Сезонът на кърлежите вече започна. Започна и обработването на тревните

...
Сезонът на кърлежите вече започна. Започна и обработването на тревните
Коментари Харесай

Проф. Христова: Кърлежите се активизираха по-рано, вече има случаи на лаймска болест

Сезонът на кърлежите към този момент стартира. Започна и обработването на тревните площи в столицата. " Тази година поради стоплянето кърлежите се активизираха по-рано. Има доста случаи на ухапани от кърлеж и на лаймска болест. 10% от ухапванията водят до заразяване ", съобщи пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Прочетете още
По думите ѝ има опасности от алергични реакции.

" Местностите, които са евентуално рискови и хората би трябвало да заобикалят, са местата с гъста растителност - в парковете да се движат по централните алеи, а не по дребните пътеки. Важно е кърлежът да бъде отстранен бързо - в първите 1-2-3 часа рискът е най-малък от заразяване. В първите няколко часа от забиването кърлежът пада доста елементарно с пинсета - би трябвало да се хване оптимално покрай кожата, с цел да не се скъса. Ако е минало повече време би трябвало да се потърси обезателно лекарска помощ. Ако се скъса инфекцията е в неговото хоботче, което остава в кожата ни ", разяснява проф. Ива Христова.

Тя разясни, че признаците на лаймска болест са зачервяване към мястото на захапване, като диаметърът се уголемява и се появява след инкубационен интервал.

" Вече са обработени по-голямата част от парковете и градинките, междублоковите пространства. Днес се работи в регионите " Нови Искър " и " Панчарево ", а на следващия ден в " Надежда ". Остават за обработка само площите в регион " Връбница ", защото не е завършило косенето там. Ако се откри нужда, ще се направи и повторна обработка на площите ", добави Сияна Хлебарова, основен специалист " Зелена система " към Столична община.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР