Шефове на Европейския съюз притиснаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Шефове на Европейския съюз притиснаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Брюксел притиска Турция за постоянна деескалация

Шефове на Европейския съюз притиснаха турския президент Реджеп Тайип Ердоган за " непрекъсната деескалация ", до момента в който съседите се пробват да поправят връзките след изострянето на напрежението поради Източното Средиземноморие, съобщи " Франс прес "

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел организираха видеоконференция с турския държавен глава, с цел да се опитат да надградят върху неотдавнашните помирителни дейности от страна на Анкара.

Общността беше окуражена от Турция, която възобновява договарянията с Гърция във връзка със противоречивата им морска граница, и от проектите за обновяване на мирните старания на Организация на обединените нации за разграничената еврочленка Кипър.

" Европейски Съюз акцентира значимостта на непрекъснатата деескалация и по-нататъшното подсилване на построяването на доверие, с цел да се даде опция за по-позитивен дневен ред сред Европейски Съюз и Турция ", се споделя в изказване на Европейски Съюз.

" Президентите също по този начин обмениха отзиви по отношение на ситуацията на сирийските бежанци, приютени в Турция, както и по-широката районна обстановка, в това число Либия и Сирия ", добавя Европейски Съюз.

В изказването се споделя, че шефовете на Европейски Съюз са разискали " допустимо посещаване " в Турция след европейската среща на високо ниво идната седмица. където ръководителите на страните членки би трябвало да обсъдят положението на връзките с Анкара, наред с други въпроси.

Отношенията се изостриха предходната година, откакто Турция неколкократно изпрати транспортен съд да търси газови находища в противоречиви води, разгневявайки Общността и страните членки Гърция и Кипър.

Ала затоплящите се връзки видяха стъпки за оставянето на назад във времето на налагането на наказания, контрактувани през декември, поради опасенията от възпрепятстване на доближаването.

Според турското президентство Ердоган е призовал за " съответни резултати " от идната среща на ръководителите на страните членки на Европейски Съюз и е настоял, че " разговорът на високо ниво би трябвало да стартира ".

Той е споделил на шефовете на Европейски Съюз, че Анкара поддържа съдействието и стабилността в Източното Средиземноморие и Егейско море, макар " провокациите от Гърция и гръцки Кипър ".

Турският водач настоя да актуализира договорка, подписана преди пет години, с цел да се понижи броят на мигрантите, преминаващи в блока, " беше основата за положителен дневен ред ".

Това съглашение видя Анкара да спре мигрантския поток основно от войната в Сирия в подмяна на милиарди евро помощ от Брюксел, само че не спря да прави снайперисти от двете страни и Турция желае преразглеждането му.

Европейски Съюз следи от близко напъните на Организация на обединените нации за обновяване на мирните договаряния за Кипър, в които Турция е основен състезател.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш ще свика неофициална среща през април с присъединяване на главните интернационалните участници Гърция, Турция и Англия, с цел да изследва по какъв начин да се излезе от задънената улица.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато Турция окупира северната си трета в отговор на прелом, проведен от военната хунта, тогава на власт в Атина, целящ присъединението на острова към Гърция.

Ердоган сподели, че " би трябвало да се разискват реалистични и нови разновидности ".

На юг Европейски Съюз се надява, че съглашение за образуване на държавно управление за единение в Либия може да извади северноафриканската страна от дългогодишни разтърсвания и ще се стреми да притисне основния състезател Анкара за съдействие.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР