Сезонната работа във Великобритания от години е сред най-търсените от

...
Сезонната работа във Великобритания от години е сред най-търсените от
Коментари Харесай

Какви ще са новите правила за сезонни работници във Великобритания?

Сезонната работа във Англия от години е измежду най-търсените от българските жители. За доста хора без подготовка опцията да берат плодове, зеленчуци или цветя на Острова се е трансформирала в единственото прехранване.

Петър Митев, медиатор сред работодатели и служащи във Англия: Григор Димитров като върви на Уимбълдън и като яде ягоди, огромна част от тях са събирани от българи. Това е нещо, което може би и той не знае.
Нискоквалифициран, само че не и неприличен труд. Много от българите, които го работят са висшисти. Като тях. Да, те имат и висше обучение. Имат фамилии в Свищов. Но имат и куфари, които за следващ път ще полетят към Англия.
Кристиян Косев: Този сезон ще ми бъде трети.
Въпросът за какво отново отиват там от дълго време е намерил своя явен отговор.
Кристиян Косев: Когато разбираш, че за една седмица-две можеш да изкараш повече от минималната заплата тука в България...На две седмици се плащаха по 700-800 паунда. Мишо Бошнаков: Около 900 паунда.
Те са единствено трима от всички заминаващи на сезонна работа в Англия. По публични данни предходната година като селскостопански служащи там са отишли близо 3000 българи. 2889 българи. По неофициални - доста повече.

Смята се, всяка година към 70 000 българи избират да работят за няколко месеца в Англия. Това е почти колкото цялостен Благоевград, или Хасково. Или Ямбол. Пред всички тези хора в този момент стои въпросът " Какво вършим след Брекзит? "

Питаме индивида, който е връзката сред българите и работодателите в Англия.
Петър Митев, медиатор сред работодатели и служащи във Англия: Категорично Брекзит не е рисков. И Брекзит не би трябвало да плаши, а по-скоро да предизвиква тези, които желаят да отидат да работят. Работодателите имат потребност от българските служащи.
Брекзит обаче е опасност за всички тези, които отпътуват незаконно - поканени с имейл от работодателя си или от собствен прочут, без формален трудов контракт, подписан преди тръгване, с укриване на налози и такси. А такива до момента е имало доста.
Петър Митев, медиатор сред работодатели и служащи във Англия: 5000 паунда има този служащ санкция и до 50 000 може да стигне за работодателя.
Брекзит ще затвори тази страница. За всички останали ще има промени, само че от идната година.
Петър Митев, медиатор сред работодатели и служащи във Англия: По-сложно като документи за нас, само че не и за тези, които желаят да отидат.
Заминават напълно скоро. Ще се върнат юни или юли. Или август - когато приключат. Казват, че Брекзит няма да ги спре. Друго би ги спряло.

Мишо Бошнаков: Още малко би трябвало да се подобрят изискванията в България. Иначе...няма по какъв начин. Още по тематиката След Брекзит: Какво следва?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР