Североизточното пристанище Александруполис (Дедеагач) се превърна във важна изходна точка

...
Североизточното пристанище Александруполис (Дедеагач) се превърна във важна изходна точка
Коментари Харесай

Гърция се превръща в основна логистична база на НАТО


Североизточното пристанище Александруполис (Дедеагач) се трансформира във значима изходна точка за изпращане на съоръжение на НАТО до източноевропейските държави-членки, само че също по този начин и към Украйна, написа електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Значението на Александруполис се ускори, когато Турция затвори проливите Босфор и Дарданели за военни кораби и превозване на военно съоръжение, според Конвенцията от Монтрьо от 1936 година по отношение на проливите.

Американска военна техника се изпраща през Александруполис към България, Полша и Румъния, откакто НАТО реши да укрепи източния си фланг поради претенциите на Владимир Путин силите на НАТО да се изтеглят от цяла Източна Европа и неговата непредсказуемост. Наскоро Полша получи танкове Abrams и бронетранспортьори Bradley от Съединените щати.

Източници от гръцките въоръжени сили са декларирали на Катимерини, че военно съоръжение към този момент е изпратено в Украйна през Александруполис, а и някои от 20-те бойни бронирани машини Bushmaster, които Австралия ще даде на Украйна, също ще преминат директно през гръцкото пристанище.

Районът на Тракия, защото е покрай Черно море, служи и като вход за патрулиращи в морето самолети, някои от които изхвърчат от самолетоносача " Хари Труман ". Оттам минават и невъоръжените разследващи дронове Global Hawk, които изхвърчат от Сицилия и следят Черно море от височина на полета от 55 000 фута (около 16 700 метра).

Още американски дронове от друг вид (MQ-9, прочут също като Reaper) може да бъдат доставени на авиобаза " Андравида " в Западна Гърция. А авиобаза Лариса в Централна Гърция е в развой на рационализация за 35 милиона евро, с експертната помощ на американските военни, които са изразили интерес към по-нататъшно разширение въз основата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР