Шефът на турското разузнаване е провел множество срещи със сирийския

...
Шефът на турското разузнаване е провел множество срещи със сирийския
Коментари Харесай

Ройтерс: Враговете Сирия и Турция са в тайни преговори, подтиквани от Русия

Шефът на турското разузнаване е провел голям брой срещи със сирийския си сътрудник в Дамаск през последните няколко седмици, знак за напъните на Русия да насърчи размразяването сред страните от противоположните страни на войната в Сирия, съобщи Ройтерс, базирайки се на четири източника.

Регионален източник, обвързван с Дамаск, сподели пред Ройтерс, че Хакан Фидан, началник на Националната разследваща организация на Турция (MIT), и шефът на сирийското разузнаване Али Мамлук са се срещнали тази седмица в сирийската столица.

Контактите отразяват смяна в съветската политика, защото Москва се готви за нескончаем спор в Украйна и се стреми да обезпечи позицията си в Сирия, където нейните сили поддържат президента Башар Асад от 2015 година, съгласно две турски публични лица и районен източник.

Всяко нормализиране на връзките сред Анкара и Дамаск би трансформирало десетилетната война в Сирия.

Турската поддръжка е жизненоважна за поддържането на сирийските бунтовници в последната им огромна териториална опора на северозапад, откакто Асад победи бунтовниците в останалата част от страната, подпомаган от Русия и Иран.

Но доближаването е изправено пред огромни затруднения, в това число ориста на бунтовническите бойци и милиони цивилни, доста от които избягаха на северозапад, с цел да се спасят от ръководството на Асад.

Турция, страна членка на НАТО, има войски на място в региона, считани от Асад за окупационни сили.

По време на срещите Фидан - един от най-близките довереници на президента Реджеп Тайип Ердоган - и Мамлук са оценили по какъв начин вероятно могат да се срещнат външните министри на двете страни, съгласно почитан турски чиновник и източник от турските служби за сигурност.

„ Русия желае Сирия и Турция да преодолеят проблемите си и да реализират избрани съглашения...които са в полза на всички, както на Турция, по този начин и на Сирия “, сподели турският формален представител.

Едно огромно предизвикателство е желанието на Турция да включи сирийските бунтовници в договарянията с Дамаск, добави служителят.

Турският чиновник по сигурността сподели, че Русия последователно е изтеглила някои военни запаси от Сирия, с цел да се концентрира върху Украйна и е поискала от Турция да възстановява връзките с Асад, с цел да " форсира политическото решение " в Сирия.

Източникът, съдружник на Дамаск, сподели, че Русия е подтикнала Сирия да стартира договаряния, защото Москва се пробва да укрепи своята позиция и тази на Асад при положение, че би трябвало да пренасочи сили в Украйна. Русия претърпя зашеметяващи загуби в Украйна през последната седмица.

Последните срещи - в това число двудневното посещаване на Фидан в Дамаск в края на август - са имали за цел да положат основата за срещи на по-високо равнище, сподели източникът.

Високопоставеният турски чиновник сподели, че Анкара не желае да види ирански или подкрепяни от Иран сили - към този момент необятно ситуирани в следени от държавното управление елементи на Сирия - да запълват празнини, оставени от съветското евакуиране.

Турският чиновник по сигурността сподели, че и Русия не желае да види иранското въздействие да се уголемява, до момента в който понижава наличието си.

Дипломат, основан в района, сподели, че Русия е изтеглила стеснен брой войски от южната част на Сирия по-рано това лято, изключително в регионите по границата с Израел, които по-късно бяха заети от сили, свързани с Иран.

Докато Фидан и Мамлук разговаряха от време на време през последните две години, темпото и времето на последните срещи приказват за нова неотложност на контактите.

Регионалният източник, съдружник на Дамаск, и втори почитан проасадски източник в Близкия изток споделиха, без да дават детайлности, че турско-сирийските контакти са постигнали огромен прогрес.

Трети районен източник, обвързван с Дамаск, сподели, че турско-сирийските връзки са почнали да се размразяват и напредват към стадий на „ основаване на климат за съгласие “.

Източниците са говорили при изискване за анонимност заради чувствителността на контактите, които не са обществено оповестени.

Руското външно министерство не е дало отговор незабавно на искане за коментар.

Турската МИТ отказа коментар, а външното министерство не разяснява незабавно. Сирийското министерство на информацията не отговори незабавно на въпросите на Ройтерс по имейл.

Турско-сирийското доближаване изглеждаше немислимо по-рано в сирийския спор, който се разви от въстание против Асад през 2011 година, вземайки стотици хиляди жертви, привличайки голям брой непознати сили и разцепвайки страната.

Ердоган назова Асад терорист и сподели, че не може да има мир в Сирия с него на власт, до момента в който Асад назова Ердоган апаш на сирийска земя.

Но с явна смяна на тона предишния месец Ердоган сподели, че в никакъв случай не може да изключи разговора и дипломацията със Сирия. 

Ердоган е изправен пред сложни избори през идната година, в които основен въпрос ще бъде репатрирането на част от 3,7 милиона сирийски бежанци, които в този момент са в Турция. 

Турско-сирийските контакти идват на фона на серия от срещи сред Ердоган и съветския президент Владимир Путин, в това число една, планувана за петък в Узбекистан.

През юли Турция оказа помощ за сключването на подкрепена от Организация на обединените нации договорка, която подвигна блокадата върху износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна.

След неотдавнашно посещаване в Москва Ердоган сподели, че Путин е предложил Турция да си сътрудничи с Дамаск по общата им граница, където Анкара организира няколко офанзиви в региони, където сирийските кюрдски групи са си извоювали автономност от 2011 година

Турция заплашва да стартира нова атака против подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски сили, които Анкара счита за опасност за националната си сигурност. Русия алармира, че се опълчва на такова навлизане.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР