Шефовете на топлофикациите в България заприличаха на политиците - произвеждат

...
Шефовете на топлофикациите в България заприличаха на политиците - произвеждат
Коментари Харесай

Обрат: Топлофикациите дадоха заден за скока на цените

Шефовете на топлофикациите в България замязяха на политиците - създават новини-бомби, а след това се оправдават, че не били вярно разбрани.

Точно подобен е казусът с поисканите от няколко снабдители на парно и гореща вода големи покачвания на цените от 1 юли. Особено фрапантни са измененията, които топлофикациите във Велико Търново и Бургас са внесли за утвърждение в КЕВР - повишаване надлежно със 178% и 128%. За бургазлии това значи скок на цената от 94 на 199 лева за мегаватчас, а за търновци - от 131 на 366 лв., написа „ Сега “.

Сега се оказва, че импортираните за разглеждане в енергийния регулатор планове били единствено " планирани ". От предприятията твърдят, че двойни и тройни скокове в цените няма да има, а препоръчаните калкулации били направени по " матрица ", спусната им от КЕВР.

" Всяка година всички топлофикации, по обвързване, по модела на КЕВР, би трябвало да подадат заявление с нови параметри, с новите разноски, новите цени на газа, на електрическата енергия. И по този модел се получава в действителност тази цена ", опита се да изясни пред Българска национална телевизия шефът на " Топлофикация Бургас " инж. Христин Илиев.

Ръководителят на " Топлофикация В.Т. " Александър Димитров даде образец с настоящата цена на предприятието, която е 131 лева, а по въпросния " модел " на енергийния регулатор се получавала напълно друга стойност - 349 лв.. Защо се получават такива страховити разминавания сред резултата от матрицата и одобрената от КЕВР цена, не се разбра.

Със сигурност сега няма аргументи за големи поскъпвания, защото природният газ се върна на естествени нива след пиковете през предишното лято.

Енергийният регулатор занапред ще преглежда предложенията за нови цени на топлинната сила и сигурно ще има проверки на сметките. Какви ще са цените от 1 юли, ще разберем в края на юни, когато КЕВР ще утвърди окончателните планове за корекциите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР