Сгушена в гъста гора, украинската военна база изглежда изоставена и

...
Сгушена в гъста гора, украинската военна база изглежда изоставена и
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Шпионската война - как ЦРУ тайно помага на Украйна в борбата с Путин

Сгушена в гъста гора, украинската военна база наподобява изоставена и разрушена, а командният ѝ център е изгоряла обвивка, жертва на съветски ракетен обстрел при започване на войната.

Но това е над земята.

Недалеч от нея предпазлив проход се спуска към под земята бункер, където екипи от украински военни наблюдават съветски шпионски спътници и подслушват диалози сред съветски командири. На един от екраните алена линия наблюдава маршрута на дрон с експлозиви, който преодолява съветската противовъздушна защита от точка в Централна Украйна до цел в съветския град Ростов.

Подземният бункер, издигнат на мястото на опустошения команден център в месеците след съветската инвазия, е тайният нервозен център на украинската войска.

Има и още една загадка: базата е съвсем напълно финансирана, а частично и оборудвана, от Централно разузнавателно управление на САЩ. " Сто и 10 % ", споделя в изявление в базата военачалник Сергей Дворецки, върховен командващ на разузнаването.

Но това партньорство не е основано по време на войната и Украйна не е единственият му бенефициент. То стартира преди десетилетие, като се задълбочава последователно при трима разнообразни президенти на Съединени американски щати и се движи от основни персони, които постоянно поемат смели опасности. В резултат на това Украйна, чиито разследващи служби дълго време са считани за изцяло компрометирани от Русия, се трансформират в един от най-важните сътрудници на Вашингтон в битката против Кремъл.

Подслушвателният пункт в украинската гора е част от подкрепяна от Централно разузнавателно управление на САЩ мрежа от шпионски бази, основана през последните осем години, която включва 12 секретни обекта по съветската граница.

Преди войната украинците се показват добре пред американците, като събират прехванати данни, които оказват помощ да се потвърди съветското присъединяване в злополуката на пътническия аероплан на Малайзийските авиолинии през 2014 година Украинците също по този начин оказват помощ на американците да доближат до съветски сътрудници, които се месят в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, написа изданието.

Към 2016 година Централно разузнавателно управление на САЩ стартира да образова първокласен украински отряд, прочут като Отряд 2245, който лови съветски безпилотни самолети и информационно съоръжение, тъй че техническите експерти на Централно разузнавателно управление на САЩ да могат да ги препрограмират и да разрушават криптиращите системи на Москва. Един от офицерите в това поделение е Кирил Буданов, понастоящем военачалник, оглавяващ военното разузнаване на Украйна.

Освен това Централно разузнавателно управление на САЩ оказва помощ за образованието на ново потомство украински шпиони, които работят в Русия, Европа, Куба и други места, където руснаците имат огромно наличие.

Тези връзки са толкоз задълбочени, че чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ са останали на отдалечено място в Западна Украйна, когато администрацията на Байдън изтегля американския личен състав седмици преди Русия да нахлуе през февруари 2022 година През февруари 2022 година офицерите предават значима разследваща информация, в това число къде Русия възнамерява да нанесе удар и какви оръжейни системи ще употребява.

" Без тях нямаше да имаме опция да се противопоставим на руснаците или да ги победим ", акцентира Иван Баканов, който по това време оглавява Службата за вътрешно разузнаване на Украйна. Детайлите на това разследващо партньорство, доста от които се разкриват за първи път от " Ню Йорк Таймс ", са строго защитавана загадка в продължение на десетилетие.

Сега тези разследващи мрежи са по-важни от всеки път, защото Русия продължава офанзивите си, а Украйна става все по-зависима от саботажите и ракетните удари на далечни дистанции, които изискват шпиони надалеч зад фронтовата линия. И те са все по-застрашени: в случай че републиканците в Конгреса спрат военното финансиране за Киев, на Централно разузнавателно управление на САЩ може да се наложи да редуцира активността си.

За да се опита да успокои украинските водачи, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Дж. Бърнс скрито е посетил Украйна предишния четвъртък - десетото му посещаване след началото на нашествието. От самото начало Централно разузнавателно управление на САЩ и украинските му сътрудници са обединени от общ съперник - съветския президент Владимир Путин. Путин от дълго време упреква западните разследващи служби, че манипулират Киев и сеят антируски настроения в Украйна.

Според почитан европейски чиновник Путин обмислял дали си коства да стартира пълномащабен спор в края на 2021 година, когато се срещнал с ръководителя на една от главните съветски шпионски служби, който му съобщил, че Централно разузнавателно управление на САЩ и английската MИ6, управляват Украйна и я трансформират в плацдарм за интервенции против Москва.

Но следствието на " Ню Йорк Таймс " откри, че Путин и неговите съветници не са разбрали една значима динамичност, написа американският вестник. Централно разузнавателно управление на САЩ не си е пробивало път към Украйна. Американските чиновници постоянно не са имали предпочитание да се ангажират изцяло, опасявайки се, че на украинските чиновници не може да се има доверие, и са се страхували да не предизвикат Кремъл.

Въпреки това стеснен кръг от чиновници на украинското разузнаване старателно ухажват Централно разузнавателно управление на САЩ и последователно стават жизненоважни за американците. През 2015 година военачалник Валерий Кондратюк, по това време началник на украинското военно разузнаване, отива на среща със заместник-началника на Централно разузнавателно управление на САЩ и без предизвестие предава куп свръхсекретни документи, който съдържа секрети на Северния флот на съветските военноморски сили, в това число подробна информация за най-новите планове на съветските нуклеарни подводници. Скоро групи от чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ стартират постоянно да напущат кабинета му с раници, цялостни с документи. " Осъзнахме, че би трябвало да създадем условия за доверие ", акцентира военачалник Кондратюк.

Със задълбочаването на партньорството след 2016 година украинците стават нетърпеливи от това, което считат за прекомерна нерешителност на Вашингтон, и стартират да провеждат убийства и други смъртоносни интервенции, които нарушават изискванията, с които Белият дом счита, че украинците са се съгласили. Ядосаните чиновници във Вашингтон заплашват да прекратят поддръжката, само че по този начин и не го вършат.

" Отношенията ставаха все по-силни, тъй като и двете страни виждаха изгодата, а посолството на Съединени американски щати в Киев - нашата станция там, интервенцията в Украйна - се трансформира в най-хубавия източник на информация, сигнали и всичко останало за Русия. Не можехме да й се наситим ", споделя някогашен почитан американски чиновник, представен от " Ню Йорк Таймс ".

Предпазливо начало

Партньорството на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна може да се наблюдава по два телефонни диалога в нощта на 24 февруари 2014 година, осем години преди пълномащабния спор.

Милиони украинци преди малко са свалили прокремълското държавно управление на страната, а президентът Виктор Янукович и неговите шпионски шефове са избягали в Русия. В тази блъсканица на власт бързо пристигна нежно прозападно държавно управление. Новият началник на шпионската организация Валентин Наливайченко отива в централата на вътрешното разузнаване и открива в двора купчина тлеещи документи. Вътре доста компютри са с изтрити данни или инфектирани с съветски злотворен програмен продукт.

Той отива в кабинета си и се обажда на шефа на отдела на Централно разузнавателно управление на САЩ и на локалния началник на МИ6. Полунощ е, само че той ги вика в постройката, желае помощта им за възобновяване на организацията от нулата и предлага тристранно партньорство. " Така стартира всичко ", споделя Наливайченко.

Ситуацията бързо става все по-опасна. Путин завладява Крим. Неговите сътрудници подклаждат сепаратистки въстания, които прерастват в бойни дейности в източната част на страната. Украйна се намира в положение на война и Наливайченко желае от Централно разузнавателно управление на САЩ въздушни фотоси и други разследващи данни, с цел да подкрепи отбраната на нейната територия.

Снимка: БТА/АР

На фона на ескалиращото принуждение на летището в Киев каца необозначен държавен аероплан на Съединени американски щати с Джон Бренън, тогава шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, на борда. Той споделя на Наливайченко, че Централно разузнавателно управление на САЩ се интересува от развиването на връзките, само че единствено с движение, което устройва американската организация.

За Централно разузнавателно управление на САЩ е неразбираем въпросът какъв брой дълго ще устоят Наливайченко и прозападното държавно управление. Централно разузнавателно управление на САЩ към този момент се е опарило един път в Украйна.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Украйна получава самостоятелност и по-късно се оказва сред конкуриращи се политически сили: тези, които желаят да останат покрай Москва, и тези, които търсят съюз със Запада. По време на предходния си мандат като началник на шпионската работа Наливайченко е почнал сходно партньорство с Централно разузнавателно управление на САЩ, което се разпада, когато страната още веднъж се обръща към Русия.

Сега Бренън изяснява, че с цел да получат помощ от Централно разузнавателно управление на САЩ, украинците би трябвало да потвърдят, че могат да дават скъпи разследващи данни на американците. Освен това те би трябвало да прочистят страната от съветски шпиони, които изобилстват във вътрешната шпионска организация.

Руснаците бързо научават за тайното посещаване на Бренън. Пропагандните организации на Кремъл разгласяват фотошоп, на който шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ е с клоунска перука и грим.

Бренън се връща във Вашингтон, където съветниците на президента Барак Обама са мощно загрижени да не предизвикат Москва. Белият дом изготвя секрети правила, които вбесяват украинците. Правилата не разрешават на разследващите организации да дават на Украйна каквато и да е поддръжка, за която " има учредения да се чака ", че ще има смъртоносни последствия.

Резултатът е внимателен баланс. Централно разузнавателно управление на САЩ би трябвало да укрепи украинските разследващи служби, без да предизвика руснаците. Червените линии в никакъв случай не са били тъкмо избрани, което основава непрекъснато напрежение в партньорството.

В Киев Наливайченко избира дългогодишния си асистент военачалник Кондратюк за началник на контраразузнаването и двамата основават ново военизирано поделение, което е ситуирано в тила на врага, с цел да организира интервенции и да събира разследваща информация, която Централно разузнавателно управление на САЩ или МИ6 не могат да им дават.

В звеното, известно като Пето ръководство, работят офицери, родени след оповестяването на независимостта на Украйна. " Те нямаха никаква връзка с Русия ", показва военачалник Кондратюк. " Те даже не знаеха какво е Съветски съюз. "

През лятото на същата година полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур се взривява във въздуха и се разрушава в Източна Украйна, при което умират към 300 пасажери и членове на екипажа. В рамките на няколко часа след злополуката Пето ръководство показва прехванати телефонни диалози и други разследващи данни, които бързо хвърлят отговорността върху подкрепяните от Русия сепаратисти.

Снимка: АР/БТА

В Централно разузнавателно управление на САЩ са впечатлени и за първи път поемат сериозен ангажимент, като дават на членовете на Пето ръководство и на две други елитни подразделения предпазено информационно съоръжение и профилирано образование.

" Украинците желаеха риба, а ние, по политически аргументи, не можехме да им я доставим ", обобщава някогашен американски чиновник, визирайки разследващата информация, която можеше да им помогне в битката с руснаците. " Но ние бяхме щастливи да ги научим по какъв начин да ловят риба и да им доставим оборудването. "

Тайният Санта Клаус

През лятото на 2015 година украинският президент Петро Порошенко раздрусва вътрешната работа и поставя собствен съдружник на мястото на Наливайченко, приближен сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Но смяната отваря нови благоприятни условия.

Разместването слага военачалник Кондратюк отпред на военното разузнаване на страната, известно като ГУР, където той е почнал кариерата си няколко години по-рано. Това е първият образец за това по какъв начин персоналните връзки, а не измененията в политиката, задълбочават присъединяване на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна.

За разлика от вътрешните служби, ГУР е упълномощена да събира разследваща информация и отвън страната, в това число в Русия. Но американците не виждат смисъл да развиват тази организация, тъй като тя не дава скъпи разследващи данни за руснаците и тъй като е считана за бастион на съветските поддръжници.

В опит да укрепи доверието, военачалник Кондратюк провежда среща с американския си сътрудник от Агенцията за разузнаване на министерството на защитата на Съединени американски щати и му връчва пакет секретни съветски документи. Но високопоставени чиновници на военното разузнаване са подозрителни и не предлагат по-тесни връзки.

Генералът е заставен да търси по-склонен сътрудник. Няколко месеца по-рано, до момента в който към момента работи за вътрешната организация, военачалник Кондратюк посещава централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Лангли, Вирджиния. По време на тези срещи той се е срещнал с офицер от Централно разузнавателно управление на САЩ с радостен темперамент и гъста брада, който е рекламиран като идващия шеф на представителството в Киев.

След дългия ден на срещи Централно разузнавателно управление на САЩ води военачалник Кондратюк на хокеен мач на " Вашингтон Кепитълс ", където той и бъдещият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ за Украйна седят в първокласна ложа и шумно освиркват Алекс Овечкин, звездата на тима от Русия. Генерал Кондратюк е дал на Централно разузнавателно управление на САЩ секретни документи за съветския флот. " Обещава, че ще има още " и документите са изпратени на анализаторите в Лангли.

Анализаторите стигат до заключението, че документите са достоверни, и откакто началникът от организацията идва в Киев, Централно разузнавателно управление на САЩ става главен сътрудник на военачалник Кондратюк. Генерал Кондратюк знае, че има потребност от Централно разузнавателно управление на САЩ, с цел да укрепи личната си организация. Централно разузнавателно управление на САЩ има вяра, че генералът може да помогне и на Лангли. Агенцията изпитва компликации при набирането на шпиони в Русия, защото чиновниците ѝ са под строго наблюдаване.

" За един руснак да се остави да бъде вербуван от американец, значи да извърши безусловно, висшо изменничество и измяна " - споделя военачалник Кондратюк. " Но за руснак, който е вербуван от украинец, това е просто диалог сред другари на чаша бира ".

Новият шеф от Централно разузнавателно управление на САЩ стартира постоянно да посещава военачалник Кондратюк, чийто кабинет е декориран с аквариум, в който жълти и сини рибки - националните цветове на Украйна - плуват към макет на потънала съветска подводница. Двамата стават близки, което спомага за възстановяване на връзките сред двете организации, а украинците дават на новия шеф на станцията благ прякор - Санта Клаус.

През януари 2016 година военачалник Кондратюк отпътува за Вашингтон за среща в " Скатъргуд " - централа на Централно разузнавателно управление на САЩ във Вирджиния, където организацията постоянно провежда приеми за високопоставени посетители. Агенцията се съгласява да помогне на ГУР да се модернизира и да усъвършенства способността си да прехваща съветски военни връзки. В подмяна на това военачалник Кондратюк се съгласява да споделя с американците всички необработени разследващи данни. Сега партньорството става същинско.

Днес тесният път, водещ към тайната база, е ограден от минни полета, сложени като защитна линия в седмиците след началото на спора. Руските ракети, поразили базата, сякаш я затварят, само че единствено няколко седмици по-късно украинците се завръщат.

С пари и съоръжение, обезпечени от Централно разузнавателно управление на САЩ бригадите под командването на военачалник Дворецки стартират да възвръщат базата, само че подземен. За да не бъдат открити, те работят единствено през нощта и когато няма съветски шпионски спътници над главите им. Освен това служащите паркират колите си на разстояние от строителната площадка.

В бункера военачалник Дворецки показва информационно съоръжение и огромни компютърни сървъри, някои от които са финансирани от Централно разузнавателно управление на САЩ. Той споделя, че екипите му употребяват базата, с цел да хакнат предпазените информационни мрежи на съветската войска.

" С това се хакват спътници и се дешифрират секретни диалози " - споделя военачалник Дворецки пред кореспондент на " Ню Йорк Таймс ", като прибавя, че те хакват и китайски и беларуски шпионски спътници. Друг офицер поставя на масата две новоиздадени карти като доказателство за това по какъв начин Украйна следи съветската интензивност по света.

Първата демонстрира маршрутите на съветски шпионски спътници, които минават над Централна Украйна. Втората демонстрира съветски шпионски спътници, преминаващи над стратегически военни обекти - в това число обекти за произвеждане на нуклеарни оръжия - в източната и централната част на Съединени американски щати.

Генерал Дворецки споделя, че Централно разузнавателно управление на САЩ е почнало да изпраща съоръжение през 2016 година, след основната среща в Скатъргуд, като е доставяло криптирани радиостанции и устройства за прехващане на секретни противникови връзки.

Освен базата, Централно разузнавателно управление на САЩ е курирало и стратегия за образование, извършена в два европейски града, с цел да научи украинските разузнавачи по какъв начин безапелационно да одобряват подправена идентичност и да крадат секрети в Русия и други страни. Програмата е наречена " Операция " Златна рибка ", което идва от анекдот за рускоговоряща златна рибка, която предлага на двама естонци да им извърши стремежи, а те в подмяна да я пуснат, а един от естонците разрушава главата на рибката с камък, обяснявайки, че не може да се има вяра на нищо, което приказва съветски.

Скоро офицерите от интервенция " Златна рибка " са разпределени в 12 нови оперативни бази, построени около съветската граница. Според военачалник Кондратюк от всяка база украинските офицери ръководят мрежи от сътрудници, които събират разследваща информация на съветска територия.

Служителите на Централно разузнавателно управление на САЩ конфигурират в базите съоръжение за събиране на разследваща информация, дефинират най-опитните украински ученици на програмата " Златна рибка " и работят с тях за идентифициране на евентуални съветски източници. След това тези ученици образоват " спящи сътрудници " в Украйна, които да стартират партизански интервенции при положение на окупация.

Често са нужни години, с цел да може Централно разузнавателно управление на САЩ да придобие доверие в непозната организация и да стартира да организира взаимни интервенции. С украинците това е лишило по-малко от шест месеца. Новото партньорство стартира да дава толкоз доста необработени разследващи данни за Русия, че се постанова те да бъдат изпращани за обработка в Лангли.

Но Централно разузнавателно управление на САЩ има и червени линии. То не би трябвало да оказва помощ на украинците да организират нападателни смъртоносни интервенции. " Правехме разлика сред интервенциите за събиране на разследваща информация и това, което води до детонация ", акцентира някогашен почитан американски чиновник. Това разграничаване не се харесва на украинците.

Отначало военачалник Кондратюк се нервира, когато американците отказават да дават сателитни фотоси от съветска територия. Скоро по-късно той желае помощ от Централно разузнавателно управление на САЩ за обмисляне на загадка задача за изпращане на командоси в Русия, които да слагат взривни устройства в железопътни депа, употребявани от съветската войска. Целта е - в случай че съветските военни се опитат да завземат повече украинска територия, украинците да могат да детонират експлозиви, с цел да забавят напредването на руснаците.

Когато началникът на станцията осведоми началниците си, те, по думите на един от някогашните чиновници, " полудяват ". Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бренън се обажда на военачалник Кондратюк, с цел да се увери, че задачата е анулирана и че Украйна съблюдава " алените линии ", забраняващи сходни интервенции.

Генерал Кондратюк анулира задачата, само че научава и различен урок. " В бъдеще се опитахме да не обсъждаме такива неща с вашите момчета ", показва той пред " Ню Йорк Таймс ".

В края на лятото на същата година украинските шпиони откриват, че съветските войски разполагат бойни хеликоптери на летище в окупирания от Русия Кримски полуостров, евентуално за изненадващо нахлуване. Генерал Кондратюк взема решение да изпрати екип в Крим, който да сложи експлозиви на летището и да ги детонира, в случай че Русия предприеме нахлуване.

Този път той не желае позволение от Централно разузнавателно управление на САЩ. Обърнал се е към поделение 2245 - отряд от командоси, който е получил особено военно образование от елитната военизирана група на Централно разузнавателно управление на САЩ, известна като Наземен отдел. Целта на образованието е била да се преподават отбранителни техники, само че чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ осъзнават, че без тяхното познание украинците могат да употребяват същите техники в нападателни смъртоносни интервенции.

По това време бъдещият началник на украинското военно разузнаване военачалник Буданов е изгряваща звезда в отряд 2245. Той е прочут с дръзките си интервенции в тила на врага и има дълбоки връзки с Централно разузнавателно управление на САЩ. Агенцията го образова и подхваща изключителната стъпка да го изпрати в Националния военномедицински център " Уолтър Рийд " в Мериленд за рехабилитация, откакто беше ранен в дясната ръка по време на боевете в Донбас.

Облечен в съветска униформа, тогава още подполковник, Буданов превежда командосите през стеснен залив с надуваеми лодки, като през нощта слизат на сушата в Крим. Но там ги чака елитно поделение на съветските спецчасти. Украинците устояват на удара, убиват няколко съветски бойци, в това число сина на военачалник, а по-късно отстъпват до бреговата линия, влизат в морето и в продължение на няколко часа плуват към следената от Украйна територия.

Това е злополука. В обществените си изявления президентът Путин упреква украинците, че са замислили терористично нахлуване, и дава обещание да отмъсти за гибелта на съветските бойци.

Във Вашингтон Белият дом на Обама е в гняв. Джоузеф Байдън, тогава вицепрезидент и последовател на помощта за Украйна, се обажда на украинския президент и се оплаква яростно. " Това основава великански проблем ", споделя Байдън по време на диалога, чийто запис изтече и беше оповестен в интернет. " Единственото, което ви споделям като другар, е, че в този момент ми е пъклен мъчно да се обосновавам тук ", споделя той.

Някои съветници на Обама желаят да закрият програмата на Централно разузнавателно управление на САЩ, само че Бренън ги убеждава в противоположното. Бренън се свърза по телефона с военачалник Кондратюк, с цел да подчертае още веднъж алените линии. Генералът е смутен. " Това е нашата страна. Това е нашата война и ние би трябвало да се бием ", дава отговор той, съгласно един сътрудник.

Ударът от Вашингтон коства на военачалник Кондратюк работата му. Но Украйна не отстъпва. Ден след уволнението на военачалник Кондратюк мистериозна детонация раздрусва окупирания от руснаците град Донецк в Източна Украйна, като раздра асансьор, пренасящ почитан пълководец на съветските сепаратисти - Арсен Павлов, прочут като " Моторола ".

Скоро Централно разузнавателно управление на САЩ научава, че убийците са били членове на Пето ръководство - шпионска група, подготвена от Централно разузнавателно управление на САЩ. Агенцията за вътрешно разузнаване на Украйна даже раздава на участниците възпоменателни нашивки, на всяка от които беше изписана думата Lift - английската дума за асансьор.

Отново някои съветници на Обама са ядосани, само че не могат да създадат нищо - до президентските избори, в които Доналд Тръмп ще се бори с Хилъри Клинтън, остават три седмици - и убийствата не престават.

Екип от украински сътрудници конфигурира ръчен гранатомет тъкмо пред офиса на сепаратисткия пълководец на име Михаил Толстих, по-известен като " Гиви ". Представители на Съединени американски щати и Украйна декларират, че са стреляли с гранатомета незабавно щом Гиви е влезнал в офиса си и са го умъртвили.

Войната в сянка се разгаря с нова мощ. Руснаците употребяват кола с взривно устройство, с цел да убият ръководителя на отряд 2245. Командирът, полковник Максим Шаповал, отива на среща със чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ в Киев, когато колата му се взривява.

На погребението на полковника посланикът на Съединени американски щати в Украйна Мари Йованович стои в печал до началника на станцията на Централно разузнавателно управление на САЩ. По-късно чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ и техните украински сътрудници подвигат по чаша уиски в памет на полковник Шаповал. " За всички нас - споделя военачалник Кондратюк - това беше удар.

Избирането на Тръмп през ноември 2016 година слага украинците и техните сътрудници от Централно разузнавателно управление на САЩ на ръба. Тръмп хвали Путин и отхвърля ролята на Русия в изборите. Той се отнася съмнително към Украйна и по-късно се пробва да окаже напън върху нейния президент Володимир Зеленски да проверява противника му от Демократическата партия Байдън, което докара до първия импийчмънт на Тръмп.

Но без значение какво споделя или прави Тръмп, неговата администрация постоянно работи в друга посока. Това е по този начин, тъй като Тръмп назначава ястреби по отношение на Русия на основни постове, в това число Майк Помпейо за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и Джон Болтън за консултант по националната сигурност.

Снимка: AP/БТА

Те посещават Киев, с цел да подчертаят цялостната си поддръжка за тайното партньорство, което се уголемява и включва по-специализирани стратегии за образование и създаване на спомагателни секрети бази.

Базата в гората се разраства и включва нов команден център и казарми, а личният състав на украинското разузнаване се усилва от 80 на 800 души. Предотвратяването на съветската интервенция в бъдещите избори в Съединени американски щати е един от главните цели на Централно разузнавателно управление на САЩ през този интервал, а украинските и американските разузнавачи сплотяват напъните си, с цел да проучат компютърните системи на съветските разследващи служби и да разпознават оперативните служащи, които се пробват да манипулират гласоподавателите.

При една от взаимните интервенции украинският екип подлъгва съветски офицер от военното разузнаване да даде информация, която разрешава на Централно разузнавателно управление на САЩ да свърже съветското държавно управление с по този начин наречената хакерска група Fancy Bear, която е обвързвана с опити за интервенция в изборите в няколко страни.

Генерал Буданов, който Зеленски назначава за началник на ГУР през 2020 година, декларира за партньорството: " То единствено се засилваше. То се развиваше систематично. Сътрудничеството се разширяваше в спомагателни области и ставаше все по-обхватно ".

Снимка: УНИАН/БТА

Отношенията са толкоз сполучливи, че Централно разузнавателно управление на САЩ желае да ги повтори с други европейски разследващи организации, които се занимават с противопоставяне на Русия. Ръководителят на Russia House, отдела на Централно разузнавателно управление на САЩ, който дава отговор за интервенциите против Русия, провежда загадка среща в Хага. На нея представители на Централно разузнавателно управление на САЩ, английската МИ6, ГУР, холандската работа и други организации се спогаждат да стартират да сплотяват повече разследващи данни за Русия.

Резултатът е загадка коалиция против Русия - а украинците са най-важните ѝ членове.

През март 2021 година съветските военни стартират да натрупат войски по границата с Украйна. С напредването на месеците и от ден на ден войски обкръжават страната, поражда въпросът дали Путин прави финт, или се готви за война.

През ноември същата година и през идващите седмици Централно разузнавателно управление на САЩ и МИ-6 изпращат единно обръщение на украинските си сътрудници: Русия се готви за пълномащабен спор, с цел да обезглави държавното управление и да сложи марионетка в Киев, която да извършва заповедите на Кремъл.

Представители на Съединени американски щати споделят, че американските и английските разследващи служби са прехванали материали, до които украинските разследващи служби не са имали достъп. Новата информация включвала имената на украински чиновници, които руснаците възнамеряват да убият или заловят, както и украинци, които Кремъл се надявал да сложи на власт.

Президентът Зеленски и някои от неговите съветници не са уверени в това, даже откакто шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бърнс незабавно дойде в Киев през януари 2022 година, с цел да ги осведоми.

Снимка: AP/БТА

С наближаването на пълномащабния спор чиновниците на Централно разузнавателно управление на САЩ и МИ6 вършат последни визити на украинските си сътрудници в Киев.

По гледище на Бърнс дребна група чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ са освободени от по-широката евакуация на американски чиновници от Киев и са преместени в хотелски комплекс в Западна Украйна. Те не желаят да оставят сътрудниците си.

След като Путин стартира войната на на 24 февруари 2022 година, офицерите от Централно разузнавателно управление на САЩ в хотела са единствените представители на американското държавно управление на място. Всеки ден в хотела те се срещат с украинските си контакти, с цел да предават информация. Старите " белезници " са свалени и Белият дом на Байдън позволява на шпионските организации да дават разследваща поддръжка за смъртоносни интервенции против съветските сили в Украйна.

На 3 март 2022 година - осмия ден от бойните дейности - екипът на Централно разузнавателно управление на САЩ дава прецизен преглед на съветските проекти за идващите две седмици. На същия ден руснаците ще отворят филантропичен кулоар от обсадения Мариупол и по-късно ще открият огън по украинците, които го употребяват.

Според Централно разузнавателно управление на САЩ руснаците са възнамерявали да обкръжат стратегически значимия пристанищен град Одеса, само че стихия е забавила нападението и руснаците по този начин и не завладяват града. След това, на 10 март, руснаците имат намерение да обстрелват шест украински града и към този момент са сложили координати в крилатите ракети за тези удари.

Снимка: AP/БТА

Руснаците също по този начин се пробват да убият високопоставени украински чиновници, в това число Зеленски. Според почитан украински чиновник в най-малко един случай Централно разузнавателно управление на САЩ е споделило разследваща информация с вътрешната организация на Украйна, което е помогнало за осуетяването на скрит план против президента.

Няколко седмици по-късно Централно разузнавателно управление на САЩ се завръща в Киев и организацията изпраща десетки нови офицери в помощ на украинците. Високопоставен американски чиновник разяснява забележителното наличие на Централно разузнавателно управление на САЩ: " Дали те дърпат спусъците? Не. Помагат ли при определянето на задачите? Абсолютно ".

Някои от офицерите на Централно разузнавателно управление на САЩ са изпратени в украински бази. Те изследват описи с евентуални съветски цели, по които украинците се готвят да нанесат удари, като съпоставят информацията, с която разполагат украинците, с тази на американското разузнаване, с цел да се уверят, че тя е точна.

През юли 2022 година украински шпиони виждат съветски конвои, които се готвят да преминат през стратегически мост над река Днепър, и уведомяват MI6. Британското и американското разузнаване бързо ревизират украинската информация благодарение на сателитни изображения в действително време. MИ6 предава потвърждението и украинските военни изстрелват ракети, които унищожават конвоите.

Някои чиновници на украинското разузнаване в този момент питат американските си сътрудници - до момента в който републиканците в Камарата на представителите вземат решение дали да пресечен помощта от милиарди долари - дали Централно разузнавателно управление на САЩ ще ги изостави. " Това към този момент се случи в Афганистан, а в този момент ще се случи и в Украйна ", споделя един от висшите украински офицери.

Във връзка с визитата на Бърнс в Киев предходната седмица чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ споделя: " През годините демонстрирахме явен ангажимент към Украйна и това посещаване беше още един мощен сигнал, че задължението на Съединени американски щати ще продължи ".

Централно разузнавателно управление на САЩ и ГУР са построили още две секрети бази за прехващане на съветските връзки и дружно с 12-те оперативни бази, които съгласно военачалник Кондратюк към момента действат, ГУР събира и създава повече разследваща информация, в сравнение с когато и да било по време на спора - огромна част от нея се споделя с Централно разузнавателно управление на САЩ. " Никъде другаде не можете да получите такава информация - единствено тук и в този момент ", акцентира военачалник Дворецки, представен от " Ню Йорк Таймс ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР