Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нарече Южна Корея наш основен враг

...
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун нарече Южна Корея наш основен враг
Коментари Харесай

Ким Чен-ун заплаши с унищожение Южна Корея, ако бъде провокиран

Севернокорейският водач Ким Чен-ун назова Южна Корея " наш главен зложелател " и заплаши да я унищожи, в случай че бъде предизвикан, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че Ким Чен-ун ускорява подстрекателската си и войнствена изразителност против Южна Корея и Съединени американски щати преди изборите в тези страни по-късно тази година.

Според специалисти водачът на Северна Корея евентуално ще продължи да нагнетява напрежение с оръжейни тествания, с цел да се опита да повлияе на резултатите от парламентарните избори в Южна Корея през април и президентските избори в Съединени американски щати през ноември.

Ким Чен-ун е направил забележката по адрес на Южна Корея по време на обиколка в фабрики за муниции тази седмица, заяви през днешния ден формалната севернокорейска осведомителна организация КЦТА.

По думите на Ким Чен-ун целта на Северна Корея в връзките ѝ с Южна Корея е най-много „ подсилване на военния потенциал за самозащита и възпиращата нуклеарна война ", оповестява КЦТА. Ако Южна Корея се осмели да употребява военната си мощ против Северна Корея и да заплаши суверенитета ѝ, „ няма да се поколебаем да унищожим (Южна Корея) като активизираме всички средства и сили в ръцете си ", декларирал Ким Чен-ун, представен от КЦТА.

Неотдавна той още веднъж насочи сходни закани, напомня АП. Според анализатори Ким Чен-ун евентуално се надява южнокорейските либерали, които се стремят към помиряване със Северна Корея, да завоюват изборите през април. Според анализаторите севернокорейският водач също по този начин счита, че може да завоюва отстъпки от страна на Съединени американски щати, в случай че някогашният президент Доналд Тръмп се върне в Белия дом. Ким и Тръмп се срещнаха три пъти в границите на нуклеарна дипломация с високи залози през 2018-19 година, напомня организацията.

Обиколката на Ким Чен-ун в заводите за муниции може да е обвързвана и с хипотетичните доставки на стандартни оръжия от Северна Корея за Русия в поддръжка на войната ѝ в Украйна в подмяна на усъвършенствани съветски оръжейни технологии, показва АП. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби съобщи предходната седмица, че неотдавна разкрити разследващи данни демонстрират, че Северна Корея е предоставила на Русия пускови установки за балистични ракети, както и няколко балистични ракети.

В взаимно изказване, оповестено през днешния ден, топ дипломати от 48 страни, измежду които Южна Корея, Съединени американски щати, Япония и Европейския съюз, обявиха, че Русия е употребила севернокорейски ракети против Украйна на 30 декември и 2 януари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР