Шанс за нов живот ще получи мостът на Колю Фичето

...
Шанс за нов живот ще получи мостът на Колю Фичето
Коментари Харесай

"Трейс груп холд" ще ремонтира моста на Колю Фичето при Бяла

Шанс за нов живот ще получи мостът на Колю Фичето над река Янтра при град Бяла в област Русе. Той е издигнат през 1867 година, само че се разрушава от години, в доста неприятно положение е и се употребява единствено като пешеходен.

След извършена социална поръчка община Бяла като възложител на плана е класирала " Трейс груп холд " преди всичко и компанията ще извърши консервация и реституция на моста. В търга е имало още двама претенденти. " Парсек груп " е на второ място, а третият участник - Пи Ес Пи, е бил отхвърлен. Ремонтът ще коства 3.89 млн. лева без Данък добавена стойност.

Договорът с " Трейс " още не е подписан, защото е имало обжалване в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС), само че жалбите са отхвърлени и евентуално работата скоро ще стартира.

Финансирането по плана е оперативна стратегия " Региони в напредък ". В търга е имало и още една обособена позиция - за постройка и съпътстваща инфраструктура, само че в нея няма определен претендент. Затова община Бяла е оповестила нов търг на стойност 3.2 млн. лева без Данък добавена стойност и е поканила трима евентуални участници.
Съдбата на моста
Тъй като става въпрос за недвижима полезност на културното завещание с национално значение, планът е минал през няколко институции. Имало е две разисквания - обществено разискване на плана на 18 април 2018 година и публично - на 11 септември 2019 година Също през септември 2019 година Министерството на културата е съгласувало идейния план, който е дело на компания " Инжпроект ". Дружеството ше изготви и техническия план, излиза наяве от профила на купувача на общината. Получени са мнения и от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе, за единодушие за реализация на инвестицията и за липса на нужда от осъществяване на оценка върху въздействието на околната среда на инвестицията, както и за позволение за реализиране на инвестицията.
Мостът е в неприятно положение сега Фотограф: Юлия Лазарова
" Паметникът на културата е в окаяно положение, има пукнатини, обраснал е с растителност, а най-сериозният проблем все още е рушащата се обшивка от каменни плочи на моста. Перилата също се разрушават, защото са направени от тежък камък, при който с времето сцеплението понижава. При високите води на р. Янтра в главните на моста се затлачват дървета и последователно устоите се подкопават ", описаха от община Бяла за " Капитал ". След наводняване през 1897 година осем свода в междинната част на моста (около 130 м) са унищожени. През 1922-1923 година мостът е реконструиран със стоманобетонни опори и сводове, само че първичният образ е изменен, пишат от общината.
С ремонт по оперативна стратегия " Региони в напредък " паметникът на културата ще се снабди и с ресторант и музей. Фотограф: Община Бяла
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР