Севернокорейският лидер Ким Чен Ун използва новогодишното си обръщение, за

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун използва новогодишното си обръщение, за
Коментари Харесай

Празничен поздрав от Пхенян – предупреждение за САЩ и протегната ръка към Сеул

Севернокорейският водач Ким Чен Ун употребява новогодишното си послание, с цел да насочи предизвестие към Съединени американски щати и да потърси разговор с Южна Корея. Ким Чен Ун поздрави сънародниците си, че през 2017 година страната е съумяла да приключи основаването на нуклеарни сили, предадоха международните организации.

" Ние завършихме основаването на национални нуклеарни сили ", сподели той пред националната телевизия и добави: " Ядреното копче е на бюрото ми. Съединени американски щати не могат да стартират война срещу КНДР, тъй като цялата им територия ще се окаже в зоната на проваляне при положение на решение от КНДР за нанасяне на евентуален нуклеарен удар. "

За Нова година той осведоми сънародниците си, а и света, че Северна Корея е навлязла във заключителен етап на подготовка за изстрелване на нова междуконтинентална балистична ракета. Южнокорейски и японски експерти допускат, че Северна Корея може да извърши опит с междуконтинентална ракета с нуклеарна бойна глава.

Ким Чен Ун прикани да стартира всеобщо произвеждане на междуконтинентални балистични ракети, " които да са подготвени за разрастване в изискванията на действителна война ".

Олимпийско помирение

Войнственият звук към Съединени американски щати беше омекотен от подадена ръка към Южна Корея за възстановяване на връзките. Ким Чен Ун разгласи, че е допустимо да изпрати севернокорейска делегация на олимпийските игри в Пьончан, Южна Корея, през февруари. Севернокорейският водач сподели още, че е " отворен за разговор " с управляващите в Сеул.

Въпреки предизвестията към Съединени американски щати, Ким Чен Ун разгласи, че страната му е " миролюбива и виновна нуклеарна мощ " и прикани за понижаване на военното напрежение на Корейския полуостров.

" Когато става въпрос за връзките север-юг, би трябвало да понижим военното напрежение на Корейския полуостров, с цел да създадем спокойно общуване. Усилия за това би трябвало да създадат и северът, и югът ", разгласи Ким Чен Ун.

Според него присъединяване на Северна Корея на олимпийските игри в Пьончан е добра опция да се покаже националната горделивост, а спортистите на страната му да реализират триумфи. Той добави, че представители на двете страни би трябвало да се срещнат незабавно, с цел да обсъдят опцията за присъединяване на спортисти от севера в игрите.

Властите в Южна Корея приветстваха думите на Ким Чен Ун и показаха подготвеност да водят диалози по всяка време и без значение от мястото.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп не разяснява новогодишното послание на Ким Чен Ун. През последната година двамата постоянно влизаха в задочни разногласия поради опитите с нуклеарни ракети на Пхенян. Ким Чен Ун и Тръмп неведнъж си отправяха и обиди през медиите. Американският президент назова севернокорейският водач " невисок и пълен ", както и " болно кученце ". Ким Чен Ун Пък го окачестви като " умоповреден " и " остарял " и разгласи, че заслужава смъртна присъда.

Страхотна година предсказа Тръмп

Сбогувайки се с 2017 година с разточително празненство в частния си клуб в Палм бийч, Флорида, Тръмп сбито отговори " Ще забележим! " във връзка новогодишния привет от Северна Корея. Той обаче предсказа, че 2018-а ще бъде " страхотна година ", съобщи Асошиейтед прес.

Тръмп съобщи, че борсовият пазар ще продължи да върви нагоре, а фирмите ще се продължат " да се надпреварват " да се откриват в Съединени американски щати. Той също по този начин се похвали с редица достижения, като данъчната промяна, отварянето на Арктическия народен резерват за дива природа за сондиране, както и измененията в националния закон за опазването на здравето.

" Ще бъде фантастична година ", сподели Тръмп на репортерите, облечен в смокинг, влизайки в позлатената бална зала на Мар-а-Лаго, съпроводен от първата дама Мелания и сина им Барън.

Сред гостите бяха съветниците на Белия дом Иванка и Джаред Къшнър, синовете на президента Ерик Тръмп и Доналд Тръмп младши, и министърът на финансите Стивън Мнучин.

По-рано през вчерашния ден Тръмп увенча отиващата си година с видеотрибют - клип, отдаден на личните му върхови достижения и на американската изключителност. В 30-минутното видео се редуват подиуми с Тръмп дружно с бойци, с сътрудници от граничните патрули и с други международни водачи, на фона на величествен саундтрак, до момента в който президентът приказва за страната си: " Ние родихме модерния свят и ние ще оформим утрешния свят със силата и уменията на американския народ ".

Сред триумфите си Тръмп показва избора на нов член на Върховния съд, напъните си за редуциране на регулациите и най-много данъчната промяна, която назовава " най-голямото орязване на налозите в актуалната история ". Тръмп разгласява видеото дружно с новогодишно обръщение в обичания си туитър: " Каква година беше единствено, а освен това едвам сме почнали. Заедно ние ПРАВИМ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО! Честита Нова година! " По-късно той добави още едно благопожелание в характерен натруфен жанр: " Докато страната ни бързо става по-силна и по-умна, желая да пожелая на всички мои другари, поддръжници, врагове, злобари и даже на най-нечестните медии на подправените вести (фейк нюз) щастлива и здрава нова година! 2018 ще бъде велика година за Америка! "

Меркел с вътрешнополитически послания

Новогодишното послание на немският канцлер Ангела Меркел беше ориентирано главно към вътрешнополитическите проблеми в страната. Тя даде обещание повече вложения в сигурност и защита, възстановяване на здравната и просветителната система и старания за превъзмогване на растящото неравноправие сред градските и селските региони в страната.

" Светът няма да ни чака. Сега би трябвало да създадем изискванията, които да подсигуряват просперитета на Германия в идващите 10 – 15 години. А Германия ще просперира единствено в случай че триумфът ѝ е в услуга на всички хора и усъвършенства и обогатява живота ни ", сподели немският канцлер, която се пробва да сформира съдружно държавно управление със Социалдемократическата партия, с цел да застане отпред на Германия за четвърти мандат.

Меркел сподели още, че доста хора се гордеят с просперитета и разнообразното и отворено немско общество, други се опасяват от повишаване на престъпността и насилието, оплакват се от неналичието на лекари в селските региони и се тормозят по какъв начин ще се оправят с огромния брой мигранти.

" Успехът и оптимизмът, само че и страховете и подозренията са част от действителността в нашата страна. За мен и двете са подтик за деяние ", добави канцлерът.

В обръщението си тя обърна внимание и на положението на Европейския съюз. Според нея главно предизвикателство през идващите години ще е заздравяването на Съюза и развиването на общата европейска стопанска система, само че и подобряването на сигурността и укрепването на външните европейски граници.

Европейско обръщение от Франция

Запазването на единния Европейски съюз беше част от обръщението на френския президент Еманюел Макрон за Нова година. Той прикани европейските жители " да не се поддават на национализма и скептицизма " и даде обещание в речта си да направи Европейският съюз " по-единен, по-независим и по-демократичен ".

" Дълбоко имам вяра, че Европа може да стане онази икономическа, обществена, виновна към околната среда и научна мощ, която ще може да се изправи против Китай и Съединени американски щати ", съобщи Макрон. Той добави, че Франция не може да реализира триумфи без мощна Европа.

Френският президент дефинира като собствен приоритет битката против ислямския тероризъм по света и в родната му страна. Той добави, че даването на леговище на бежанците е честен дълг и тези,които имат потребност от протекция, са добре пристигнали. Добави обаче, че страната му не може да одобри всеки и че разпоредбите би трябвало да се съблюдават, а самоличността на всеки мигрант – да се ревизира.

Папата – да изхвърлим непотребното

В празничната си новогодишна меса папа Франциск прикани хората да захвърлят " ненужния багаж " в живота през 2018 година, да заобикалят " баналността на консуматорството " и " празния брътвеж ", съобщи Асошиейтед прес.

Неговата рецепта за същината на живота включва и миг на безмълвие всеки ден, през който да бъдем дружно с Бог. Според него това " ще резервира нашата независимост, с цел да не бъде разядена от баналността на консуматорството, блясъка на комерсиалните реклами, потока от празни думи и всемогъщите талази от неправилен брътвеж и гръмки викове ".

Франциск предлага да изоставим " всички типове ненужен багаж ", с цел да преоткрием в действителност значимото, " това, което в действителност има значение ", и да стартираме отначало оттова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР