Шефът на Пентагона идва на визита в София3000 войници ще

...
Шефът на Пентагона идва на визита в София3000 войници ще
Коментари Харесай

НАТО праща войски и оборудване в България

Шефът на Пентагона идва на аудиенция в София
3000 бойци ще бъдат разпределени у нас и в Румъния

Радев: Системата за сигурност в Европа рухва пред очите ни

Съединени американски щати ще употребяват гръцкото пристанище в Александруполис като насочна точка за към 3000 военни и военно съоръжение, които ще се разпрострат в прилежаща България и в Румъния, която граничи с Украйна. Въпрос на дни, даже на часове е в Александруполис да дойдат корабите, които транспортират военните и оборудването. Това заяви гръцкият в. “Катимерини”, представен от Българска телеграфна агенция.

`Вестникът показва, че България и Румъния също имат черноморско крайбрежие, което ги прави фронтови страни на НАТО в сегашния спор Украйна-Русия.

“Труд” потърси за коментар на обявата военното министерство в София, откъдето дадоха отговор, че разполагат с тази информация (на “Катимерини”) и са упълномощили да се ревизира.

Публикацията на гръцкото издание съответства по време със известие на Пентагона, че американският боен министър Лойд Остин ще посети България. Това разгласи представителят на отбранителното ведомство на Съединени американски щати Джон Кърби.



Той уточни, че Остин ще пътува тази седмица до Европа, с цел да укрепи съдружниците от НАТО на фона на вилнеещата война в Украйна, до източните граници на пакта. Днес Остин трябваше да се насочи към Брюксел. Там той ще взе участие в среща на НАТО, на която ще се разискват “предприеманите от алианса дейности за укрепване и поддръжка на качествата за въздържане по източния фланг”, сподели Кърби.

От белгийската столица Остин се насочва за Словакия и България за срещи с “висши цивилни и военни лидери”, сподели още представителят. И особено акцентира, че за визитите в Брюксел и Братислава е било обявено и преди, само че България е добавена в последния миг и с това визитата на Остин в Европа се удължава с един ден.

Шефът на Пентагона бе в Европа предишния месец, преди нашествието на Русия в Украйна. Тогава той посети Белгия, Полша и Литва, като в последните две бяха ситуирани част от 15-те хиляди американски бойци, пратени наскоро в Европа, с цел да поддържат отбранителните сили на НАТО при положение на разгръщане на спора. Оттогава Остин подреди в допълнение разполагане на войски и съоръжение в Европа, в която сега се намират към 100 000 бойци - основани непрекъснато или на ротационен принцип.



За усилване на наличието на НАТО на източния фланг приказва и вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис. Късно в понеделник тя организира телефонен диалог с българския министър председател Кирил Петков и с чешкия министър-председател Петър Фиала. След диалозите си тя написа във фейсбук, че са били разисквани “следващите стъпки в нашия групов отговор на съветската инвазия в Украйна, в това число усилване на защитата на НАТО и увеличение на филантропичната помощ за бягащите от насилие”.

А в това време президентът на България Румен Радев бе на посещаване в Румъния. След диалога си с румънския си сътрудник Клаус Йоханис, Радев съобщи, че войната в непосредствена непосредственост до нашите граници трансформира радикално средата за сигурност в нашия район. “Системата за сигурност в Европа, градена с десетилетия, рухва пред очите ни”, сподели президентът.

Той уточни, че системите и пътищата за доставки, линиите за връзки, тяхното спиране, изключително в акваторията на Черно море, застрашаването на енергийната сигурност, налагането на невиждани до момента наказания на Русия, слагат нашите стопански системи и обществени системи пред голямо тестване. “Всички тези процеси консолидират единството и решимостта в Европейски Съюз и в НАТО за координирани дейности в целия набор на интернационалните отношения”, акцентира Радев.



Изявление на US посолството в България:

В Украйна няма военни биологични лаборатории



Лавров упорства, че Вашингтон сее опасност

Твърдението, че Съединени американски щати създават биологични оръжия не дава отговор на истината. Русия, а не Украйна, разполага с дейна стратегия за биологични оръжия в нарушаване на Конвенцията за възбрана на биологичното оръжие (КБО). Това се споделя в изказване на посолството на Съединени американски щати в България.

“Твърденията на Русия за съществуването на украински военни биологични проучвателен лаборатории са безусловно погрешни. Украйна прецизно съблюдава КБО. В противоположен случай Съединени американски щати не биха си сътрудничели с Украйна за мирни цели. Изследователските лаборатории в Украйна са напълно ръководени от министерствата на опазването на здравето и на земеделието на Украйна”, написа още в изказването.

За съществуването на биологични лаборатории в Украйна, разработвани взаимно със Съединени американски щати, в които са разработвани рискови патогени, заяви предходната седмица военачалник Игор Кирилов, началник на силите за радиационна, химическа и биологична защита на съветските въоръжени сили. Те били открити при специфична военна интервенция на съветските сили в Украйна.

От US посолството в София показват, че Съединени американски щати са предоставяли поддръжка за реновиране и съоръжение на изследователските лаборатории в Украйна и за образование на личния състав им за по-безопасна и ефикасна работа при наблюдението и реакцията при разнообразни болести. От самото начало тази поддръжка е обществено документирана, а активността им е напълно отдадена на мирни цели, допълват още от задачата на Съединени американски щати.
Междувременно съветският външен министър Сергей Лавров още веднъж приказва за американските биологични лаборатории, чиято активност “е изпълнена със смъртоносна опасност за голям брой цивилни”, предае ТАСС. “Има стотици такива лаборатории, в това число съвсем 30 единствено в Украйна. И доста от тях са основани в редица други страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики тъкмо по периметъра както на съветските граници, по този начин и на границите на Китай”, сподели Лавров.

Зеленски: Отказваме се от участие в НАТО



Вратата на НАТО не е отворена, призна Володимир Зеленски.

Евролидери пътуват с трен за Киев

Киев е подготвен да одобри гаранции за сигурност, които не включват дълготрайната цел на Украйна за участие в НАТО, на която Русия се опълчва. Това разгласи във видеообръщение през вчерашния ден украинският президент Волидимир Зеленски, съобщи Ройтерс.

“Вратата на НАТО не е отворена”, призна Зеленски. И добави: “Ако не можем да влезем през отворени порти, тогава би трябвало да си сътрудничим с асоциациите, с които можем, които ще ни оказват помощ, ще ни защитят и да имаме обособени гаранции”.

Неутралитет на Украйна, т.е. отвод от участие в НАТО, е едно от главните претенции на Москва, които тя слага за прекъсване на войната.

Преговорите сред Москва и Киев бяха възобновени, откакто четвъртият им кръг в понеделник бе пресечен за техническа пауза след 7 часа диалози. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че е прекомерно рано да се предвижда триумф, защото “работата е сложна”.

Междувременно трима европейски водачи - министър председателите на Полша, Чехия и Словения Матеуш Моравецки, Петър Фиала и Янез Янша, отпътуваха през вчерашния ден с трен към Киев, с цел да показват пакет от помощи за Украйна от името на Европейски Съюз. В Киев бе планувана среща на тримата със Зеленски и с премиера Денис Шмигал.

А в късния следобяд Москва разгласи собствен лист с 13 глобени американски висши представители, отпред с Джо Байдън, което е отговор на “русофобския курс на администрацията в САЩ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР