Северната част на конуса на вулкана Кумбре Виеха на канарския

...
Северната част на конуса на вулкана Кумбре Виеха на канарския
Коментари Харесай

Срути се северният склон на вулкана на остров Ла Палма

Северната част на конуса на вулкана Кумбре Виеха на канарския остров Ла Палма се е срутила в събота и е довела до разлив на лава в разнообразни направления. По пътя ѝ са унищожени къщи и други аграрни постройки, предава БНР.

Срутването е пристигнало след 37 трусове, като най-силното от тях е било 4.1 по скалата на Рихтер на дълбочина 14 километра. Наложила се е незабавна евакуация на хората, живеещи на северния скат.

От 19-ти септември до в този момент изселените са към този момент над 6 000 души. На места някои от потоците лава доближават широчина от 1 250 метра. Те са унищожили общо 1 149 здания. Под лавата останаха близо 493 хектара от земята на остров Ла Палма.

При новото изригване са се отделили голямо количество газове и облаци пушек и пепел, които са парализирали работата на летище Тенерифе север. В разследване на мощния северен вятър по-късно видимостта е усъвършенствана и летището на Ла Палма е възстановило част от въздушния трафик. Въпреки това от управлението на наземния надзор предизвестяват пасажерите авансово да се убедят, че тяхната самолетна компания лети, преди да тръгнат към летището.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР