Шахматистката Нургюл Салимова даде своята първа пресконференция след завръщането си

...
Шахматистката Нургюл Салимова даде своята първа пресконференция след завръщането си
Коментари Харесай

Нургюл Салимова с обръщение към народа: Усетих подкрепата на много българи, благодаря ви

Шахматистката Нургюл Салимова даде своята първа конференция след завръщането си у нас, предава Дарик. Българската горделивост в спорта за първи път се изправи дружно с треньора си Живко Жеков пред медиите.
Салимова приключи на второ място в столицата на Азербайджан на 21 август. Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат е най-значимото достижение в кариерата на 20-годишната Салимова при дамите.
„ Последните седмици и месеци бяха много напрегнати и стресиращи за мен. В Баку съумях да печеля 6 мача, измежду които победих и някогашна международна шампионка. На финала изпуснах много шансове. Не съумях да печеля купата, само че имам вяра, че играх почтено. Аз съм доста горда с постигнатото, усетих поддръжката на доста българи и хора по целия свят, благодаря за което. Наистина това ме зареди с доста позитивна сила и ми сподели, че трудът ми е оценен и хората ме обичат. Благодаря за интереса и уважението “, сподели Салимова.
„ С това класиране съумях да придобия право да вземам участие на Турнира на претендентките, който ще се състои в Торонто през април 2024 година, където ще бъде определен съперник на международната шампионка по шахмат за дами. Този шампионат ще изисква доста сериозна подготовка, само че това върша от детството си, това ми е фантазията, веселя се, че съм сполучлива към този момент “, уточни още златното ни момиче в шахмата.
„ Даже и сега чувствам, че всичко е някак си друго след този триумф. Самата аз се усещам по-уверена от шахматна позиция, видях, че не съм толкоз надалеч от най-хубавите в света. Вярвам, че са нужни може би спомагателни треньори, защото това е доста сериозен шампионат, това е опция, която не се появява всеки ден, да играеш в Турнира на претендентките. Но преди този момент има и други шампионати, тъй че в никакъв случай не съм серпантина да работя “, добави Нергюл Салимова.
„ Най-голямата ми фантазия и цел е да бъда международен първенец в шаха за дами, да си усъвършенствам играта, да се подобря и да израсна като човек, защото всички тези неща оказват доста огромно въздействие – душeвността, държанието… Мечтая да стана просто гросмайстор “, сподели още тя.
Треньорът ѝ Живко Жеков съобщи, че доста се гордее с нея.
„ Щастлив съм, не беше по никакъв начин елементарно, за мен тя направи героизъм. Надявам се това да даде още един мощен подтик за детския шахмат. Вярвам, че предстоят положителни години за българския шахмат, това класиране се надявам да подтиква страната, институциите, пък и спонсорите “, уточни Жеков.
От своя страна президентът на Българската шахматна федерация 2022 Васил Антонов съобщи, че Федерацията е поела ангажимент да обезпечи финансово подготовката на Салимова за Турнира на претендентките, както и през идващите две години.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР