Сезонните работници, които доскоро прибираха реколтата от пипер в полетата

...
Сезонните работници, които доскоро прибираха реколтата от пипер в полетата
Коментари Харесай

След градушката: Розино тръгва на гурбет в Испания

Сезонните служащи, които до неотдавна прибираха реколтата от пипер в полетата на Ръжево Конаре, Дълго поле и Калояново търсят прехранване другаде. Причината е опустошителната градушка, която се стовари там на 29 август. Хората, които останаха без работа са най-вече от Подбалкана - Розино, Климент, Баня.

Малка част от тях след градушката се пренасочват към градини в Карловско. Други ще изкарват хляба си в Европа.

Над двеста роми от Розино към този момент се насочат на гурбет в Западна Европа. Те ще се включат в бригади, които берат грозде в Испания и Франция. Фамилиите отпътуват проведено, те ще пътуват до новата си месторабота с рейсове, които потеглят от София.

След градушка за тях към този момент няма работа в пловдивско, само че незабавно се преориентираха и потеглят за Европа, описа кметът на Розино Али Кючук. Има компании, които набират сезонни служащи за Европа, те се наблюдават пазара на труда и се свързват с хората, изясни той.

От Розино за София към този момент потеглиха първите десетина буса с общо над 100 индивида от селото. От там проведено с рейсове потеглят за Испания и Франция. Всеки, който отпътува на работа в чужбина до няколко дни ще притегли най-малко още една фамилия след себе си, описват в Розино.

Хората ще останат там до края на сезона. Освен грозде, в районите, в които отиват има за прибиране и други култури.

Досега от Розино в земеделските стопанства на Ръжево Конаре, Дълго поле и Калояново работеха близо 200 индивида. Те потегляха всяка заран, извозвани от бусовете с по към десетина индивида в тях. Вечер хората се прибираха назад по селата си.

Отсъствието им от нашите села се усеща осезателно освен на полето, означи кметът на Ръжево Конаре Димитър Гинов. Всяка заран в селото пристигаха най-малко 20-тина буса, в този момент не е по този начин. ОТ неналичието им локалните магазини губят доста огромна част от клиентелата си. До преди петнадесетина дни заран и вечер тези хора изпълваха магазините и пазариха. Сега притежателите на магазините споделят, че оборотите им са паднали доста. Откакто сезонните служащи ги няма в магазините влизат на ден по десетина индивида.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР