Шансовете багажът ви да стигнe с вас до крайната дестинация

...
Шансовете багажът ви да стигнe с вас до крайната дестинация
Коментари Харесай

Кошмар по летищата: 220 000 загубени или откраднати куфари това лято

Шансовете багажът ви да стигнe с вас до крайната дестинация след полет към този момент са доста дребни.

Така чиновник на лондонското летище “Хийтроу” разказва тоталния безпорядък при пътешестване със аероплан това лято.

Възможността вашият полет да бъде занимателен или анулиран, поради което и записаният багаж да се загуби, в никакъв случай не е била по-голяма и това се случва на всички места по света, написа вестник 24 часа.

Оценките на авиационните експерти са за най-малко 220 000 чекирани куфари и чанти, които не са стигнали по едно и също време със притежателите си и които се подмятат някъде по летищата на Европа и Северна Америка, оповестява Washington Post.

Загубените багажи се оказаха същински авиационен апокалипсис, надхвърлящ вредите, които промишлеността е изпитвала след 11 септември, рецесията през 2008 година, пандемията и повдигането на цената на авиационното гориво.

Кошмарът се е засилил изключително в уикенда преди 1 август, когато светът безусловно излиза в летен отпуск. 30 юли, събота, беше разгласен за най-тежкия за хвърчене ден. Тогава и на софийското летище закъсняваха всички полети с най-малко два или три часа.

Трима българи, които пътуват за седмица в Хърватия, изпускат по виновност на австрийските авиолинии връзката за Сплит. Кацат във Виена, желаят своя багаж, защото са възнамерявали отмора с лодка с тъкмо избран график и търсят различен метод да стигнат до крайната дестинация.

Опашка от гневни летовници, които също като тях са изпуснали своите самолети, явно е изнервила до краен лимит наземните чиновници. Те отхвърлят да дадат чекирания багаж с аргумента, че куфарите летят с пасажерите.

Не оказва помощ обяснението, че и в трите куфара има медикаменти, от които туристите се нуждаят ежедневно. Оказва се, че свободни места за Сплит има съвсем два дни по-късно. Когато кацат в Хърватия, нова опашка се вие пред гишето за изгубени багажи, а зад тила на другояче двамата общителни чиновници има насъбрани камари с тъжби.

През идващите дни тримата българи упорите търсят информация за своите куфари. Веднъж им изясняват, че не са открити, повторно, че два от багажите са отпътували по простъпка вместо за България за Будапеща. Проблемите с багажа застигнали и американеца Кори Пренат. Той решил да означи пенсионирането си с другари, играейки голф на известни стадиони в Обединеното кралство.

На 47-годишния мъж се постанова да обикаля страната, пробвайки се да откри багажа си, загубен при полета от Съединени американски щати.

Мъжът от Флорида употребява проследяващо устройство към чантата си със стиковете за голф. При кацането във Англия видял, че чантите му са още на аерогарата в Ню Йорк. Багажът в последна сметка бил изпратен в склад в Единбург, Шотландия, само че до момента в който Пренат карал натам, забелязал, че голф оборудването се е отправило към Абърдийн. Вещите му най-сетне се озовали в Уест Мидландс, Англия.

Опитът на американеца обобщава хаоса, пред който са изправени пасажерите, защото летищата в Европа, Съединени американски щати и на всички места другаде са затрупани от скока на пътническия трафик.

Два месеца след пътуването си и след многократни запитвания до British Airways и до куриерски компании Пренат към момента не е получил назад чантата си за голф, която съдържала съоръжение за над 10 000 $.

Коренът на казуса е идентичен - неналичието на личен състав. Авиокомпаниите и летищата изпитват компликации при заместването на хилядите чиновници, уволнени или съкратени при пандемията. Половината лято към този момент мина, а казусът се задълбочава, тъй че решение няма да има идните месеци.

Преди дни самолетът Виена - София е прокиснал на пистата с пасажерите повече от два часа, защото нямало кой да натовари багажа им. Според един от пасажерите - български посланик, водачът се извинявал неколкократно с неналичието на чиновници. “Изнервени, даже предложихме да слезем от самолета и сами да натоварим багажа”, изяснява сънародникът ни.

Лондонското летище “Хийтроу”, което е вратата за Европа, наскоро помоли самолетните компании да лимитират продажбата на билети, с цел да понижат дневния брой пасажери до септември.

Американската Delta Air пусна цялостен аероплан да лети без пасажери, с цел да извози над 1000 забавени куфара. Нидерландската KLM, който обработва част от багажа на амстердамския аеропорт “Схипхол” - най-големия в страната, се похвали, че натрупването на няколко хиляди блокирани чанти най-сетне е понижено до стотици. Но казусът остава необятно публикуван в цяла Европа.

От водачи до кабинен екипаж, превозвачи на багаж, личен състав в кол-центъра, чиновници по сигурността и готвачи, които подготвят и опаковат ястията за полета, хиляди чиновници бяха уволнени, пенсионираха се по-рано или напуснаха, с цел да намерят друга работа по време на COVID-19 пандемията. На летищата просто няма кой да сортира трупащите се куфари.

Единственото утешение за пасажера е вярата да получи отплата. По данни на Европейския потребителски център в България оптималното обезщетение е до към 1600 евро, без значение дали куфарът е занимателен, загубен или развален.

Центърът, съфинансиран от Еврокомисията и българското държавно управление, оказва помощ на жителите да изискат спазването на техните потребителски права и да се възползват от преимуществата на вътрешния пазар.

Това лято пътуванията със аероплан се върнаха до равнищата преди пандемията. В резултат с 30% скочиха жалбите за пропуснат или загубен багаж това лято, спрямо 2019 година, сочат данни на испански застрахователи. По-голямата част от изчезналите куфари обаче в последна сметка се намират, поради което няма растеж при компенсациите.

За да бъде рискът от проблеми с багажа допустимо най-нисък, ранните утринни полети са най-надеждни. По-късно денем се случват проблемите - механически повреди или болен личен състав, всичко, което кара самолета да забави плануваното си политане, оказва резултат на целия график до края на деня.

Ако би трябвало да летите със аероплан за съответно събитие да вземем за пример, добър вид е да стигнете до вашата дестинация още от предходния ден. Още по-добре два дни по-рано. Така, в случай че нещо се обърка и заминаването ви се забави или в случай че багажът ви не успее да дойде с вас, ще имате време да реагирате.

Масовите закъснения на полети и купчините безпризорни куфари по европейските и международните летища в последните месеци карат пасажерите да се питат дали въобще е добра концепция да чекират багажа си. Невинаги обаче имат избор.

Т.нар. чекиране, или вписване на куфарите е класическа част от въздушния превоз, с която множеството пасажери са привикнали. Приблизително 55% от всички пътуващи по света оставят част или целия си багаж в ръцете на превозвача, до момента в който летят.

Регистрираният багаж е комфортна алтернатива, в случай че желаете да опаковате повече движимости, изключително за по-дълги пътувания или пренасяне в друга страна. С него също така се заобикалят неприятностите при мъкнене на движимостите си из летището.

Чекираният багаж също има по-малко ограничавания за наличието, което обезпечава задоволително място за течности и сувенири за обичаните хора на път за у дома. Това може да бъде и по-добър вид за пасажери с дребни деца или с увреждания, които могат да имат компликации при придвижването си из аерогарата.

Пътуващите, които решат да записват багажа си, обаче би трябвало да извърнат внимание на спомагателните такси за услугата и ограничаването за тегло.

Ръчният багаж, въпреки това, нормално е стеснен до един дребен куфар или чанта и различен по-дребен предмет, който би трябвало да се побере под седалката или в горното поделение на самолета. За неговия размер има прецизни ограничавания.

Въпреки че пътуването единствено с регистриран или ръчен багаж е персонален избор, има някои неща, които пасажерите постоянно би трябвало да носят със себе си в самолета, като медикаменти и здравно съоръжение. През годините самолетните компании от ден на ден увеличаваха местата за пасажери в тесните самолети, без да прибавят задоволително място за предпазване, по тази причина е допустимо влизайки в кабината, да бъдете помолени да чекирате куфара си, даже и да е с дребен размер като ръчен багаж.

Тогава наложително би трябвало да извадите най-ценното и нужното - медикаменти, ключове, документи и движимости от първа нужда.

Световното крушение наподобява можеше да бъде предотвратено, в случай че летищата и превозвачите бяха повярвали на дълготрайната прогноза за възобновяване на търсенето на въздушните пътувания през лятото.

На фона на проблемите, които летящите със аероплан всеобщо срещат, окончателно изгубеният багаж не е постоянно срещано събитие. 92% от изчезналите чанти в последна сметка биват открити и върнати на притежателите им.

По 10-15 пасажери дневно кацат на летище Бургас с изчезнал багаж

Между 10 и 15 пасажери дневно кацат на летище Бургас без багаж, който е загубен или ненатоварен.

Полетите са от разнообразни дестинации. Това обаче е прекомерно дребен брой, като се има поради, че дневно през бургаското летище минават хиляди. Най-натоварен е бил 29 юли, когато са обслужени рекордните 25 686 пасажери, оповестиха за “24 часа” от “Фрапорт” - концесионер на летищата в Бургас и Варна. За варненския аеропорт най-натоварен е бил 26 юли с обслужени 11 461 пасажери.

Данните за трафика през първите 7 месеца на 2022 година демонстрират, че на летище Бургас има 127% растеж в броя обслужени пасажери в съпоставяне със същия интервал на предходната година макар продължаващата липса на трафик от Руската федерация, Беларус и Украйна, който се пресмята на към 300 хиляди пасажери от тези страни.

На летище Варна нарастването е 85% при обслужените пасажери. Има нарастване и при самолетодвиженията, само че то към момента е под равнищата, реализирани през 2019 година, преди пандемията от ковид.

Спрямо предходната година обаче на летището в Бургас са кацнали двойно повече самолети - общо 6606 за първите 7 месеца на тази година, обслужените пасажери са 847 747. Най-много са идващите от Полша, следвани от Обединеното кралство и Чехия. В топ 5 се подреждат още Германия и Израел. Летище Варна пък е предпочетено от доста българи, които са на второ място по брой обслужени пасажери. Преди тях е Германия, а след българския пазар са Обединеното кралство, Австрия и Полша.

“На летище Варна нямаме проблеми, свързани със закъснение или губене на багажи, нямаме липса на сезонен и постоянен личен състав – той е комплектуван изцяло и обслужването е безпроблемно. Бе осъществен навременно сполучлив асортимент на фрагменти още преди дейния сезон”, съобщи за “24 часа” Цветомир Стефанов от пресцентъра на аеропорта.

В София идват куфари от полети през Виена от май

На летище София е съвсем невероятно да ви не помнят багажа. Причината е, че от него полетите са директни и няма какво толкоз да се обърка. Както пасажери с опит са го претърпели, нормално неналичието на куфара на багажната лента се случва при промяна на самолета на трансферно летище.

Но пък на пристигнали в София или на заминаващи от и към дестинации, от и до които няма директни полети, им се случва да търсят багажите си. Източници от наземния оператор споделят, че в София идват забравени багажи от Виена от края на май и началото на юни.

Кошмарите по европейските летища това лято са съпроводени нерядко с оставяне на багаж на междинния аеропорт. И заминаващият от София през хъбовете Виена или Франкфурт е изправен пред ужаса да дойде до крайния пункт на пътуването си без облекла, четка и паста за зъби, медикаменти. Освен да се снабди с нови тоалети, долни дрехи, медикаменти и санитарни такъми, този късметлия може да има “шанса” да си чака багажа в София седмици откакто се е прибрал.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР