Северна Македония представлява специален интерес за България, заяви служебният външен

...
Северна Македония представлява специален интерес за България, заяви служебният външен
Коментари Харесай

Николай Милков: България ще организира честванията за Гоце Делчев и всички са добре дошли да присъстват

Северна Македония съставлява специфичен интерес за България, съобщи служебният външен министър Николай Милков на постоянен брифинг, разяснявайки събитията от последните седмици, които директно засягат българите.

Темите, върху които българското Министерство на външните работи работи са свързани с отстояване правата на българите, деескалация на напрежението без взаимни отстъпки на българския интерес и контакт с европейските сътрудници, съобщи Милков.

„ Българската позиция е монолитна и солидна “, безапелационен бе той.

Външният министър добави, че е значимо в каква степен напъните за смяна на конституцията на РСМ могат да доведат до положителен край.

Милков сподели, че сътрудника му Буяр Османи е уединен по тематиката за създаване на добросъседски връзки. „ Разговорите ни остават без развиване и без покритие “, съобщи той. Османи въпреки всичко е най-конструктивният политик, добави Милков.

Има опити за ерозиране и проверка на решенията, признати от нашия парламент и държавите-членки на Европейски Съюз, безапелационен бе външният министър.

„ Към Томе Блажески има обвинявания, които са идентични с тези против Люпчо Георгиевски. Има и опция двамата да се усещат застрашени по отношение на сигурността си и тази на фамилиите им “, уточни Милков.

Обвиненията против тях плануват сред 1 и 5 години затвор.

„ Това е въпрос, който в Северна Македония би трябвало да решат, тъй като едно са изказванията пред европейските сътрудници, а друго – практиките “, съобщи Милков.

Министърът на външните работи означи честванията на 120-годишнината от гибелта на Гоце Делчев.

„ Нямаме реализирана договореност за взаимно отбелязване на този общ наш воин “, заяви той, като добави: „ България ще провежда честванията и всички са добре пристигнали да участват. “

Министър Милков разяснява идните конституционни промени в РСМ, измежду които е включването на българите в конституцията.

Той съобщи, че е „ значимо по какъв начин този развой ще бъде осъществен, с цел да се спазят правата на македонските българи “.

„ Когато ние в България вършим даден закон или смяна, се консултираме с всички наранени страни и има дълго разискване “.

„ Българите имат ли достъп до тази комисия и по какъв начин ще бъде регистрирано тяхното мнение? “, запита Милков, като настоя, че това е кардинален въпрос на демокрацията.

Според него процесът не би трябвало да бъде привиден и е належащо да бъдат поканени същински ръководители на български организации, а не фиктивни такива.

„ Не може към този момент осъждан нарушител да бъде разгласен за воин, тъй като се гордее, че е запалил български културен клуб “, сподели министър Милков, визирайки подпалването на клуба „ Иван Михайлов “ в Битоля от Ламбе Алабаковски.

„ Това са неща, които би трябвало да се вземат поради. Македонските управляващи би трябвало да стигнат до общонационална позиция, каквато има нашата страна “, сподели още Милков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР