Северна Македония има два хеликоптера за спешно спасяване, докато ние

...
Северна Македония има два хеликоптера за спешно спасяване, докато ние
Коментари Харесай

Задминаха ни и… македонците!

Северна Македония има два хеликоптера за незабавно избавяне, до момента в който ние имаме 0 (нула).

Мароко има 4 хеликоптера за незабавно избавяне, до момента в който ние все по този начин си имаме 0 (НУЛА!).

Македония е дребна, относително млада страна, занапред разрастваща се. Мароко пък има лимитирани благоприятни условия за планинско и друго избавяне и по тази причина все предупреждаваха туристите си да внимават кои региони посещават.

България, въпреки това, е горделив член на Европейски Съюз, страна с обичаи в планинското избавяне и незабавната медицина.

България, също така, е и… най-бързо топящата се страна в света (правилно прочете: в света) във връзка с популацията, а също по този начин и междинната дълготрайност на живота тук е най-кратка.

Не единствено че мрем на пакост, ами освен това и мрем млади.

Първите данни изтъквам от отчет на Организация на обединените нации от предходната година, а вторите са от отчет на Еврокомисията във връзка с опазването на здравето в Европейски Съюз – от началото на януари.

Как ще ги стигнем… мароканците?

На фона на това безхаберие, всякакви там акции за повишение на раждаемостта с евтини рекламки, с цел да сме били запазили нацията си, са… безумни. Все едно им споделяме: раждайте, раждайте, че имаме потребност от повече материал за жертвоприношения.

Хеликоптерният избавител Красимир Стоянов описа пред Националното радио, че потреблението на въздушна незабавна помощ води до понижаване на смъртните случаи при произшествия, бедствия и повреди с към 25-30%. В същата тази страна, в която хората мрат най-вече и най-бързо.

В същата тази страна, в която имаше един избавителен хеликоптер, само че той беше продаден, просто тъй като нямаше средства да се поддържа. Държавата по този начин и не се включи в поддръжката, както беше помолена няколко пъти, само че страната всяка година се бие в държавническите си гърди и се фука с милиард и нещо бюджетен остатък. А нас – хората (които наподобява НЕ съдебномедицинска експертиза страната, а сме единствено някаква маса статисти), какво тъкмо ни грее тоя остатък, в случай, че мрем? Близките ни мрат. Семействата ни са застрашени. Излишъкът на филия ли да си го намажем, в печката ли да си го сложим? Не, съществено, какво да го създадем?

Стана ясно, че може да разполагаме със избавителен хеликоптер най-рано през 2022 година „ Най-рано “ не значи „ точно тогава “, а значи „ не преди този момент “ – т.е. може да е 2023, 2024, трихилядната… и така нататък – кой знае?! През това време хора си мрат. Недочакали незабавната помощ, лежащи в някоя канавка, трап, дере, получили инфаркт в планината, аварирали на автомагистралата. Те си лежат, агонизират и чакат елементарна кола за спешна помощ да стигне до тях. И когато стигне, лекарят да слезе от нея и да… разгласи часа на гибелта.

Моля, изчакайте! И други умират

От Министерството на районното развиване и благоустройството оповестиха за БНР, че се чака договорът за финансиране да бъде подписан през септември тази година. Вероятно от Министерство на регионалното развитие са съобщили новината като „ добра “ и са имали поради да се похвалят като че ли.

Повтарям: 2022 година НАЙ-РАНО, като приказваме за ЕДНА МАШИНА!

В незабавната помощ има едно нещо, наречено „ златен час “ – първите 60 минути, които са животоспасяващи, от първите 60 минути доста постоянно зависи дали пациентът ще живее или почине. Един час.

За един час машината може да прелети 230-250 километра. ЕДИНСТВЕНИЯТ хеликоптер, който се фукаме, че ще имаме вероятно, ще бъде в София. Ако сте по-далеч от 250 километра от столицата ни, ви остават две варианти: да чакате, както и до момента, елементарна линейка; и да се молите. Ако не знаете никакви молитви… е време да научите.



Според спасителя Красимир Стоянов, времето за постигане до мястото с нуждаещите се от незабавна помощ е ПОНЕ ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО, ОТКОЛКОТО С ЛИНЕЙКА. Важно е да се има поради, че това важи изключително доста за градски условия, където колите за спешна помощ постоянно са набити в някакво запушване и няма мърдане. В планински условия пък времето за идване на медицинския екип може да се редуцира още повече. Достъпността е доста по-голяма и така нататък, и така нататък, и т.н….

Според Стоянов, имаме потребност от ПОНЕ 6 машини и 5 бази, които да покриват страната, в случай че се има поради правилото за „ златния час “.

Пак да ви припомня: Македония има два хеликоптера, Мароко – 4. А българите се топят най-бързо и мрат най-млади. През 2017 година (според данни на МВР) по пътищата, в резултат на произшествия, са починали 682 души. 2016 година – 708; 2015 година – 708; 2014 година – 661…

Почти 200 човешки живота на година могат да бъдат спасявани в България, в случай че имаме мрежа от хеликоптери за избавяне.

„ През 2020 година се възнамерява с бюджет от 20 млн. лева да бъде открита процедура за доставка и съоръжение със модерна инсталация на медицински хеликоптер… “
1.072 милиарда лева е бюджетният остатък.

Помните по какъв начин през лятото Цвета Караянчева катастрофира след каскадата на НСО и беше откарана с хеликоптер, с цел да закърпят не чак толкоз тежките ѝ контузии, а единствено няколко дни по-късно туристка в Пирин имаше крещяща потребност от навременна лекарска помощ – с тежки контузии на крайниците и таза, на черепа също по този начин, само че не получи боен хеликоптер по някакви си там аргументи.

Когато Караянчева пострада, разбрахме, че потребността от хеликоптер е същинска. Също по този начин разбрахме, че за някой избавителни хеликоптери си има и в този момент. Просто за други няма. Няма и да има скоро.

Процедури, бюджети, не е смешка работа, нали…? Пък ние да си чакаме и да си мрем, а до момента в който чакаме да умрем, да си запълним времето с някоя публикация за икономическия ни напредък, вложенията, изобщо – за огромната работа, дето сме станали…

Купуваме нов хеликоптер за незабавни случаи през 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР