Шахматиската Виктория Радева стана Спортист номер 1 на Пловдив за

...
Шахматиската Виктория Радева стана Спортист номер 1 на Пловдив за
Коментари Харесай

Спортист номер 1 на Пловдив Вики Радева: Европейската титла ще остане завинаги в моето съзнание

Шахматиската Виктория Радева стана Спортист номер 1 на Пловдив за 2023-та година. През годината тая стана европейска отборна шампионка за дами с българския тим на Европейското в Баку, Азербайджан. Вижте какво сподели Спортист номер 1 на Пловдив пред TrafficNews .
Прочетете още
- Вики, честито стана Спортист номер 1 на Пловдив. Какво е за теб това самопризнание?

- На първо място това е извънредно огромна наслада и чест, тъй като завоювах оценката за най-хубав състезател в моя прелестен град Пловдив. Много съм признателна по тази причина и желая да поздравя всеки един различен състезател, който се е трудил доста през тази година и донесоха горделивост за Пловдив и горделивост за България.

- 2023-та беше годината за шаха на България. Постигнахме няколко страхотни триумфа, а кулминационната точка беше европейската купа. Ти много години към този момент си в шаха от най-малка детска възраст и може би в този момент имаме по-голям взрив на интереса към този спорт. 

- Няма по какъв начин да не е горделив човек, когато реализира подобен триумф. Изключително радостна съм, че постигнахме този триумф с тима. Ние бяхме страховит тим, а Антоанета Стефанова ни оказа помощ доста със своя опит. Надявам се и отсега нататък с девойките да продължим да популяризираме България. 

- Да ни разкаж за страстите какви бяха на Европейското? Знаем, че ти имаше здравословни проблеми и по какъв начин съумя да ги превъзмогнеш. 

- Човек би трябвало да се събира на момента и да преодолее тези проблеми. Аз съм доста щастлива, че хората, които бяха към мен незабавно след партията, която изиграх ме заведоха в болница, когато ми беше най-зле. Не ме оставиха сама и това е извънредно значимо за една такова съревнование. Моментът, който спечелихме беше една голяма наслада. Събрахме се всички девойки и беше голяма еуфория. Това е миг, който ще остане вечно в моето схващане.



- Разкажи ни за посрещането в България?

- Аз не чаках толкоз доста хора да ни посрещнат. Хора, които искренно се радват за теб и те чакат да стъпиш на българска земя. Тези моменти са нещо, което имам вяра, че крепи всеки един състезател. Вярвам, че когато човек е твърдоглав рано или късно идват триумфите.

- Имаше много проблеми във федерациите, които са няколко. Можем ли да кажем, че се поизчистиха нещата там?

- Аз имам вяра, че нещата вървят добре. Скоро бяхме признати в Световната федерация по шах и Европейския шахматен съюз. Има доста вяра Българската шахматна федерация се труди и дава всичко от себе си. Надявам се, че и в България нещата се тръгнат и ще има реализация на шахматистите.



- В шахмата имаме международни първенци преди години и при мъжете и при дамите. Но много време имаше и мъртвило, настрана и проблемите с федерацията. Как стана, че направихме взрив в една година? 

- Не бих споделила, че сме появили внезапно. Просто имаше мъртвило и не се даваше доста публичност на тези неща, само че всяко зло за положително и считам, че нещата ще вървят в положителни посока.

- През новата година очакваш ли още триумфи в шахмата? 

- Очакванията са доста комплицирано нещо. Аз се надявам и имам вяра, че това ще бъде реализирано, само че би трябвало доста труд. Ако всяка една от нас се труди доста имам вяра, че триумфите ще дойдат.

- Какво следва през новата година? 

- Предстоящата година също за нас е олимпийска година и би трябвало да дадем най-хубавото от себе си на Олимпиадата. В персонален проект моята цел е да завърша образованието си в университета и да се осъществявам в сферата, която ще поема. 

- Какво ще си поставиш като цел за новата година?

- Още повече дисциплинираност и още повече непримиримост и несъмнено доста труд и да имам повече време за фамилията и приятелите ми. Това е най-важното за всеки един човек и състезател.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР