Северномакедонският външен министър Буяр Османи заяви, че България няма място

...
Северномакедонският външен министър Буяр Османи заяви, че България няма място
Коментари Харесай

Историк пред Lupa.bg: Албанците ще променят Конституцията на Скопие, защо да не можем и ние?

Северномакедонският външен министър Буяр Османи съобщи, че " България няма място в този развой, тъй като това е вътрешен въпрос ", имайки поради подхванатите стъпки за включване на българите в устава.

„ Да напомним документа " Тиранска платформа " от 2017 година, когато в Албания бяха извикани водачите на албанските политически партии в Северна Македония и им бе казано, че би трябвало да работят за постигането на избрани цели. Подобно нещо се повтори и при започване на 2023 година, когато албанците за следващ път желаеха езика им да стане формален в Северна Македония ”, разяснява пред Lupa.bg историкът доцент доктор Спас Ташев.

„ Когато Иван Михайлов създаваше концепцията за самостоятелна Македония, главен принцип бе, че връзката сред обособените етнически общности с техните държави-майки няма да се прекъсва, а ще се поддържа и задълбочава. Според достоверната Вътрешна македонска революционна организация, както македонските българи ще развиват безпроблемно връзките си с България, по този начин и македонските албанци ще развиват връзките си с Албания! Няма логичност обаче на едни етнически общности в Северна Македония да се признава това право, а на локалните българи да се лишава! Може би това е и една от аргументите делото на Иван Михайлов към момента да е преследвано с всички вероятни средства на територията на Северна Македония. Тази политика обаче не е северномакедонска, а сръбска ”, съобщи историкът.

По думите му властта в Скопие не помни, че има обичаи да се намесва в политиката на прилежащи страни, даже и в Гърция. Така да вземем за пример през 1993 година група локални жители от региона на Флорина (Лерин) стартират да издават в. „ Зора “, в чийто брой от октомври 1993 година е оповестена писменост, оповестена за „ македонска “, само че в която са включени българските букви Й и Ъ и буквените съчетания ДЖ и Дезинформация. Публикуването на тази писменост поражда голямо неодобрение измежду държавното управление в Скопие, а издателите на вестника са извикани за указания, като им е наложено да трансформират писмеността и да преминат на формалната скопска писменост, известна като коневица.



На фона на сходни дейности изявлението на президента на Република Северна Македония, че настояването България да бъде част от процеса на конституционните промени е скандално, е в прорез с положителния изкусен звук. Пендаровски декларира, че „ такова искане не насочат даже окупаторите на страните, териториите и страните, които окупират. В 21-ви век е безусловно несвоевременно да се търси интервенция във вътрешнополитическите и конституционни процеси. В този смисъл нашият отговор на Министерство на външните работи беше на място “.

Македонското Министерство на външните работи заяви през вчерашния ден, че не съществува нито опция, нито има политическа воля България да бъде включена в процеса по конституционни промени, обвързван със започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Тази позиция на македонското външнополитическо ведомство пристигна откакто българският външен министър Николай Милков съобщи, че България желае да бъде съветвана за конституционните промени и това към този момент го е съобщил на неговия сътрудник Буяр Османи.

" В Скопие обаче явно не помнят, че в действителност концепцията за вписването на българите в конституцията на Северна Македония не е на българското държавно управление, а на самите македонски българи, освен това заявявана неведнъж. Още през лятото на 1992 година Ванчо Весков от Скопие обръща внимание, че „ се преследват даже тези, които се усещат българи във Вардарска Македония. Република Македония би трябвало да признае тези българи, които живеят на нейна територия “. Малко по-късно, на 15 септември 1992 година при неизяснени до през днешния ден условия е погубен с ловна пушка пред къщата му неговият двегодишен наследник Александар Весков. Системните репресии върху лицата със съхранено българско съзнание са измежду главните аргументи през днешния ден те да търсят поддръжка от български и европейски институции. България просто е поръчител за реализирането на тези претенции. 

С отхвърли на Скопие да се съгласи на надзор при осъществяването на настояванията на македонските българи се основава усещане, че властта край Вардар се пробва да задейства скришен проект за следващото заобикаляне на апелите за съблюдаване на техните човешки права. Което също е сръбска политика, идентична с тази, провеждана против българите в Западните околности ", сподели още доцент доктор Спас Ташев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР