Шефът на военното разузнаване обяви в парламента, че е имало

...
Шефът на военното разузнаване обяви в парламента, че е имало
Коментари Харесай

Военното разузнаване уличи близък до ген. Атанасов в опит за вербовка на техни служители

Шефът на военното разузнаване разгласи в Народното събрание, че е имало опит за вербовка на негови чиновници от консултант на Николай Денков (ПП).

Тази заран в Народното събрание имаше чуване на шефа на Служба " Военно разузнаване " (СВР) бригаден военачалник Венелин Венев. Поводът - информация за рекрутиране на военни разузнавачи в кафене " Ларгото " в центъра на София от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков.

Вносители са информацията са Хамид Хамид, Станислав Анастасов от Движение за права и свободи и Делян Добрев от ГЕРБ. Според тях срещата е била " поръчана " от Атанас Атанасов (ДСБ/ДБ) с предложение за кариерно повишение на разузнавачите в службата против персонална преданост в негова изгода.

Ген. Венев съобщи, че фактически е имало опит за вербовка от страна на Марков, само че тя не е била осъществена и отхвърли да даде повече информация по случая. Той уточни обаче, че СВР е подала сигнал в Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), с цел да изяснят проблема. И от този момент негови офицери са били разпитвани в ДАНС голям брой пъти поради опита за вербовка, посочи ген. Венев.

Хамид Хамид попита дали Венев има информация за това дали някоя високопоставена обществена персона не се пробва да приватизира активността на СВР за свои търговски цели. Генералът бе обран в отговора, като акцентира, че не може да отговори съответстващо на този въпрос.

„ Не познавам господин Веселин Марков. Не мога да злоупотребявам дали с такава цел е изработен сходен опит. Не разполагам с такава информация ", акцентира Венев.

В хода на чуването водачът на ДСБ ген. Атанас Атанасов изиска персонално пояснение. Той подсети, че в предходния парламент " Възраждане " също са поискали чуване на Венев по тематиката, само че тогава тези, които в този момент го желаят - ГЕРБ и Движение за права и свободи, са дали своят вот срещу.

Според партийния водач чуването е опит за операция на публичното мнение и по тази причина смята, че има право да се отбрани - в качеството си на " обвинен ". След което прочете, по думите му, есемес, без да каже обаче от кого или на кого е пратен, нито по какъв начин е стигнал до него:

" Как ти се коства? Не може повече да го поносим този безочлив стар болшевик, почтено казано. (...) Миналата година при мен пристигна Богданов, пък гномът и дъртите ни ченгета ще ни реформират.(…) Вчера се върнах от Аман. Сега ще подготвя сигнал до прокурора. После има няколко варианти, в това число неофициална среща с дребното полицайче Атанасов. Ако не спре да реформира - пущам всичко до всички медии. (…)Документите, апропо, са очевидни, с цел да могат да изтекат в медиите. ”

Павела Митова от Има Такъв Народ попита генерала дали има подозрения, че е бил записван от Атанасов със СРС.

" Не мога да отговоря дали е употребено СРС или не. Може би би трябвало да се изкарат нещата до дъно - дано се покажат скрийншотове ", отговори ген. Венев.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия съобщи, че е мощно обезпокоен от изнесената от Атанасов информация и обстоятелството, че най-вероятно става дума за хипотетичен теч на преписка в службите. Лидерът на ДСБ обаче не пожела да вземе повече думата по тематиката.
Скандалът избухна преди няколко месеца, откакто двама офицери от Военното разузнаване са пуснали писмени рапорти до шефа си, че съветникът на премиера по национална сигурност Веселин Марков от името на водача на ДСБ Атанас Атанасов е провел с тях нерегламентирани срещи и се е опитал да ги вербува да работят за Атанасов, като против това ще получат кариерно израстване.

Тогава стана ясно, че и двамата офицери са минали през детектор на лъжата. В ТВ предаване Атанасов изясни, че в тази ситуация ставало дума за фамилни връзки, които Веселин Марков се опитвал да урежда. Но заради изключителното спиране на работата на последния парламент, казусът остана неуточнен, макар, че „ Възражане “ бяха поискали чуване на шефа на Военното разузнаване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР