разширение на обезпечаването при безработица беше признат от Камарата на представителите при започване на юни 2021 година и чака утвърждение от Сената. 

В опит да помогне на институциите, които членуват в нея, да отговорят на новите провокации и непрекъснато да се приспособяват към измененията и трансформациите на пазара на труда, МАСО разгласява през 2016 година Насоки за поощряване на устойчивата претовареност. Актуализирана версия на тези насоки ще бъде показана на идния през октомври 2022 година Световен конгрес за обществено обезпечаване, който ще се организира в Мароко. Тези насоки на МАСО имат за цел да подкрепят институциите-членки при вземането на осведомено стратегическо решение при проектирането и лансирането на стратегии и услуги, предопределени да оказват помощ на хората да си намерят нова работа или да останат на сегашната си, да подобрят пригодността си за претовареност посредством непрекъснат достъп до учене през целия живот или да улеснят на връщането си на работа. 

* Материалът е оповестен със обилни съкращения и със заглавие от публицистичния екип на бюлетина. Оригиналният източник можете да разгледате. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР