Сезонът стартира трудно, но производството на сладката царевица в Унгария

...
Сезонът стартира трудно, но производството на сладката царевица в Унгария
Коментари Харесай

Коя държава е европейски лидер в производството на сладка ца...

Сезонът започва мъчно, само че производството на сладката царевица в Унгария към момента е на върха в Европа. Тази година фермерите са засадили културата на повърхност към 300 - 330 хиляди декара, като по този метод страната е най-големият производител на сладка царевица на Стария континент. 

Засиленото разпространяване на вируса на мозайка от царевично джудже (MDMV) обаче, който порази огромни елементи от страната, беше огромно предизвикателство за производителите. Според специалистите това ще би трябвало да се има поради в бъдеще във всяка сеитба и във всеки ландшафт. Устойчивостта към MDMV, която към този момент е съвсем наложителна в югоизточната част на Унгария, ще бъде главно изискване за сполучливо развъждане на сладка царевица. Екстремните метеорологични условия или минусите в технологията на развъждане могат да отслабят запасите и може да настъпи съществено намаление на добива при хибриди без устойчивост. 

На открит ден, извършен в Хайдусобосло, Унгария, беше разисквано по какъв начин да се резервира конкурентоспособността на производителите на сладка царевица. За тази цел размерът на поливните площи и делът на сортовете, устойчиви на вируса MDMV, би трябвало да бъдат увеличени в кратковременен проект. 

Този сезон рисковата суша оказа съществено влияние върху земеделието, в това число и при производството на сладка царевица. В района повече от една трета от ранните неполивни насаждения не могат да бъдат ожънати, а останалите площи постоянно се характеризират с извънредно невисок междинен рандеман от 200-700 кг/дка. Това е сериозна загуба както за фермерите, по този начин и за преработвателите. Средните добиви от поливните площи също ще доближат приблизително равнище от 1600-1800 кг/дка, само че при сегашните климатични условия това значи сполучливо земеделие. 

Драстично покачващите се цени на суровините и силата основават съществени провокации както за производителите, по този начин и за преработвателите. Вече се вижда, че рентабилността на бранша вследствие на това е до известна степен понижена. Търсенето на сладка царевица обаче непрестанно нараства. Няколко преработвателни предприятия в Унгария започнаха нови вложения и разширение на потенциала през последните години.

Както производителите, по този начин и преработвателите ще се стремят допустимо най-голяма част от площта им за развъждане да бъде напоявана в бъдеще, защото в този момент това е извънредно значимо за реколтата. В резултат на пандемията от COVID-19 и Брекзит се вижда метаморфоза на експортните пазари, която също беше повлияна и от войната в Украйна. Въпреки това преработвателите сполучливо реагираха на измененията посредством нахлуване на нови пазари и унгарската сладка царевица към момента е търсена освен в Европа, само че и по целия свят. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР