Шансовете за редовен кабинет този път са големи и не

...
Шансовете за редовен кабинет този път са големи и не
Коментари Харесай

Социологът Васил Тончев пред Марица: Вятърът на промяната ...

Шансовете за постоянен кабинет този път са огромни и не трябва политиците да ги пропиляват

Коалиция анти-ГЕРБ ще има писта за 1 година, след това ще би трябвало да се търси нова национална цел

Избирането на Румен Радев за втори мандат ще е гаранция за измененията

Работещите хора в първокласните офиси на огромните градове изстреляха Политическа партия на върха

- Г-н Тончев, би трябвало ли да ни изненадва триумфът на " Продължаваме промяната "? Какво е обяснението за триумфа на партията дебютант, който не бе " заловен " в целия си искра от социологическите изследвания?

- Резултатът на Политическа партия е изненада. Очакваше се да има вятър на смяната, само че той се трансформира в торнадо. Завъртя се вихрушката и обра гласовете на протестния избор от тези партии, които се концентрираха на едно място. Това се случи с помощта на неуспеха на предходните два Народното събрание, в които протестните партии не съумяха да сформират болшинство и очевидно хората взеха решение, че е належащо нещо ново, друго.

- Увеличава ли това възможностите за решение на генералния въпрос - най-накрая да имаме постоянен кабинет?

- Шансовете за сформиране на постоянен кабинет този път са доста огромни, без значение че ще е обвързвано с доста комплицирана коалиция от 4 партии с друга идеология, с друга визия за бъдещето. Но просто няма различен излаз, изключително за останалите три партии. Явно лидиращата партия за сформиране на кабинет ще е тази на някогашните служебни министри Петков и Василев. Не виждам по какъв начин някоя от другите би рискувала да провали подобен план - това ще я изолира, ще я убие политически.

И Българска социалистическа партия, и " ИТН ", и " Демократична България " просто нямат различен излаз, с изключение на да създадат всичко допустимо болшинството в 47-ия парламент да се случи въз основата на платформата на Политическа партия. Очевидно това желаят и болшинството от гласоподавателите.

- Колко обаче ще се задържи кабинет, формиран от сходно мъчно образувано болшинство?

- На първо време обединяването ще е въз основата на анти-ГЕРБ платформа, само че тя ще се изчерпа бързо. В рамките на година би трябвало главните неща, заложени в тази коалиция, да се изчерпят и ще е нужна друга формула за продължаването <210>. Дали ще съумеят да се схванат, или участниците в обединението ще се разделят, в този момент можем единствено да гадаем. Така че е доста евентуално хоризонтът на подобен новаторски кабинет на смяната да не е цялостен за 4 години, само че занапред е мъчно да се каже сигурно. Целта е да доразрушат модела, натрапен от ГЕРБ в последните 10-12 години.

- Освен голяма преднина преди балотажа на президентските избори сегашният държавен глава има и партия, която е любимец на парламентарните. Румен Радев ли е огромният победител на тези избори?

- Да, несъмнено. Вариантите в действителност бяха няколко. Единият беше да се наложи смяната, другият - да победят систематичните партии и статуквото. Те разчитаха на реванш - показваше го държанието на ГЕРБ, на водача им Бойко Борисов, на Движение за права и свободи с връщането на Делян Пеевски. Но не им се получи. Третият вид беше опълчването в страната да продължи, да няма никакъв изявен център, който да господства. Това щеше да е най-лошото за страната - знаем по какъв начин се вземаха решенията в последната половин година. Но несъмнено центърът към Румен Радев надви.

И продължаваме по пътя към измененията. Гаранцията ще бъде избирането на Румен Радев за втори мандат, защото той ще бъде доста по-сериозен фактор в политиката в страната, в сравнение с е бил до момента. И изпълнителната власт, и това болшинство ще би трябвало да се преценява доста повече с него.

- Сривът на Българска социалистическа партия знак ли е за сериозна рецесия в партията?

- Българска социалистическа партия е в доста сериозна рецесия в дълготраен проект. От партия на междинната класа, на хората на наемния труд Българска социалистическа партия се трансформира в партия на обществено слабите. Това е формулата, която разви Корнелия Нинова - над 65 % от гласоподавателите са над 60 години, преобладаващи са тези с ниско обучение. С този електорат, с тази поддръжка, с тази повсеместност Българска социалистическа партия не би могла да претендира да е една от водещите партии - може да е поддържаща партия, както ще е в този момент, само че не и да е мандатоносител.

Българска социалистическа партия нямат избор, ще влязат като подкрепящи в кабинет, лидиран от Политическа партия, само че бъдещето на партията минава през преформулирането на тезите, визията за бъдещето. Хората на наемния труд в този момент са в първокласните офиси в огромните градове, а с тези хора Българска социалистическа партия няма никакъв контакт. А точно тези хора сложиха " Продължаваме промяната " на лидерската позиция.

- Приключи ли звездният интервал на " ИТН "?

- Те са план за малко прилагане и времето им мина, просто проиграха възможностите си. Показаха, че нямат капацитет да поемат ролята, която им беше отредена от гласоподавателите - да лидират смяна в страната.

- Как „ Възраждане “ се оказа в Народното събрание?

- Беше огромна въпросителна до каква степен тези необятни антиваксърски, антисистемни настроения ще избият в политически настройки. Но видяхме, че избиха. Има такива настроения в обществото и добре,че ще бъдат показани в Народното събрание. Така хората могат да ги видят, да им се порадват. Да, те са най-крайните антисистемни играчи, само че популярност богу проевропейските настройки у нас са доста по-широко публикувани сега.

- Имат ли някогашните ръководещи от ГЕРБ печеливш ход?

- Смятам, че отмина животът на Борисов на сцената като човек, който болшинството от хората желаят да ги съставлява. Партията може да има бъдеще, само че то е в ръцете на Борисов. Това е лидерска партия и в случай че Борисов реши да се отдръпне на задни позиции, да остави новата вълна в ГЕРБ да управлява, партията има огромен капацитет да върви напред. Има постоянни позиции в локалната власт, имат огромен експертен капацитет. Но с този водач, по този начин разположена, партията няма съществено бъдеще.

Това се отнася освен за ГЕРБ, само че и за Българска социалистическа партия. Нужно е обновяване. Хората желаят в политиката в България, в електоралното тяло да влезе младото потомство. То желае разнообразни неща от това, което предлагаха до момента ГЕРБ, Българска социалистическа партия, а и Движение за права и свободи в огромна степен. От тези партии се желае обновяване, да отговорят на новите действителности, с цел да могат в бъдеще да играят дейна роля.

- Това ли е резултатът от тези избори - на политическо обновяване ли станахме очевидци?

- Да, на цялата политическа система, на структурата на политическите партии. Виждаме проветряване, подмладяване. Тези нови момчета никога не са идеални, това си проличава, само че идват с нови неща, с по-модерно мислене, с високо обучение, с готовност да създадат нещо. Бъдещето е с тях и с подобен вид хора и планове. Ако не се оправят, не е съдбовно. Демокрацията е измислила превъзходния принцип на мандатността - който не се оправя добре, слиза от сцената, идват други.

Те съумяха да обединят вота, който почиваше на база на митингите от предходната година. Първоначално той беше съсредоточен към " ИТН ", само че разочарованието от Има Такъв Народ докара до преливане на гласове към " Продължаваме промяната ". Петков и Василев влязоха в обувките на Трифонов и антуража му.

- На какво се дължи рекордно ниската интензивност на изборите в неделя?

- Има я и умората, и отвращението, повлия и тягостната конюнктура от развиването на пандемията. Но главното е промяната на поколенията. Излезе новото потомство, а много от възрастните хора просто се отдръпнаха от дейна позиция с тезата " това не е нашият свят ".

Голяма роля изигра и контролът на институциите върху купения избор. Нискообразованите пластове, ромското малцинство до момента бяха привикнали, че би трябвало да им се заплаща, с цел да гласоподават. Сега това беше отстранено. Така интензивността и през юли, и в този момент падна и се задържа на това ниско равнище.

А това, че хората не харесват множеството от присъстващите на политическата витрина, ще се избистри. Ето по какъв начин с появяването си един нов план стана първа политическа мощ за два месеца.

Това демонстрира какъв брой са значим субективният фактор, носителите на концепциите, които да вдъхнат вяра на хората, че ще пристигна нещо положително за тях.

- Предизвестена ли е успеха на Румен Радев на балотажа? Възможно ли е проф. Герджиков да обърне мача?

- Чудеса се случват в политиката, успеха в никакъв случай не е обезпечена на 100 %. Големият любимец несъмнено е Румен Радев. Проф. Герджиков не съумя да излезе в необятни рамки отвън поддръжката на ГЕРБ.

Докато Радев притегли българите с поредност, с неотстъпчивост, отстоя позицията си, че системата би трябвало да се промени, корупцията да се изкорени, че е нужно обновяване.

Радев съумя да се наложи като един от движещите фактори на смяната, стана и поръчител за това по повод и на новото болшинство. Всъщност това е и ролята на президента по конституция. Да, ще има разговор, ще има и единство, само че въз основата на тази платформа - въз основата на платформата на смяната. За най-малко 60% от хората е по този начин, това е определящото болшинство.

- Доскоро се опасявахме от нови избори през пролетта. Намаля ли този риск?

- О, вероятността е доста по-малка, защото е доста по-вероятно основаване на работещо болшинство. Докато не се изчерпа този късмет, не би трябвало да чакаме нови избори. А и поради диалогичността, която показват водачите на Политическа партия, има късмет за болшинство.

Сега има вяра, че ще се развърже обстановката и ще тръгне към положително. Принципът е подобен - избори постоянно се печелят с вяра. Ще забележим каква ще е реализацията. Но третият път се оказва решителен, както сочи българската сентенция.

Визитка

Васил Тончев е приключил философия с профил социология в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като психотерапевт. Бил е теоретичен помощник в Института за проучване на младежта, а по-късно - теоретичен секретар в Националния център за проучване на публичното мнение. Създава лична организация СОВА-5, която се занимава с проучване на публичното мнение. По-късно тя става част от международната верига " Харис ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР