Шефът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус разкри,

...
Шефът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус разкри,
Коментари Харесай

Шефът на СЗО: Не мога да помогна на гладуващото си етиопско семейство

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) доктор Тедрос Гебрейесус разкри, че не е в положение да изпраща пари на своите „ гладуващи “ родственици в разкъсвания от война район Тиграй в Етиопия.

" Имам доста родственици там. Искам да им изпратя пари, само че не мога ”, сподели той на конференция.

Десетки хиляди цивилни починаха и милиони незабавно се нуждаят от хранителна помощ.Световната продоволствена стратегия споделя, че съвсем половината от 5,5-милионното население на Тиграй има „ остра “ потребност от храна.

Не за първи път доктор Тедрос, някогашен здравен министър на Етиопия, приказва за войната.В сряда той сподели, че обстановката е по-лоша от тази в Украйна и допусна, че расизмът стои зад разликата в световната реакция.

„ Мога да ви кажа, че филантропичната рецесия в Тиграй е по-голяма от тази в Украйна, без никакво пресилване. И го споделих преди доста месеци, може би повода да се неглижира е цветът на кожата на хората в Тиграй. “

През 2020 година той отхвърли обвиняванията на етиопски военачалник, чее оказал помощ за набирането на оръжия за бунтовниците от Тиграй.

„ Има известия, които допускат, че заемам страна в тази обстановка. Това не е правилно “, туитира той тогава.

Боевете се възобновиха тази седмица след месеци на мира след филантропичното помирение, контрактувано през март сред тиграйските сили и етиопското държавно управление.

В петък силите на Тиграян споделиха, че държавното управление е направило въздушни удари в столицата на района Мекеле. Телевизия, обвързвана със силите на Тиграян, сподели изображения на разрушена постройка и сподели, че цивилни са били убити при ударите, само че няма държавен коментар и отчетите не могат да бъдат без значение тествани.

Говорител на Фронта за национално избавление на Тиграй (TPLF), Гетачу Реда, сподели в програмата Newsday на BBC, че тежките боеве не престават и че хората на Тиграй страдат.

TPLF упреква етиопската войска за експлоадирането на боевете, до момента в който Етиопия упреква TPLF.

„ Имаме хора, които гладуват поради обсадата, наложена ни от управляващите в Адис Абеба и техните сътрудници в престъпността. Имаме хора, които обезверено се нуждаят от филантропична помощ, сподели Гетачу.

„ Би било неуместно да стартираме война, когато в реалност нашите хора се нуждаят от филантропична помощ ”, добави той.

Жителите на Кобо, град на към 15 благи (25 км) от някои от регионите, за които се оповестява, описаха пред Би Би Си какво са видели на фона на новото експлоадиране на принуждение.

" Чуваме звуци от тежко въоръжение. Все още могат да се чуят. Войната към този момент е ескалирала. Допълнителна отбранителна мощ също навлиза в региона ", сподели една жена.

„ Общността е объркана и някои бягат в близкия град, само че множеството от тях са паралелно с федералните отбранителни сили и специфичните сили на Амхара, с цел да се изправят против това, което идва “, споделя различен човек.

Войната на Тигра избухна в най-северния район на Етиопия през ноември 2020 година - по-късно се популяризира на юг към районите Амхара и Афар.

Хиляди бяха убити, над два милиона души напуснаха домовете си и към 700 000 души останаха да живеят в " условия, сходни на оцеляване ", споделиха американски чиновници.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР