Шампанското е алкохолът, който носи най-лошия махмурлук, категорични са учени

...
Шампанското е алкохолът, който носи най-лошия махмурлук, категорични са учени
Коментари Харесай

Защо шампанското носи най-лошия махмурлук

Шампанското е алкохолът, който носи най-лошия махмурлук, безапелационни са учени – те показват мехурчетата в напитката за основен провинен за неприятното чувство, написа Дейли мейл.

Мехурчетата в напитката са в резултат на въглеродния диоксид, съдържащ се в шампанското - Борис Табакоф, професор по фармакология, изяснява, че газът е повода алкохолът бързо да се всмуква от организма.

Той работи в университета в Колорадо. Съответно по-бързото попиване значи и по-висока степен на алкохол в кръвта и в мозъка, изяснява пред Ей Би Си Нюз професор Табакоф.

Според статистиката към две трети от хората се напиват много по-бързо, когато употребяват газирана алкохолна напитка. В предходно проучване, което е извършено от учени от университета в Съри, хората, които употребяват шампанско, имат по-голямо количество алкохол в кръвта си от тези, които пият различен тип негазиран алкохол.

Доброволците, взели участие в изследването, са разграничени на две групи – в едната група участниците са изпили по две чаши шампанско, а в другата – същото количество негазирана алкохолна напитка. Хората от първата група са имали приблизително по 0.54 мг алкохол на милиметър кръв, пет минути откакто са изпили алкохола, а другите – 0.39 мг.

 Махмурлук

Причините за махмурлука са сложни – преди всичко алкохолът е диуретик, т.е. усилва производството на урина. Това води до дехидратиране на организма, което, от своя страна, е повода шампанското да носи най-лошия махмурлук, главоболие, сухота в устата, намелена централизация и неведнъж нервност.

Освен това равнището на кръвната захар се намалява, защото в организма се създава прекалено много инсулин като отговор на високото наличие на захар в алкохола. Това пък води до особеното чувство за туптене на главата и апетит. Алкохолът нервира и стомаха, нарушава пълноценния сън.

На идващия ден човек се усеща отпаднал и не се усеща добре. Ярките светлини и мощният звук стават непоносими след тежка нощ с доста употребяван алкохол, добавя професор Табакоф. Той изяснява, че това е методът мозъкът да реагира на огромното количество изпит алкохол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР