Шефът на бандата, който заплашваше убития кандидат от Еквадор, премина на максимална сигурност

...
Еквадор прехвърли влиятелен лидер на банда, обвинен в заплаха към
Коментари Харесай

Еквадор прехвърли влиятелен лидер на банда, обвинен в заплаха към кандидат за президент, преди да бъде убит, в затвор с максимална сигурност чрез мащабна военна и полицейска операция в събота, казаха служители.

На разсъмване около 4000 тежко въоръжени агенти влязоха в затвор 8 в Гуаякил в югозападен Еквадор, където ръководителят на могъщата престъпна група Los Choneros, Хосе Адолфо Масиас, с псевдоним „Фито“, е държан от 2011 г.

Изображения споделена от силите за сигурност, показва брадат мъж по бельо, с ръце на главата си в някои кадри и легнал на пода със завързани ръце в други.

Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви в сайта на социалните медии X, известен преди като Twitter, че Фито е бил преместен в La Roca, затвор с максимална сигурност за 150 души, който е част от същия пенитенциарен комплекс, където вече е бил държан босът на бандата.

Еквадор е в извънредно положение след шокиращото убийство в сряда на превърналия се в политик журналист Фернандо Вилависенсио.

Кръстоносецът срещу корупцията - дотогава втори в анкетите - беше застрелян, докато напускаше предизборен митинг в столицата Кито.

Седмица преди 59-годишният да бъде убит, той беше казал, че Фито го заплашва.

В събота партията на Вилависенсио обяви, че неговият съотборник Андреа Гонсалес ще вземе неговото място на изборите на 20 август.

36-годишният Гонзалес е защитник на околната среда, който се бори за защитата на океаните, горите и мангровите гори.

„Държавно престъпление“

Вдовицата на Вилависенсио, Вероника Сарауз обвини държавата за смъртта на съпруга си, като обвини полицията, че не го е защитила адекватно.

"Това е държавно престъпление, защото той беше под опеката на държавата чрез полицията", каза тя по време на пресконференция в събота.

Тя също така обвини поддръжниците на бившия президент Рафаел Кореа, който беше осъден през 2020 г. на осем години затвор, след като Вилависенсио го разследва за корупция.

В деня преди убийството Вилависенсио подаде жалба до прокуратурата Службата твърди за нередности в петролните договори, договорени по време на администрацията на Кореа, оценявайки загубата за страната на около 9 милиарда долара.

Сарауз, която беше ескортирана от полиция и носеше бронирана жилетка и шлем, каза, че тя и трите й деца са били "също в опасност."

Президентът Ласо обвини за убийството организираната престъпност.

Шест колумбийци са арестувани по подозрение за връзка с убийството, докато седми е убит при престрелка с бодигардовете му. Властите не съобщават кой е наел и платил на убийците.

Преди убийството си Вилависенсио каза пред местна програма, че "емисар" на Фито се е свързал с него и му казал да спре да говори за бандата.

"Ако продължа ... като спомена Los Choneros, те ще ме разбият," каза той.

"Неоправдано насилие"

Вилависенсио си навлече гнева на банди и наркотрафиканти с репутацията си, че говори открито срещу картели.

От 2018 г. конфискациите на наркотици и убийствата се увеличиха обезпокоително в Еквадор, като основната вина се хвърля на транснационални организирани престъпни групи.

Затворите се превърнаха в център на операции за трафик на наркотици.

Повече от 430 затворници са загинали насилствено от 2021 г. , десетки от тях разчленени и изгорени на фона на спорове между съперничещи си банди.

Фито, който беше осъден на 34 години за организирана престъпност, трафик на наркотици и убийства, контролираше поне една килия в затвора, от който беше изведен.

Глобалната общност осъди убийството на Вилависенсио, включително ООН, Съединените щати и Европейския съюз.

Папата осъди "с цялата си сила" "страданието, причинено от неоправдано насилие."

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР