Шансът за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост минава

...
Шансът за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост минава
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Отварянето на ПВУ е немислимо без нова енергийна визия

Шансът за предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност минава през нова енергийна визия.

Около тази теза се сплотиха служебният министър председател Гълъб Донев и енергийният министър Росен Христов по време на представянето на нова енергийна тактика на България с небосвод до 2053.

" Отварянето на Плана за възобновяване и резистентност е немислимо без нова енергийна визия. Основен приоритет е гарантиране на енергийната сигурност и опазване ролята на България като чист експортьор в района и балансьор. Същинският въпрос е по какъв начин в изискванията на световна рецесия и усложнена геополитика конюнктура да отговорим на тези провокации с нова визия ", уточни Донев.

" За да имаме късмет да предоговорим Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да представим опция по зелената договорка. Трябва да определим дали ще развиваме нуклеарна енергетика или не. Това е статегия, която слага направленията и не влиза в елементи.

Миналата година сме изнесли 1 терават ток. Благодарение на въглищата ние не сме подвластни толкоз от газ и се оправяме с рецесията. Потреблението е към 35 теравата. България е третият експортьор на ток в Европа и тази наклонност ще се задържи и през идващите години.

Тенденцията за дефицит на електрическа енергия в района ще продължи. Украйна от експортьор се трансформира във вносител. Гърция от вносител желае да се трансформира в експортьор като влага във ВЕИ-та. Нашата тактика е била да си партнираме с всички съседи посредством транспорт и балансиране.

Приоритетите са България да остане водач в износа. Гарантираме доходи и енергийна самостоятелност. Не бягаме от зелените цели на Европа за 55% декарбонизация.

Фокусираме се на обективен преход в засегнатите райони. Благодаря и на синдикатите. Обсъждахме либерализацията за бита. Вървим по график да осигурим отбрана за енергийно бедните преди либерализацията на пазара ", сподели енергийният министър Росен Христов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР